9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Ponta le promite bani sinistraților din Mehedinți. Strategia pe inundații, gata...

UPDATE. Ponta le promite bani sinistraților din Mehedinți. Strategia pe inundații, gata până în septembrie

UPDATE. Victor Ponta: ”Am fost la Mehedinți pentru a arăta solidaritate și sprijin cu persoanele care suferă de pe urma intemperiilor de ieri. Am vrut să verific modul în care instituțiile competențe și-au făcut datoria. Datorită acestei intervenții bine coordonate nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești”.

”Funcționează din ce în ce mai bine capacitatea de intervenții în situații de urgență. Este din ce în ce mai clar că infrastructura pe care România o deține a rămas o perioadă extrem de lungă de timp fără intervenție. Mâine vom discuta în cadrul ședinței de guvern ca un grup de lucru condus de Dragnea, să stabilească, până în septembrie, pe baza hărților de risc, graficul pentru ca în bugetul din 2015 să includem sumele necesare pentruca astfel de situații să nu se mai repete”, a mai spus Ponta.

”Am luat decizia de a suspenda prezența noastră la acțiuni electorale. Le cer tuturor persoanelor publice, inclusiv președintelui. Sut cetățeni cu drept de vot care dacă se implică în campania electorală își pierde slujba. Guvernul va sesiza CCR să analizeze existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintelui României, acesta fiind general de implicarea directă a președintelui în campania electorală și să pronunțe o decizie”, a mai spus Ponta.

—-

Premierul Victor Ponta le-a promis oamenilor din comuna Bălăcița din județul Mehedinți că Guvernul va aloca "rapid" trei milioane de lei pentru regularizarea râului din comună care s-a revărsat şi că vor fi refăcute rigolele, din banii constructorului, informează Mediafax.

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au ajuns în judeţul Mehedinţi în jurul orei 16.00, la bordul unui elicopter care a aterizat în oraşul Vânju Mare. De acolo, cei doi au mers cu o maşină de teren în satul Gvardeniţa din comuna Bălăciţa, unde aproximativ 50 de gospodării au fost inundate în urma ploilor din ultimele două zile.

Premierul, îmbrăcat cu cămaşă, sacou şi blugi, şi încălţat cu cizme de cauciuc, a fost aşteptat de aproximativ 100 de localnici care i s-au plâns că inundaţiile le-au distrus gospodăriile.

Premierul le-a cerut reprezentanţilor Apelor Române detalii despre lucrările de regularizare care trebuie făcute pe râul Desnăţui, pentru lărgirea albiei.

Victor Ponta a intrat în mai multe case inundate, unde după ce apele s-au retras a rămas nămol.

Mai mulţi localnici i s-au plans premierului, revoltaţi, că rigolele nu au fost construite bine, iar apa se scurge în curţile lor.

"Am vrut să vin să vad cu ochii mei ce au păţit oamenii. Este foarte clar şi aici, şi în alte zone, că degeaba curăţă oamenii casele, dacă nu regularizăm râul", le-a pus premierul oamenilor.

El a mai afirmat că Guvernul va aloca "rapid" suma de trei milioane de lei pentru regularizarea râului Desnăţui.

"Dupa ce regularizăm râul se va repara şi drumul judeţean, iar oamenii îşi pot repara casele ca să nu mai vină apa din nou (…) Prin lucrarea pe care o facem o să reparăm problema de acum încolo, ca să nu se mai întâmple peste doi-trei ani ce se întâmplă acum", a mai spus Ponta.

El a susţinut că vicepremierul Liviu Dragnea va rămâne în judeţ până marţi şi va face o evaluare a pagubelor, iar Guvernul le va trimite sinistraţilor alimente, apă, pături, precum şi materiale de construcţie. Premierul a mai spus că o evaluare a pabubelor va fi făcută luni seară şi pentru judeţul Dolj, unde au avut loc, de asemenea, inundaţii.

Potrivit premierului, Liviu Dragnea va verifica şi dacă "firma care a făcut rigolele a încălcat legea", lucrarea fiind realizată prost.

"(…) Şi-au bătut joc de cum au făcut rigolele (…) Cine a făcut şi a făcut greşit, o să verifice domnul vicepremier. Dacă au încălcat legea se duc la închisoare, din banii lor să facă lucrarea", a afirmat Ponta.

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că în această seară va discuta cu reprezentanţii Prefecturii Mehedinţi şi cu specialişti de la Administraţia Bazinală Jiu, despre situaţia din comuna Bălăciţa.

"Din păcate, nu s-a făcut o regularizare riguroasă, acolo unde e cazul trebuie să facem apărări de mal", a spus Dragnea, adăugând că trebuie să fie stabilite locrurile unde să fie făcute subtraversări.

Potrivit unui bilanţ de luni al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, după două zile de ploi torenţiale în judeţ au fost afectate 66 gospodării din 18 localităţi şi aproximativ 2.500 de terenuri agricole şi păşuni.

Localităţile afectate sunt Strehaia, Bîcleş, Podu Grosu, Bala, Cîrsu, Bălăciţa, Corlăţel, Podeni, Poroina Mare, Prunişor, Recea, Stigniţa, Malarişca, Valea Anilor, Gornoviţa, Runcu, Liupca.

De asemenea, calea ferată între Prunişor şi Ghelmegioaia a fost afectată, traficul feroviar fiind întrerupt duminică timp de aproape nouă ore, iar pe DN67, între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu se circulă cu restricţii începând de duminică dimineaţă, pasajul din Halânga fiind inundat. De asemenea, cinci podeţe au fost luate de viituri.

Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, declara că în zonele afectate din judeţ este nevoie de analiza apei din fântâni întrucât pânza freatică a fost afectată de precipitaţiile abundente, iar echipe de medici de la Direcţia de Sănătate Publică vor merge în teren pentru a face aceste analize.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă