15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPeste 3.500 de pelerini din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc pentru...

Peste 3.500 de pelerini din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc pentru Rusalii

Patru trenuri au adus, anul acesta, la Miercurea Ciuc, peste 3.500 de pelerini din Ungaria, pentru a participa la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu. Pelerinii au fost întâmpinaţi cu aplauze, flori şi steaguri de sute de localnici.

Și în gările principale de pe traseu, localnici îmbrăcațu în portul popular secuiesc au oferit pelerinilor pălincă și kürtos kalács. La rândul lor, pelerinii au arborat la geamuri steaguri ale Ungariei, Ţinutului Secuiesc, precum şi drapele arpadiene (Dinastia Arpadiană a fost prima dinastie domnitoare a Regatului Ungariei), informează Mediafax.

De la gara din Miercurea Ciuc, pelerinii, din străinătate şi din România, au pornit pe jos în procesiune către Catedrala franciscană din Şumuleu, unde va fi oficiată o slujbă religioasă, după care oamenii vor pleca spre altarul triplu de pe Muntele Şumuleul Mic.

Mii de pelerini au venit la Miercurea Ciuc şi cu autocare, care în prezent ocupă două benzi din cele patru ale drumului european 578, Braşov – Reghin, dar şi lateralele drumurilor naţionale, la toate intrările în oraş.

Potrivit organizatorilor, până la ora 9.00 s-au îndreptat către Catedrala franciscană aproximativ 7.000 de persoane, iar în faţa bisericii se aflau deja 3.500.

Peste 150.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, organizat, în acest an, pentru a 447-a oară. Printre pelerini se vor afla, în vizită privată, preşedintele Ungariei, Janos Ader, ministrul Apărării Naţionale ungar, Hende Csaba, şi alţi membri ai Parlamentului de la Budapesta.

Peste 500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură, până duminică, paza şi ordinea în timpul desfăşurării pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc.

Poliţia Rutieră a atenţionat că, până duminică, pe drumurile E 578, pe direcţia Gheorgheni-Băile Tuşnad, pe DN 12A, pe direcţia Miercurea Ciuc- Ghimeş, şi pe DN 13A, pe direcţia Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc, traficul rutier va fi îngreunat din cauza prezenţei unui mare număr de mijloace de transport.

Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă