13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPlan RADET: 13 centrale, care deservesc 37.000 de bucureșteni, vor fi închise

Plan RADET: 13 centrale, care deservesc 37.000 de bucureșteni, vor fi închise

RADET București este în situația de a opri funcționarea a 13 centrale proprii, care deservesc 37.000 de utilizatori, se arată în planul de administrare al RADET București, cuprins într-un proiect de hotărâre ce ar putea fi adoptat în ședința de luni a Consiliului General.

"Întrucât nu există materiale care să asigure buna funcționare, regia este în situația de a închide funcționarea a 13 centrale proprii, care deservesc 37.000 de utilizatori, iar în continuare, pe măsură ce apar avarii, RADET București va proceda la închiderea tronsoanelor de furnizare afectate, pentru a evita pierderile și, nu în ultimul rând, producerea de evenimente în exploatare", se precizează în planul de administrare, potrivit Agerpres.

Din document rezultă că datoriile înregistrate de RADET București către Electrocentrale București și către furnizorii de materii prime și materiale, coroborate cu poprirea în cuantum de 100% a conturilor regiei, au dus la imposibilitatea aprovizionării cu materiale și servicii necesare pentru exploatarea în siguranță a instalațiilor de producere, transport și distribuție a energiei termice, asigurarea continuității serviciului de furnizare a energiei termice către clienți, intervenția operativă cu personal de specialitate, materiale și utilaje necesare pentru remedierea avariilor apărute accidental, în special din cauza vechimii conductelor.

"Subalocarea financiară are consecințe dintre cele mai grave privind continuitatea funcționării sistemului public de alimentare cu energie termică a populației din Municipiul București, produce dificultăți majore în relația cu principalii furnizori, determinând suspendarea relațiilor comerciale cu aceștia, blocarea activității regiei și, nu în ultimul rând, dificultăți economice în lanț la Electrocentrale București și la ceilalți producători de energie termică, furnizori de gaze, de energie electrică, apă, etc", se arată în plan.

Potrivit acestuia, incapacitatea de plată în care se află RADET poate conduce la încetarea activității, fapt ce poate provoca catastrofe pentru populație.

"Începând cu 2014, Electrocentrale București a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, iar pe contul tip escrow poprirea a fost în mod constant cuprinsă între 50% și 100%. La data prezentei, RADET București a acumulat datorii importante către terți, inclusiv instituțiile statului, bugetul de stat și bugetele locale, înregistrând, în afară de Electrocentrale București, datorii în sumă de aproximativ 130.000.000 de lei", relevă sursa citată.

Planul de administrare al RADET București a fost elaborat de consiliul de administrație al instituției.

Cele mai citite

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă