21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialScandalul morții lui Ioan Gyuri Pascu. STS contrazice Serviciul de Ambulanță: Soția...

Scandalul morții lui Ioan Gyuri Pascu. STS contrazice Serviciul de Ambulanță: Soția artistului a sunat la 112 de trei ori, nu de două. Un al doilea medic de la Ambulanță este cercetat de autorități

UPDATE 15.23: Un al doilea medic de la Ambulanță este cercetat, în dosarul morții lui Gyuri Pascu. Medicul de pe a doua ambulanță declară că a ajuns la caz la 11 minute, însă datele difuzate de serviciul SMURD arată că a ajuns la locuința artistului după 14 minute.

Astfel, între datele oferite de medic și de STS sunt neconcordanțe, informează Digi24.

Colegiul Medicilor va decide dacă medicul poate fi acuzat de malpraxis.

12.04:  Serviciului de Telecomunicații Speciale contrazice informațiile oferite de Serviciul de Ambulanță, precizând că soția actorului Ioan Gyuri Pascu a sunat la numărul unic de urgență 112 de trei ori, în dimineața zilei de 26 septembrie.

„În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgență 112 București, au fost identificate trei apeluri referitoare la evenimentul descris de dumneavoastră și petrecut în data de 26 septembrie anul curent, la orele 3,23, 4,42 și 4,53″, se arată într-un răspuns oficial al STS.

Potrivit sursei citate, persoana care a efectuat primul apel a anunțat o urgență medicală, motiv pentru care acesta a fost transferat Dispeceratului de Urgență al Serviciului de Ambulanță București — Ilfov. „Apelanta a revenit precizând că, deși la adresă a fost un echipaj de ambulanță, nu știe ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către același dispecerat. La ultimul apel s-a anunțat că starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competență a ISU — SMURD către care a fost direcționat”, au explicat reprezentanții STS.


CITEȘTE ȘI: Artistul Ioan Gyuri Pascu a fost înmormântat, la Agnita. La funeralii au participat sute de persoane


———-

Poliția din cadrul Serviciului Omoruri ridică, vineri, documente de la SMURD și de la Serviciul de Ambulanță, în cazul morții artistului Ioan Gyuri Pascu, informează Digi24.

A fost ridicat și defibrilatorul folosit în intervenția care a avut loc, în noaptea decesului, la domiciliul lui Pascu. Artistul a decedat luni, la vârsta de 55 de ani. Marți, medicii legiști au stabilit că Pascu a murit din cauza unei afecțiuni de cord, de care suferea, pe fondul diabetului, potrivit directorului medical al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), Salem Abdo.


CITEȘTE ȘI: România a ajuns o junglă în care mori cu zile | OPINIE

Știm despre situația scandaloasă din cazul lui Gyuri Pascu pentru că e vorba despre o persoană publică foarte cunoscută și cineva i-a transmis informația jurnalistului Cătălin Tolontan. Nu știm și nu vom afla niciodată câți alți români necunoscuți au murit cu zile în situații similare. Cred că nu există român care să nu aibă în familie, printre prieteni sau vecini cel puțin un o situație în care cineva apropiat a murit pur și simplu cu zile. La fel cum nu vom afla niciodată câți pacienți au fost uciși în spitale, nu de bolile pentru care au ajuns acolo ci de bacterii, malpraxis sau lipsa medicamentelor și materialelor pentru operații sau tratamente.


Miercuri, jurnaliştii de la GSP au relatat că Ioan Gyuri Pascu a chemat o ambulanţă cu două ore înainte de deces, însă medicul care i-a oferit asistenți medicală i-a pus diagnosticul „atac de panică”, informație confirmată și de managerul Ambulanţei, Alis Grasu. În acest context, Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF) a transmis, joi, cronologia intervenției în cazul lui Ioan Gyuri Pascu.

Documentul arată că, primul apel la 112 a venit la ora 03.26, iar al doilea la ora 04.46. Medicul care a intervenit a pus diagnosticul de atac de panică și i-a administrat un calmant, deși tensiunea sa arterială era în limite normale.

Într-un comunicat de presă citat de News.ro, reprezentanţii Serviciului de Ambulanță au prcizat că Gyuri Pascu nu le comunicare medicilor medicilor de la ambulanță alte informații privind starea sa de sănătate, astfel că doctorul a stabilit diagnosticul de atac de panică şi insomnie și i-a administrat tratament cu diazepam ½ f ÎM.( 1 ml.). Cu toate acestea, într-un interviu acordat Digi24, joi după-amiază, managerul Serviciului de Ambulanță a contrazis informațiile din comunicat, precizând că medicul știa de afecțiunile medicale ale lui Gyuri Pascu.

„La ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind atac de panică, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulanţier.  La faţa locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panică şi insomnie cu debut în urmă cu mai multe  zile. S-a măsurat tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2, toate acestea fiind în limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind în tratament prin fizioterapie”, au reprezentanţii SABIF, într-un comunicat de presă.

Documentul precizează că, la ora 04.46 a fost înregistrat un nou apel, motivul solicitări fiind „cianoză, comă”. Primul care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim-ajutor de la SMURD, care a început manevrele de resuscitare. Acesta a fost urmat, aproape simultan, de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF.

 „În conformitate cu procedurile existente, forţele de intervenţie fiind suficienţe la caz, ambulanţa de la SABIF a fost declarată disponibilă la locul solicitării. Pentru analiza unei eventuale răspunderi disciplinare a fost declanşată încă din data de 26.09.2016 procedura stabilită prin Codul Muncii şi RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplină, în scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. În situaţia în care comisia de disciplină va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etică şi deontologie medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, care este instituţia competenţă pentru verificarea acestor aspecte. Conducerea SABIF asigură opinia publică de deplină transparenţă în gestionarea acestui caz şi va informa în continuare cu privire la rezultatele finale ale analizelor şi anchetelor aflate în derulare”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Raed Arafat susține medicul nu a făcut electrocardiogramă pacientului

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a lăsat să se înțeleagă, la Digi24, că abordarea medicului care a sosit să îi acorde asistență medicală lui Gyuri Pascu, după primul apel, a fost una superficială. Totodată, el a susținut că, din primele informații, s-ar fi făcut o greșeală, întrucât pacientului nu i s-a făcut o electrocardiogramă.


CITEȘTE ȘI: Șefa de la Ambulanță, Alis Grasu, se contrazice cu instituția pe care o conduce în cazul Gyuri Pascu. Grasu ia apărarea medicului care l-a diagnosticat pe artist cu atac de panică înainte ca acesta să moară de infarct


 

„Medicul de pe prima ambulanţă nu a făcut, de exemplu, o electrocardiogramă. Poate că alt medic făcea. De asta Colegiul trebuie să discute cu medicul să vadă care era substratul pentru care medicul respectiv a decis să nu facă EKG. Poate că bolnavul era în picioare şi el vorbea cu el şi el a considerat că nu e nevoie să facă EKG-ul. Acest lucru e o chestie medicală, nu e o chestie foarte procedurală, nu e ca la un stop cardiac. La un stop cardiac ştii că te duci, pui defibrilatorul, pui asta, pui asta şi lucrezi. Aici e un caz medical în care medicul analizează, deccide pe baza unei analize şi asta este motivul pentru care medicul trebuie să răspundă la aceste aspecte în faţă colegilor medici”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai spus că, după al doilea apel, intervenția a fost catalogată drept cod roșu, de aceea au fost trimise două ambulanțe SMURD și apoi a sosit și un echipaj de la serviciul de ambulanță.

Șefa Serviciului de Ambulanță: Medicul a încălcat procedurile

 

Managerul Serviciului de Ambulanță, dr. Alis Grasu, a declarat, joi, că medicul a nu a respectat obligaţia de a folosi trusele din dotarea maşinii la toate intervenţiile şi nici nu a consemnat în fişa de intervenţie consimţământul pacientului în ceea ce priveşte refuzul de a fi transportat la spital, deşi declară că a propus acest lucru şi a fost refuzat. 

 „Pentru aceste abateri, comisia a solicitat Comitetului Director al SABIF sancţionarea disciplinară a medicului, în conformitate cu prevederile Codului Muncii”, a declarat Alis Grasu.

 

Comisia de disciplină a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov reducerea cu 10 la sută, timp de două luni, a salariului medicului.

„Sancţiunea disciplinară a fost propusă întrucât au fost încălcate două dintre articolele Regulamentului de ordine interioară, respectiv unul care obligă medicul să meargă la consultaţie cu trei truse din dotarea ambulanţei, dar acesta a avut doar una, şi cel de-al doilea legat de faptul că nu a luat acordul scris al pacientului în care să se arată că refuză transportul la spital, ci s-a mulţumit cu acordul verbal al acestuia”, a spus Alis Grasu.

Dosar de moarte suspectă

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar de moarte suspectă după decesul actorului Gyuri Pascu, aceştia solicitând mai multe documente de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, urmând să fie audiate mai multe persoane, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Dosarul de moarte suspectă a fost deschis imediat după decesul artistului, potrivit procedurii. Procurorii au cerut fişa de intervenţie şi alte acte medicale de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov şi de la Institutul de Medicină Legală, urmând ca după ce analizează documentele solicitate să fie audiate mai multe persoane, au mai spus sursele judiciare. 

Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la vârsta de 55 de ani, luni dimineaţă, în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unui stop cardio-respirator. La sfârşitul anului 2010, Ioan Gyuri Pascu suferise un accident vascular cerebral şi s-a recuperat la Spitalul Universitar din Bucureşti.

„În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă. S-au deplasat echipajele noastre, au găsit un pacient în stop cardio respirator, imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 6 a fost constatat decesul”, a declarat Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.

Trupul neînsufleţit al actorului şi muzicianului Ioan Gyuri Pascu a fost depus marţi, de la ora 15.00, la cimitirul Bellu Ortodox, iar înmormântarea va avea loc vineri, la cimitirul din oraşul Agnita, judeţul Sibiu, a declarat pentru News.ro Cristian Greţcu, fostul coleg al artistului din grupul Divertis.

Pascu s-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. A jucat în filme de lung metraj, în mai multe piese de teatru, precum „Take, Ianke și Cadîr”, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. A colaborat, de asemenea, cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV. A mai contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă