13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPoliția Română renunță definitiv la pistoalele Carpați

Poliția Română renunță definitiv la pistoalele Carpați

Tradiționalele pistoale Carpați, de fabricație românească, aflate în dotarea Ministerului Apărării și a Ministerului de Interne încă din anul 1974, vor fi scoase total din exploatare.

MApN a renunțat deja la aceste arme, iar Ministerul  de Interne a început înlocuirea lor.

La București, polițiștii din Brigada Rutieră au primit în dotare, în locul lor, pistoale Glock, fabricate în Austria, informează Digi 24.

„Arma este foarte apreciată în toate ţările. Se presupune că peste 100 de ţări au în dotare o astfel armă. Trecerea de la poziţia de marş la poziţia de foc se face extraordinar de repede, comparând cu pistolul modelul 1974, calibru 7,65, numit Carpaţi, care are un sistem clasic, o piedică de siguranta, care duce la mărirea timpului de acţiune”, a declarat comisarul-şef Gabriel Rogojan, de la Direcţia Logistică a Poliţiei Capitalei. Potrivit acestuia, „Pistoalele Glock au o cadenţă de aproximativ 40 de lovituri pe minut, aproape dublă faţă de cele Carpaţi”.

Un alt avantaj al noilor arme este faptul că pistoalele Glock sunt mult mai sigure din punctul de vedere al descărcării accidentale. Pistoalele Carpați prezentau riscul să se descarce singure, dacă erau supuse unor lovituri puternice sau dacă ar fi căzut din toc.

Armele Carpați, produse la Uzina Mecanică Cugir, au fost realizate după modelul pistoalelor Walther PPK.

Înlocuirea pistoalelor Carpați fusese cerută de polițiștii români, acum un an, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne.

Alte instituții românești din domeniul securității naționale au deja în dotare, de mai mulți ani, pistoale austriece Glock. La rândul lui, Ministerul Apărării are pistoale de calibrul 9 milimetri, fabricate la Cugir.

Vechile pistoale Carpați, deși uzate moral, sunt în continuare interesante pentru colecționarii de arme sau pentru autoapărare – în țările care permit deținerea lor. De exemplu, în SUA, un pistol Carpați funcțional se vinde cu peste 200 de dolari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă