18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPeste 2600 de nereguli, descoperite de inspectorii ISU, în sute de controale

Peste 2600 de nereguli, descoperite de inspectorii ISU, în sute de controale

Pompierii ISU au descoperit peste 2.600 de nereguli în cluburile, barurile, discotecile, sălile de cinematograf şi mall-urile controlate, iar 670 dintre comercianţi au primit amenzi de peste cinci milioane de lei, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), între 23 noiembrie şi 2 decembrie, au fost făcute peste 700 de controale în cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf sau de spectacol şi mall-uri, pentru a verifica dacă patronii respectă normele ce privesc siguranţa la incendiu.

Astfel, inspectorii ISU au descoperit 2.641 de deficienţe, dintre care 354 au fost înlăturate pe timpul verificărilor şi au dat 1.987 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.317 avertismente şi 670 de amenzi, în cuantum de 5.089.315 lei.

Citeşte şi: Dosarul Colectiv: Doi ofițeri ISU, trimiși în judecată

Principalele nereguli găsite de inspectorii de prevenire sunt: deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice şi pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului.

În ultima săptămână au avut loc 9.404 intervenţii ale echipajelor ISU, în creştere cu 13 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 76 la sută au fost intervenţii ale SMURD, urmate de cele la incendii (5 la sută) şi alte situaţii de urgenţă. În zece zile au fost asistate medical peste 7.000 de persoane.

De la intrarea în vigoare a HG 915/2015, la începutul lunii noiembrie, potrivit cărieia localurile care nu respectă normele de siguranţă împotriva incendiilor trebuie închise, inspectorii de la ISU au închis 84 de localuri din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Argeş, Arad, Bacău, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Giurgiu, Ialomiţa, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş şi Teleorman, unde au fost găsite încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu.

În perioada 5 noiembrie – 2 decembrie, concomitent acţiunilor de control, pompierii au verificat 640 de imobile, pentru a vedea dacă sunt respectate normele de siguranţă a incendiilor, acestea fiind în categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

Citeşte şi: Baruri și cluburi sibiene, închise

Conform IGSU, în această perioadă au fost făcute 231 de exerciţii de evacuare, la care au participat peste 2.200 de persoane.

După incendiul din clubul Colectiv, care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU Bucureşti-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole şi mall-uri.

Verificările au loc şi în contextul în care Antonina Radu şi Petrică George Matei, angajaţi ai ISU Bucureşti-Ilfov, sunt acuzaţi că au permis funcţionarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu şi, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fața locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând la 60.

 

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă