23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPonta, arogant cu părinții care și-au pierdut copiii la Colectiv

Ponta, arogant cu părinții care și-au pierdut copiii la Colectiv

Acuzațiile vizează modul în care autoritățile au acționat după dezastru pentru salvarea supraviețuitorilor. Mai sunt vizați Raed Arafat și Nicolae Bănicioiu.

Eugen Iancu şi Jean Chelba, părinţii a doi tineri care au murit în tragedia de la Colectiv, au depus la Parchetul General plângeri penale pe numele fostului premier Victor Ponta, şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, și a fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Avem procese, avem anchete cu ceea ce s-a întâmplat până la uşa Colectiv, cine e de vină şi de ce a luat foc. Noi vrem să continuăm, copiii noştri au murit în spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimişi în afară. Vedem acum că un ministru de atunci spune că el este dentist, nu ştia ce să facă, l-au sfătuit medicii, deci medicii trebuie să ne spună dacă sunt ei de vină sau toată conducerea. Plângerea noastră e împotriva tuturor celor care au acţionat după ieşirea din incendiu, intervenţie care, ştiţi foarte bine, a fost o catastrofă, refuzul de a fi trimişi în străinătate şi faptul că au murit copiii noştri din cauza condiţiilor din spital şi a nepriceperii“, a declarat Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit la Colectiv.

Jean Chelba, părintele altui tânăr decedat în tragedia din clubul bucureștean, a susținut că ar fi vinovat inclusiv primul ministru Victor Ponta pentru că „şi inacţiunea se pedepseşte“. El a mai declarat că acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, malpraxis, trafic de influenţă şi omor cu intenţie indirectă. 

„Arafat era preocupat în acea noapte mai mult să îşi alinieze salvările roşii decât să salveze vieţile tinerilor. Noi am strâns la ora asta undeva la 50 de semnături. Vizaţi de plângere nu sunt doar Arafat şi Bănicioiu, ci şi medicii care au acoperit situaţia din spitale. Medicii ar fi trebuit, sâmbătă, după ce au exe­cutat manevrele de prim-ajutor şi i-au resuscitat, trebuiau să iasă şi să spună că aici vor muri, avem bacterii care îi vor ucide. (…) După un an de zile vedem că se cere, în continuare, au tupeul cei de la SANITAS să facă grevă acum, în prag de alegeri, să ceară salarii. Dar condiţii pentru pacienţi când vor cere? Eu vreau să îl văd pe cel de la DSP care a semnat în ultimii trei ani, la Sfântul Ioan, că acolo nu sunt bacterii. Omul ăla trebuie să înfunde puşcăria!“, a mai precizat Eugen Iancu. 

Arafat se victimizează și dă vina pe presă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a ținut să spună pe facebook că se teme că va fi „judecat şi condamnat de presă şi activişti“.

„Astăzi am aflat că doi părinţi, Iancu şi Chelba, au depus o plângere penală împotriva mea în ce priveşte tragedia de la Colectiv. Am fost sunat de media să comentez acest demers, iar eu consider că nu am ce comenta, cu excepţia acestui punct de vedere pe care îl postez aici. Ne aflăm într-o ţară democratică în care oricine poate depune o plângere penală, iar reclamatul are dreptul să-şi susţină nevinovăţia. Proba vinovăţiei aparţine reclamantului şi organelor de anchetă. Sunt convins că până mâine voi fi judecat şi condamnat din partea unor reprezentanţi ai presei şi a unor «activişti» de pe Facebook, însă vreau să-i reamintesc pe toţi că este vorba doar despre o plângere penală la acest moment!“, a scris Raed Arafat pe facebook.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că dacă el e vinovat de morţii din clubul bucureştean, atunci şi Dacian Cioloş este vinovat de moartea celor care au murit pe autostradă duminica trecută.

„Înseamnă că şi domnul Cioloş este vinovat de moartea celor care au murit pe autostradă duminică. Eu am demisionat, mi-am asumat răspunderea politică, mă rog, aşa cum a fost atunci. Restul lucrurilor le va decide justiţia, dar aş vrea să nu facem politică din moartea unor oameni. Nu faceţi politică din moartea unor oameni că o să îi aveţi pe conştiinţă“, a declarat Victor Ponta.

Urmările tragediei

64 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la Colectiv în noap­tea de 30 octombrie 2015. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății din acel moment, dar și alți înalți oficiali au susținut că răniții primesc absolut tot ce au nevoie în spitalele din România.

Transferurile răniţilor au început la aproape o săptămână, după ce 10 tineri au murit într-o singură zi în spitalele din țară şi alţi trei în străinătate unde abia fuseseră transferaţi.  În urmă cu o săptămână, Nicolae Bănicioiu a declarat că singura sa contribuţie la afacerea barocamerei de la Floreasca a fost că a tăiat panglica.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă