10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialPoluare cu cadavre de animale

Poluare cu cadavre de animale

Trei camioane acoperite cu prelata, care transportau aproape 50 tone de animale aflate in putrefactie, au fost descoperite sambata de politistii giurgiuveni in apropiere de comuna Adunatii-Copaceni. soferii, care intentionau sa arunce deseurile in gropile ramase dupa excavarea agregatelor minerale langa raul Arges, le-au spus politistilor ca s-au oprit "sa faca o baie". Camioanele efectuau un transport pentru firma Protan, una dintre cele mai mari firme romanesti de incinerari de cadavre de animale, si, potrivit avizelor de insotire, ar fi trebuit sa ajunga in Bacau, unde urmau sa fie distruse. Deseurile au fost inapoiate firmei sub escorta politiei.

Seful Garzii de Mediu Giurgiu, Clara Adam, spune ca din cauza caniculei firma nu a mai facut fata deseurilor de animale, acestea nemaiputand fi depozitate in conditiile in care numarul de animale moarte a crescut.
Pe de alta parte, politistii afirma ca saptamana trecuta, in noaptea de joi spre vineri, au fost ingropate aproximativ 30 tone de cadavre pe teritoriul comunei Comana, satul Gradistea, tot in judetul Giurgiu, care stau si acum acolo la peste 35 de grade Celsius. Mirosul ingrozitor se intinde pe cativa kilometri, iar medicii avertizeaza asupra riscului izbucnirii unei epidemii.

Firma Protan neaga insa ca si aceste cadavre ar fi fost aduse acolo tot de angajatii ei. Avand in vedere acest lucru, spune Adam, "va fi foarte greu de dovedit ca ambele transporturi au aceeasi provenienta".
In orice caz, firma Protan a fost sanctionata pentru poluare. Potrivit sefului Garzii de Mediu Giurgiu, compania va fi amendata cu 775 milioane de lei vechi, iar reprezentantii acesteia ar urma sa fie anchetati penal.

Astazi, Garda de Mediu se va intalni cu cei de la firma Protan. Clara Adam declara ca intentioneaza sa sesizeze Parchetul in legatura cu tentativa lor de a ingropa cele 50 tone de cadavre langa raul Arges: "Oricare ar fi deznodamantul, pot sa calific actiunea firmei Protan drept inconstienta crasa".
"Protan este compania cu care majoritatea autoritatilor locale din tara au contracte de incinerare a animalelor moarte", mai spune Clara Adam.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă