10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPonta SFIDEAZĂ Bruxelles-ul şi numeşte procurorii şefi - Euractiv

Ponta SFIDEAZĂ Bruxelles-ul şi numeşte procurorii şefi – Euractiv

Numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA şi a lui Tiberiu Niţu în fruntea Parchetului General de către premierul Victor Ponta, interimar la Ministerul Justiţiei, este comentată şi de presa străină.

“Ponta sfidează Bruxelles-ul şi numeşte procurorii şefi”, titrează portalul EurActiv.com: “Premierul României, Victor Ponta, a numit şase procurori şefi, sfidând apelurile la transparenţă făcute de Uniunea Europeană într-o ţară în care îngrijorarea privind respectarea statului de drept este în creştere”.

Citeşte şi Frunda: CEARTA publică dintre liderii PSD şi PNL nu este de bun augur. Băsescu ar putea profita

“Prim-ministrul Victor Ponta, a cărui alianţă de stânga a semănat panică în Uniunea Europeană, în urmă cu un an, când a încercat să-l suspende pe preşedintele Traian Băsescu, principalul adversar politic, a anunţat nominalizările, despre care spune că vor asigura ‘stabilitatea politică şi juridică'”, continuă EurActiv.com.

Citeşte şi Vasilescu: Dacă rămâneam fără procuror, aveam toată Europa în cap. Kovesi va avea atribuţii limitate

Portalul aminteşte că Uniunea Europeană, la care România a aderat în 2007, a pus sistemul juridic românesc sub monitorizare şi a cerut Bucureştiului să aleagă şefii de parchete printr-un proces trasparent, pe bază de aplicaţii şi interviuri, care să elimine orice suspiciune că procurorii şefi ar fi fost numiţi politic.

Citeşte şi DIN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE. De ce a renunţat PNL la Ministerul Justiţiei

Amintim că Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţa de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Scrisoarea este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.

Citeşte şi Ponta: Am vorbit cu Băsescu, iar acesta a acceptat procedura directă de numire a procurorilor

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă