9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 300 de monahi români se declară îngrijorați de ceea ce va...

Peste 300 de monahi români se declară îngrijorați de ceea ce va decide sinodul din insula Creta

Peste 300 de monahi şi monahii de la mănăstirile din judeţul Neamţ i-au trimis mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, o scrisoare deschisă în care îşi exprimă ‘îngrijorarea’ faţă de viitorul sinod, din luna iunie, din insula Creta, informează Agerpres.

Semnatarii scrisorii susţin că temerile lor pornesc de la faptul că sinodul primeşte titulatura de ‘Mare şi Sfânt’ şi totodată, prin punctele propuse, se alterează ‘dogma celei una sfântă sobornicească şi apostolească Biserică, aşa cum s-a hotărât la Sfântul Sinod al II-lea, recunoscând celelalte erezii ca biserici’. 

Altfel spus, monahii susţin că viitorul sinod ar urma să schimbe autoritatea supremă în Ortodoxie, care este poporul. 

‘Un alt punct nevralgic este articolul 22 din proiectul document în care marele sinod îşi alocă dreptul de a fi ultimul judecător competent în materie de credinţă, uitând faptul istoric că întotdeauna pliroma bisericii care constituie conştiinţă dogmatică veghetoare a Bisericii este ultimul factor decizional. Nelinişte ne aduce şi textul referitor la căsătoria mixtă între ortodocşi şi eterodocşi care sunt absolut neacceptabile de Biserica Ortodoxă’, se arată în scrisoarea deschisă publicată şi pe site-ul Mănăstirii Paltin Petru-Vodă. 

Pe de altă parte, monahii Mănăstiri ‘Sf Mihail şi Gavriil’ de la Petru-Vodă au avut o poziţie mai fermă în ceea ce priveşte viitorul sinod din Creta. 

Aceştia au reamintit, prin documentul postat pe site-ul mănăstirii, că sinodul pan-ortodox de la Constantinopol, din 1848, care a trebuit să răspundă papalităţii la nişte propuneri făcute atunci, afirmă foarte clar că ‘la noi, autoritatea supremă este poporul cel drept-credincios, deci degeaba hotărâm noi lucruri cu care el nu este de acord; poporul a păstrat credinţa neschimbată atâtea secole’. 

Monahii spun că sinodul propune, după 2.000 de ani de creştinism, o schimbare de paradigmă, lăsând la o parte Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi. 

Astfel, catolicitatea/sobornicitatea/ortodoxia mărturisită în Crez spune, neschimbat de la anul 381 până astăzi, că Biserica ţine credinţa poporului drept-credincios de pretutindeni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă