11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPictorul Paul Gherasim a murit

Pictorul Paul Gherasim a murit

Pictorul Paul Gherasim a încetat din viață, potrivit unui anunț postat pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Țăranului Român (MNȚR).

Cu imensă tristețe, am aflat de trecerea la cele veșnice a domnului Paul Gherasim, un mare prieten al Muzeului Național al Țăranului Român. Cu doar 8 zile în urmă, la Muzeul Țăranului a avut loc lansarea celui mai recent album al cărui autor a fost domnul Paul Gherasim. Dumnezeu să îl odihnească!”, se precizează în mesajul postat pe Facebook.

Pictorul Paul Gherasim s-a născut la 25 iunie 1925, la Botești, județul Suceava. El a studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din București (1943-1947). Din anul 1946 a participat la principalele expoziții oficiale.

Prima expoziție personală a avut loc în 1965, la Galeria Galateea. A participat aproape permanent, de atunci, la manifestări plastice din muzee și galerii din țară și străinătate, obținând numeroase premii, burse de studii, călătorind.

În anul 1985 are inițiativa înființării grupului „Prolog”, cu un program de asumare a conceptului de „ordine divină” care fertilizează natura. Din acest grup fac parte artiști de primă mărime: Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paștina etc. În lucrările sale, artistul simplifică imaginea până la esență: „Logosul”, „Octogonul”, 'Bolta', „Însemnare”, compoziții cu Iisus spiritualizat, purtat pe brațe într-o lumină gri-albăstruie sunt doar câteva dintre temele studiate îndelung, în cultul zugravilor de biserici.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....
Ultima oră
Pe aceeași temă