23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPeste 300 de deținuți vor petrece Paștele în libertate, în baza unor...

Peste 300 de deținuți vor petrece Paștele în libertate, în baza unor permise de ieșire din penitenciar

Peste 300 de deținuți beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar, pentru 27 de ore, trei sau cinci zile, în perioada Sărbătorilor Pascale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Carmen Uțoiu, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, 327 de deținuți din întreg sistemul penitenciar beneficiază de permise de ieșire din închisoare pentru 24 de ore, pentru trei zile sau pentru cinci zile.

În penitenciarele din România sunt, în prezent, 27.183 de persoane private de libertate. Pe parcursul întregului an, deținuții beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o anumită perioadă, a precizat Carmen Uțoiu.

Totodată, purtătorul de cuvânt al ANP a mai precizat că, potrivit normelor legale în vigoare, persoanelor condamnate care au o bună conduită și au dovedit stăruință în muncă sau în cadrul activităților educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, al instruirii școlare și al formării profesionale, li se pot acorda următoarele recompense: ridicarea unei sancțiuni disciplinare aplicate anterior, suplimentarea numărului convorbirilor on-line, a drepturilor la pachete și/sau vizite, a dreptului la vizita intimă, permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an, cea de ieșire din penitenciar pe o durată de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an, permisiunea de ieșire din penitenciar pe o durată de cel mult zece zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an.

Carmen Uțoiu a declarat că masa festivă de Paște va conține alimente și mâncăruri tradiționale precum: ouă roșii, drob, cozonac, friptură de porc, ciorbă ardelenească, etc.

"Referitor la meniul ocazionat de Sărbătoarea Pascală, precizăm că hrănirea tuturor persoanelor private de libertate se realizează conform OMJ nr. 2713/C/15.11.2001 care prevede mai multe norme de hrană, specifice diferitelor categorii de deținuți. Persoanele custodiate sunt alocate la norme de hrană în mod diferențiat, în principal, în funcție de activitățile pe care le desfășoară, de convingeri religioase sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medicale. Normele de hrană diferă între ele prin valoarea calorică și rețetar, iar meniul este decadal. Astfel, hrana zilnică a deținuților are o valoare de 2.855 calorii și poate conține preparate din carne, alimente de bază — cartofi, fasole, orez, legume, brânză, margarină, marmeladă, biscuiți etc. Cu ocazia zilelor festive, deținuții primesc ca supliment și drepturile de hrană prevăzute la Norma 12 C1 care adaugă un aport de 925 de calorii", a menționat Carmen Uțoiu.

Ea a mai precizat că sunt considerate zile festive: 1 ianuarie, Paștele, Sfinții Petru și Pavel, 1 decembrie, Crăciunul, 31 decembrie și că meniurile diferă în funcție de restricții medicale.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă