11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPeste 4.500 de persoane cer salvarea ciocârliilor din România de vânătoare

Peste 4.500 de persoane cer salvarea ciocârliilor din România de vânătoare

Peste 4.500 de persoane au semnat o petiție pentru salvarea ciocârliilor din România, care, potrivit mai multor ONG-uri de mediu, vor cădea pradă unui adevărat măcel, prin noua Lege a vânătorii, aflată în dezbatere în Parlament, informează Mediafax. 

Petiția a fost lansată în cadrul unei campanii, intitulate “Opreşte barbaria, salvează ciocârlia!”, realizată de Societatea Ornitologică Română şi Coaliţia Natura 2000, în contextul inițierii unui nou proiect de lege pentru modificarea Legii vânătorii.

Proiectul a fost deja contestat de Coaliția pentru Mediu care în martie i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să îl trimită în Parlament pentru reexaminare, lucru care s-a și întâmplat.

În cadrul campaniei, ONG-urile susținătoare spun că “așa cum este acum, legea va permite un adevărat masacru al păsărilor cântătoare și al mai multor specii protejate”.

“Este necesară revizuirea întregului text al legii și a aproximativ 100 de acte normative care reglementează domeniul vânătorii – de la delimitarea fondurilor cinegetice până la organizarea examenului pentru vânători. Pentru că vânătorii nu sunt cei care cunosc cel mai bine speciile vânate. Specialiștii trebuie implicați în procesul de evaluare și stabilire a cotelor. Cotele speciilor vânate trebuie stabilite corect și transparent, deoarece acestea sunt de multe ori mai mari decât efectivele reale”, se arată pe site-ul campaniei.

Citește și: Senatul respinge cererea de reexaminare a Legii Vânătorii

În schimb, prin lege este permisă vânarea a peste 600.000 de ciocarlii anual, deși specia mai este vânată doar în șase țări, iar România este una dintre ultimele țări din UE care mai permite vânătoarea păsărilor cântătoare, arată ONG-urile.

În petiție se mai arată că ciocârliile sunt vânate pentru a ajunge în meniurile restaurantelor de lux, în Italia, lucru demonstrat de capturile autorităților din ultimii ani: în 2001 poliția italiana a capturat nu mai puțin de 12 tone de păsări cântătoare, în 2009 în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu peste 2.000 de ciocârlani, în 2010 în Brăila, 15 braconieri italieni au fost prinși cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe, în 2011 vameșii ungari au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România, iar în 2013 un italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.

Prin noua lege, retrimisă la Parlament, “străinii vor putea vâna fara oprelisti pe proprietaţi private fără acordul proprietarilor, iar perioada de vânătoare pentru unele specii va crește până la trei luni”, se mai arată în petiție.

Documentul a fost semnat până în prezent de 4.574 de persoane.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă