15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPetiţie pentru salvarea hotelului Concordia, locul în care a fost ales domnitor...

Petiţie pentru salvarea hotelului Concordia, locul în care a fost ales domnitor Alexandru Ioan Cuza

Academicianul Răzvan Theodorescu, publicistul şi scriitorul Stelian Tănase şi prof. univ. dr. Alexandru Radu, politolog, au iniţiat şi lansat duminică o petiţie adresată ministrului Culturii şi Primarului Capitalei vizând ‘salvarea hotelului Concordia din Bucureşti, locul în care a fost ales domnitor Alexandru Ioan Cuza în urmă cu 157 de ani”. 

‘Ne-am gândit că o formă de a promova această iniţiativă şi de a atrage atenţia asupra unei uitări poate fi aceea de a sublinia contradicţia dintre festivismul manifestărilor de la Iaşi şi dezinteresul politicienilor faţa de locul istoric în care s-a născut, practic, statul român: clădirea hotelului Concordia, astăzi în ruină”, a declarat duminică seara, pentru Agerpres, profesorul univ. dr. Alexandru Radu. 

Alexandru Radu a precizat că ‘există tradiţia, greşită din perspectivă istorică, ca politicienii noştri să se adune la Iaşi pe 24 ianuarie pentru a sărbători Unirea din 1859, dar din punct de vedere istoric cea de a doua alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care semnifică, practic, unirea Munteniei cu Moldova şi deci naşterea statului român modern, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, iar evenimentul nu s-a petrecut la Iaşi, ci la Bucureşti”. 

‘Cuza fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, la Iaşi, pentru a fi ales şi domn al Munteniei, pe 24 ianuarie 1859, la Bucureşti, dubla sa alegere s-a produs şi s-a consemnat în localul hotelului Concordia”, a precizat Alexandru Radu. El a spus că semnatarii petiţiei ‘Salvaţi hotelul Concordia nu reproşează politicienilor că merg la Iaşi pentru a-l omagia pe Cuza şi a juca hora Unirii, ci faptul că ‘au uitat cu desăvârşire de existenţa clădirii hotelului Concordia, astăzi ajuns o ruină”. 

Semnatarii petiţiei consideră că ‘imobilul cu avere istorică “încorporată” mai poate fi salvat”. ‘Desigur ca mi-aş fi dorit ca domniile lor să se adune în faţa acestei clădiri din Bucureşti, de pe strada Smârdan nr. 39, pentru a sărbători Unirea. Dar îmi doresc şi mai mult ca, dansând Hora Unirii la Iaşi, să-şi fi amintit de existenţa acestei clădiri simbol pentru istoria noastră şi, odată reîntorşi în Bucureşti, să decidă restaurarea şi reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public”, a concluzionat Alexandru Radu.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă