14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPoliția a confiscat peste 11.000 de litri de vin

Poliția a confiscat peste 11.000 de litri de vin

Peste 11.000 de litri de vin a confiscat poliția, în cadrul unei acțiuni de amploare desfășurate în complexe comerciale din București și Ilfov, precum și în județul Vrancea, informează IGPR.

Totodată, în aplicarea Planului de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică premergător și pe timpul Sărbătorilor de Paști, aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, la sfârșitul săptămânii trecute au acționat aproximativ 1.000 de patrule de jandarmi și 1.500 de patrule mixte formate din polițiști și jandarmi, nefiind înregistrate evenimente deosebite, transmite MAI.

În acest week-end, șeful Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu, a dispus efectuarea de acțiuni la nivel național pentru menținerea siguranței publice, protejarea cetățenilor împotriva activităților economice ilicite și combaterea evaziunii fiscale, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.  

Astfel, la data de 16 aprilie, polițiștii din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R., împreună cu polițiști specializați în investigarea criminalităţii economice din teritoriu, au acționat pentru verificarea activității de comercializare a vinului.

La acțiune au participat şi specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și din cadrul Direcţiei Generale de Inspecţii şi Control Intern.

Echipele de control au acționat în două complexe comerciale din Bucureşti şi în județul Ilfov, precum și în zonele în care se face comerț stradal, din județul Vrancea.

În urma controalelor din București și Ilfov, au fost indisponibilizați 10.981 de litri de vin, pentru care au fost ridicate probe în vederea efectuării de analize, urmând a fi dispuse măsurile legale în funcție de rezultat.

La una dintre societăți, polițiștii au constatat o infracțiune de evaziune fiscală, constând în neevidențierea veniturilor rezultate din comercializarea a 539 de litri de vin, urmând a fi efectuate cercetări.

De asemenea, polițiștii au aplicat o amendă contravențională de 20.000 de lei pentru nerespectarea regulilor de comerț de către o societate comercială.

Tot în cadrul acțiunii, au fost controlate persoanele fizice neautorizate care comercializează vin în județul Vrancea,  pe marginea drumului european E 85, pe raza localităţilor Urecheşti, Dumbrăveni şi Tâmboieşti.

La sosirea echipelor de control, persoanele au abandonat marfa pe care o  comercializau, aceasta fiind ridicată în vederea confiscării.

Au fost ridicați 412 litri de vin, urmând a fi verificat conţinutul din punct de vedere fizico-chimic.

De asemenea, au fost confiscați 52 de litri de vin de la o persoană care nu poseda documente legale de provenienţă, aceasta fiind sancţionată contravenţional conform prevederilor legii 12/1990 R, cu amendă de 500 de lei.

Astfel de acţiuni au fost organizate periodic de polițiștii specializați în investigarea criminalității economice și vor continua și în perioada următoare.

Planul de acțiuni pentru Sărbătorile Pascale

Potrivit MAI, în ultimele 4 zile, Poliția Română a desfășurat aproximativ 1.300 de acțiuni pentru protejarea populației împotriva actelor de comerț ilicit, în special cu produse alimentare și mărfuri contrafăcute sau falsificate, dintre care 128 împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și 56 cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Au fost constatate 581 infracțiuni din care 68 pentru evaziune fiscală și 513 pentru alte infracțiuni, fiind înregistrate 483 dosare penale dintre care 60 pentru evaziune fiscală. Cu ocazia acestor acțiuni au fost aplicate peste 14.770 de sancțiuni contravenționale, dintre care aproape 2.340 pentru fapte de natură economică în valoare de aproximativ 3.398.000 lei. În urma acțiunilor desfășurate au fost confiscate în jur de 2.000 kg carne și produse din carne, 757 kg pește și produse din pește, 3.600 litri alcool și peste 145.000 ouă. Valoarea produselor confiscate depășește 444.000 de lei.

În aceeași perioadă, pompierii din inspectoratele pentru situații de urgență au efectuat 190 de controale, fiind identificate 15 obiective care funcţionau fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru deficienţele identificate în timpul acțiunilor de control s-au aplicat 394 avertismente şi 76 amenzi în cuantum de 80.700 lei.

Polițiștii de frontieră au acționat pe linia combaterii contrabandei cu țigări, fiind confiscate peste 15.000 de pachete de țigări, în valoare de aproape 20.000 lei.

Totodată, au continuat activitățile în comun cu Jandarmeria Română pentru creșterea nivelului de siguranță la frontierele României. În ultimele două zile s-au executat peste 40 de acțiuni comune ale polițiștilor de frontieră cu efective de jandarmi.

Acțiunile structurilor MAI vor continua la aceeași intensitate pe întreaga durată a perioadei sărbătorilor de Florii și de Paște.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă