12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPeşti morţi în râul Topolniţa. Ce a relevat ancheta autorităţilor de mediu

Peşti morţi în râul Topolniţa. Ce a relevat ancheta autorităţilor de mediu

După ce în râul Topolniţa şi un afluent al acestuia, în apropiere de Drobeta Turnu Severin, au fost găsiţi peşti morţi, Garda de Mediu Mehedinţi şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Române au deschis o anchetă, relatează Mediafax

Primele verificări au arătat că parametrii apei sunt modificaţi.

Garda de Mediu Mehedinţi a fost anunţată, joi, că pe cursul râului Topolniţa, în apropierea platformei Romag Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, sunt foarte mulţi peşti morţi. 

Acolo au ajuns mai multe echipe ale Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi care au descoperit că poluarea se întinde pe o distanţă de şapte kilometri, de-a lungul râului Topolniţa şi al unui afluent al său, râul Pleşuva.

“În cursul acestei dimineţi am fost informaţi ca pe râul Topolniţa, pe o suprafaţă de şapte kilometri există mortalitate piscicolă. Diferite tipuri de peşti, de diferite dimensiuni, se află şi pe fundul apei şi pe malurile râului. Împreună cu colegii de la Garda Naţională de Mediu şi cu Apele Române verificăm toate zonele cu potenţial de risc pentru această mortalitate piscicolă”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu.

Potrivit reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Române, încă de miercuri, analizele care se fac periodic au arătat indicatori depăşiţi şi tulburări ale apei râului Topolniţa.

“Există mortalitate piscicolă. Încă de ieri (miercuri – n.r.) am constatat că există nişte indicatori depăşiţi, respectiv indicatorii suspensii şi pH. Aceste determinări au fost făcute de laboratorul nostru de calitatea apei, în cadrul programului nostru de monitorizare a cursurilor de apă şi evacuărilor agenţilor economici”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Magda Dincă.

În cadrul anchetei care a fost deschisă de autorităţile de mediu, s-au prelevat probe şi urmează să se stabilească sursa de poluare, existând suspiciuni în ceea ce priveşte staţiile de sortare care se află în amonte de zona poluată şi agenţii economici din apropiere.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă