17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPolițiștii români, în misiune la Birmingham

Polițiștii români, în misiune la Birmingham

Organizaţia Europeană a Poliţiilor Rutiere – TISPOL şi Poliţia britanică organizează, în această săptămână, operațiunea TRIVIUM 3 care vizează identificarea şi oprirea în trafic, respectiv controlul unor autovehicule şi/sau persoane din Europa de Est, despre care există informaţii că ar fi implicate în diverse activităţi infracţionale, pe teritoriul Regatului Unit.

Operaţiunea, la care au fost invitaţi să participe câte patru poliţişti rutieri din România, Polonia şi Lituania, se va desfăşura în Birmingham, Marea Britanie.

Observatori ai forţelor de poliţie din Belgia, Danemarca, Letonia, Irlanda, Italia, Finlanda, Spania şi alte ţări se vor alătura colegilor din Lituania, Polonia şi România.

Trivium 3 demonstrează valoarea lucrului în echipă. Un rol important în cadrul operaţiunii îl are EUROPOL, ai cărui ofiţeri vor aduna şi schimba informaţii despre infractori cunoscuţi şi grupări infracţionale.

La operaţiune mai participă şi alte instituţii de aplicare a legii din Marea Britanie.

Poliţiştii români vor acorda sprijin Poliţiei Britanice, prin facilitarea dialogului cu cetăţenii români bănuiţi de comiterea de infracţiuni şi prin efectuarea de verificări, în timp real, în bazele de date naţionale, pentru identificarea autovehiculelor şi persoanelor supuse controalelor.

Pentru depistarea activităţilor infracţionale, poliţiştii vor folosi diferite mijloace de obţinere a informaţiilor, incluzând recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare (Automatic Number Plate Recognition – A.N.P.R.).

La data de 22 octombrie a.c., la ora 15.00 (ora 13.00 în Marea Britanie), TISPOL TV va transmite, online, 60 de minute cu aspecte din timpul desfăşurării acţiunii.

 

■ Supt. Paul Keasey, de la Poliţia West Midland explică intenţia acestei operaţiuni: “ Multe ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, sunt afectate de infracţiunile comise de membri ai unor grupări infracţionale mobile. Trivium 3, ca şi precedentele operaţiuni Trivium, se concentrează pe identificarea şi destructurarea grupărilor infracţionale specializate în migraţii ilegale, trafic de fiinţe umane, atacuri cu arme de foc, fraude, furturi de metale, jafuri, infracţiuni în domeniul drogurilor şi multe alte fapte ilicite. În mod special, vom căuta reţelele operaţionale şi în afara graniţelor, având în vedere că acestea reprezintă ameninţări atât pentru multe dintre persoanele vulnerabile ale societăţii, cât şi pentru comunităţi şi medii de afaceri.Este foarte greu pentru forţele regionale şi naţionale de poliţie să depisteze grupări infracţionale, din cauza mobilităţii transnaţionale a acestora. În timp ce o poliţie de la nivel local încearcă să stabilească circumstanţele comiterii unei infracţiuni, acel grup infracţional poate să acţioneze într-o cu totul altă regiune sau altă ţară, iar membrii principali ai acestuia să fie fără nicio problemă în alte ţări. Trivium 3 va folosi informaţiile pentru a aborda criminalitatea organizată, pentru a trage la răspundere aceşti infractori şi pentru ca drumurile Europei să devină mai sigure.”

■ Pasi Kemppainen, directorul TISPOl a declarat: “ Trivium 3 ilustrează buna practică a colaborării internaţionale în domeniul aplicării legii, importanţa schimbului de informaţii şi beneficiile tuturor formelor de muncă în echipă”.Turismul infracţional este una dintre principalele ţinte ale activităţii TISPOL şi această operaţiune sprijină operaţiunile noastre aflate în desfăşurare, pentru a interzice infractorilor să folosească drumurile noastre şi pentru a preoteja populaţia de comiterea acestor infracţiuni.”

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă