23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPremierul Victor Ponta a demisionat. Primele reacţii și propuneri

Premierul Victor Ponta a demisionat. Primele reacţii și propuneri

UPDATE 18.09: Președintele Klaus Iohannis a primit demisia lui Victor Ponta. 

UPDATE 17.30: Klaus Iohannis a declarat că demisia Guvernului nu este suficientă pentru a schimba modul de a se face politică din țară. De asemenea, șeful statului a precizat că îndată ce va primi demisia prim-ministrului va convoca partidele la negocieri. 

UPDATE 15.10Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că alegerile anticipate ar putea duce la PARALIZIA instituţiilor.

UPDATE 15.00: Unul dintre liderii coaliției de guvernare, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, că prioritatea partidelor politice este aceea de a asigura stabilitatea României.

UPDATE 14.20: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democrații vor să rămână la guvernare până în 2016, dar a refuzat să dezvăluie presei numele înlocuitorului lui Victor Ponta.

UPDATE 14.15Vicepremierul demisionar Gabriel Oprea a declarat că nu va mai face parte din nici un guvern.

UPDATE 14.00: Victor Ponta îl propune pe Mircea Dușa premier interimar.

UPDATE 13.20:  PNL cere alegeri anticipate, după demisia lui Ponta

Premierul Victor Ponta a confirmat, miercuri, că îşi depune mandatul, după ce peste 15.000 de protestatari i-au cerut, marţi, demisia, în urma incendiului izbucnit, vineri, în clubul Colectiv din Capitală. Mai mulţi politicieni, între care fostul şef de stat Traian Băsescu, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor au declarat că demisia premierului a fost un gest “absolut normal”, iar Gabriel Oprea a susținut că a decis marți seară, împreună cu Ponta, ca premierul să demisioneze.

“Vreau să mulţumesc încă o dată tuturor celor care şi-au făcut datoria. Fără pompieri, fără medici, asemenea tragedii se vor repeta. Cred că merită să îi sprijinim. Răspunderea juridică va fi stabilită de către justiţie. Sper doar să nu fie vorba de răzbunare. Principalii vinovaţi sunt lăcomia şi responsabilitatea. 

Citește și: FOTO. DEMISIA lui PONTA , pe BREAKING NEWS în presa internaţională

Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii. Nu este corect să las această responsabilitate pe seama celor care au fost pe teren sau miniştrilor. Îmi depun mandatul. Nu mă bat cu oamenii. Cred că ar fi o mare greşeală şi am avea toţi de suferit. Supărarea legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic. Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat. 

Vreau să fac o singură observaţie, şi nu mă refer la nimeni în mod special. Cei care speculează în mod politic suferinţa oamenilor, mai devreme sau mai târziu, vor plăti foarte scump“, a spus Ponta. 

Odată cu demisia premierului Ponta, întregul Cabinet este demisionar. Conform legii, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să cheme partidele politice la consultări. Liderii partidelor parlamentare trebuie să vină cu o propunere pentru un nou prim-ministru, pe care şeful statului trebuie să o aprobe. Premierul propus trebuie să îşi desemneze miniştrii, apoi să primească votul de încredere în Parlament. 

Ce spun politicienii despre demisia premierului Victor Ponta 

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a declarat că demisia lui Ponta este „un mare cadou pentru România” şi că premierul ar fi trebuit să îşi depună mandatul demult. 

Citeşte şi: PRIMELE REACŢII ale politicienilor după demisia premierului Victor Ponta. Băsescu: Mulţumesc

De asemenea, preşedintele MP a scris, pe pagina de Facebook, că “Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă”. 

Totodată, prim vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că Ponta a făcut ceea ce trebuia, cu o întârziere de un an.  “Cu o întârziere de un an Ponta a făcut ceea ce trebuia. Din păcate în perioada asta România a suferit. Trebuie să fim foarte atenţi la tot ceea ce se spune în stradă. E clar că este toleranţă zero faţă de corupţie, clientelism politic, traseism politic. E şansa unui nou început”, a spus Orban.

Tot astfel, liderul liberal Cătălin Predoiu a spus că demisia premierului este „exclusiv victoria străzii”, iar senatorul liberal Gheorghe Flutur a declarat că este “un pas spre normalitate”.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că demisia este un gest normal, în timp ce ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat că este “un gest al unui politician responsabil”.

Pe de altă parte, senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că demisia premierului Victor Ponta nu i se pare normală şi că aceasta are loc după “o regie” și “un scenariu” care se repetă.

Și șeful UNPR, vicepremierul demisionar Gabriel Oprea, a precizat că a discutat cu Victor Ponta şi au decis împreună că cea mai bună soluţie este ca premierul să îşi dea demisia.

 

 

 

 

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...
Ultima oră
Pe aceeași temă