13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPlagiatul jenant al ministrului Justiţiei, subiectul zilei în presă. Dezvăluirea făcută astăzi...

Plagiatul jenant al ministrului Justiţiei, subiectul zilei în presă. Dezvăluirea făcută astăzi de România Liberă a fost preluată de cele mai multe publicații online, de televiziuni și posturi de radio

Jurnalistul Petre Bădica, senior editor la România Liberă, a analizat teza de doctorat a actualului ministrul al Justiţiei, Florin Iordache, ajungând la concluzia că o parte din contribuţia sa ştiinţifică ar fi, de fapt, interviul copiat al fostului ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu. Subiectul investigaţiei jurnalistului RL a fost preluat de mai multe publicaţii din România.


CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV. Cum se fură grobian un doctorat. Ministrul Justiției Florin Iordache a plagiat până și un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu. Demnitarul PSD a copiat și fraze cu limbă de lemn din comunicate de presă | FOTO

Calitatea științifică a unei lucrări de doctorat este dată și de consistența bibliografiei și importanța tratatelor și autorilor studiați. Există 144 de indicații bibliografice la finalul tezei lui Florin Iordache, din care 30 (adică 25% din întreaga biblografie) sunt articole semnate tot de el. Majoritatea au apărut la ULIM Chișinău unde ministrul Justiției, pe atunci deputat, și-a făcut și doctoratul. Un număr de șase cărți, pe care Florin Iordache și le-a trecut în bibliografie, sunt în limba rusă. În cv-ul său în limba engleză de la Camera Deputaților, demnitarul scrie că abilitățile sale lingvistice sunt franceza și engleza.


 

O controversă clatină scaunul de ministru al Justiției deținut în prezent de către deputatul PSD Florin Iordache: este vorba despre acuzații de plagiat, citează psnews.ro.

 

Noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, se alătură şi el galeriei de politicieni asupra cărora planează acuzaţii de plagiat. Potrivit unei investigaţii publicate de România Liberă, social-democratul a preluat, în lucrarea sa de doctorat, fără citarea sursei şi fără să folosească ghilimele, pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, la vremea respectivă ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE, notează EpochTimes.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a plagiat teza de doctorat susținută în 2007 la Universitatea Liberă Internațională Moldova, instituție de învățământ privată din Chișinău. În lucrarea cu titlul “Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE”, Iordache folosește un interviu acordat de Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, pentru agenția de presă a statului Rompres, actualul Agerpres, scrie B1.ro, citând România Liberă. Jurnalistul Petre Bădică a descris subiectul și pe B1 TV.


CITEŞTE ŞI: Încă un pasaj plagiat grobian în teza de doctorat a ministrului Justiției, Florin Iordache. Demnitarul PSD acuzat a furat pasaje întregi dintr-un interviu acordat de Mihai-Răzvan Ungureanu refuză să comenteze situația | EXCLUSIVITATE

România liberă a scris în exclusivitate despre faptul că ministrul justiței, Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE. Actualul demnitar nu precizează sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Am prezentat în facsmil patru astfel de pasaje.

La o nouă lectură a tezei de doctorat, am descoperit încă un pasaj, al cincilea, asumat de către ministrul Justiției, Florin Ioradache, din interviul pe care MRU l-a dat în ianuarie 2007. Interviul a fost acordat de MRU în ianuarie 2007 cu opt luni înainte ca Iordache să își susțină teza de doctorat.


 

Teza de doctorat a lui Iordache are 130 de pagini, iar paginile 126-128 sunt plagiate din interviul lui MRU, fiind vorba despre patru pasaje unde Iordache operează doar mici modificari la unele cuvinte, citează şi Ziare.com.

Actualul demnitar nu precizează sursa şi nu foloseşte niciodată ghilimele. Mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuşi, iar 10% sunt comunicate de presă şi rapoarte, noteaza şi Hotnews.ro.

Radio Europa FM l-a contactat pe jurnalistul RL, Petre Bădică, acesta explicând că lucrarea de doctorat lui Florin Iordache ridică nenumărate semne de întrebare referitor inclusiv la felul în care demnitarul a devenit doctor, în 2007, la Universitatea Liberă Internațională Moldova, din Chișinău. Jurnalistul a precizat că presupusele nereguli vor fi dezvăluite în zilele următoare.

Şi publicaţiile BitpressBusiness 24MondoNews sunt printre cele care au preluat materialul privind plagiatul ministrului Justiţiei, menţionând că Florin Iordache a refuzat să comenteze această situaţie.

 

 

 

 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă