14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPostul de televiziune TVR 1, amendat pentru DISCRIMINAREA minorităţii gay

Postul de televiziune TVR 1, amendat pentru DISCRIMINAREA minorităţii gay

Postul de televiziune TVR 1 a fost amendat cu 10.000 de lei de CNA pentru discriminarea minorităţii gay şi pentru nerespectarea regimului sponsorizării, informează Mediafax.

Decizia a fost luată la propunerea Monicăi Gubernat, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), cu şapte voturi “pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul “împotrivă” (Gabriel Tufeanu). Acesta din urmă a propus o altă sancţiune, tot în cuantum de 10.000 de lei, însă pentru alte încadrări legale, dar propunerea sa nu a mai fost supusă la vot, din cauză că cea a Monicăi Gubernat a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată din primul tur.

Citește și: Un post de televiziune din Severin, AMENDAT de CNA pentru că i-a adus acuzații nefondate lui Iohannis

Amenda de 10.000 de lei propusă de Gubernat a vizat emisiunea “În culisele energiei”, difuzată la TVR 1 pe 24 aprilie. În urma difuzării acestei emisiuni, CNA a primit o sesizare, potrivit căreia “emisiunea este, de fapt, una promoţională/publicitară, iar acest lucru nu este clar, ci doar «transpare»”.

După ce au analizat respectiva emisiune, membrii CNA au considerat că aceasta a încălcat articolul 97, alineatele 6, 7 şi 9 din Codul audiovizualului, potrivit căruia “(6) Anunţurile de sponsorizare difuzate în interiorul programului nu pot depăşi 30 de secunde pentru fiecare perioadă de 30 de minute a duratei programate. (7) În situaţia prezenţei în programul audiovizual sponsorizat a reprezentanţilor sponsorilor, referirile la sponsori nu trebuie să depăşească 30 de secunde pentru fiecare sponsor. (9) În anunţul sponsorului nu trebuie să existe nicio conexiune cu publicitatea difuzată ori cu plasarea de produse referitoare la produsele sau serviciile sponsorului.

De asemenea, amenda a vizat emisiunea “Universul credinței” difuzată pe 22 februarie, la TVR 1. În urma difuzării acesteia, CNA a primit 11 reclamații, potrivit cărora în emisiune au fost aduse acuzaţii cu caracter xenofob şi s-ar fi incitat la ură împotriva comunităţii gay.

După ce au urmărit emisiunea, membrii CNA au decis că aceasta a încălcat articolul 70 din Codul audiovizual, potrivit căruia “În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora”.

În emisiunea “Universul credinței” s-a discutat despre lansarea cărţii “Faţa nevăzută a homosexualităţii”, moderatorul Andrei Victor Dochia avându-i ca invitaţi chiar pe autorii acesteia, respectiv Virgiliu Gheorghe şi Andrei Dîrlău.

CNA a constatat că în această emisiune Andrei Dîrlău a spus, printre altele: “Nu există nicidecum un consens în acest demers pe care-l promovează ideologia homosexualistă, care invocă un aşa-zis consens ştiinţific care ar demonstra caracterul înnăscut al acestui comportament. Studiile ştiinţifice arată că nu este vorba de un comportament înnăscut, în cel mai bun caz putem vorbi despre o controversă la nivel ştiinţific între cei care susţin că este un comportament deviant, care ţine de sfera unor tulburări de identitate şi de comportament în sfera sexuală şi care poate fi remediat printr-o terapie de conversie, psihoterapie (…)”.

La rândul său, în timpul emisiunii, Virgiliu Gheorghe a spus, printre altele, că “legalizarea căsătoriilor (între persoanele de acelaşi sex, n.r.) atrage după sine legalizarea pedofiliei”, precizând că “în Cogresul SUA şi în Senatul Canadei au apărut cercetători ce promovează ideea că pedofilii, de fapt, nu sunt agresori şi este o orientare sexuală obişnuită datorată unei formaţiuni din creier pe care ar avea-o. Lucru care se spunea în urmă cu câteva decenii despre homosexuali şi s-a dovedit că nu este aşa (…)”.

De asemenea, acesta a spus că legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex va duce la creşterea ratei de divorţ.

Membrul CNA Lorand Turos a spus că moderatorul avea obligaţia să vină cu contraargumente. “Nu se poate să vorbeşti despre un subiect despre care nu există un consens în societate, să dezbaţi fără audiatur et altera pars. Dacă genul emisiunii nu permite aşa ceva, atunci moderatorul ar fi avut obligaţia să vină cu contraargumente. Eu mă uit şi aflu că homosexualitatea înseamnă dezincriminarea pedofiliei şi că pedofilia ar urma să fie legalizată, la televiziunea publică. Cum îşi permit aşa ceva?”, a spus Lorand Turos.

Pe de altă parte, prezent la şedinţa CNA, reprezentantul TVR Ion Stavre a spus că subiectul emisiunii a fost lansarea cărţii respective. “Colegii mei au fost invitaţi la o conferinţă de presă, care nu a mai avut loc, întrucât organizaţiile respective (care susţin comunitatea gay, n.r.) au făcut presiuni asupa celor care deţineau clădirea (în care avea loc conferinţa, n.r.) şi a fost anulată în ultima clipă”, a spus Ion Stavre.

Acesta a precizat că nu se poate vorbi despre caracterul ofensator al emisiunii, întrucât “permanent s-a avut în vedere latura ştiinţifică şi faptul că a fost o dispută în lumea ştiinţifică actuală” în privinţa subiectului discutat.

Membrii CNA au spus, însă, că lipsa unui opozant cu privire la subiectul dezbătut ar fi trebuit să fie suplinită de moderator.

“Este în final o lipsă de abilitate de a aborda subiectul. Eu am discutat cu producătorul, au fost puţin depăşiţi de situaţie, de conflictul de la faţa locului (…) probabil că marcaţi de disputa locală, nu au găsit soluţia editorială”, a mai spus Stavre.

Membrul CNA Florin Gabrea a spus că efectul “e foarte nociv”, întrucât această temă este “extraordinar de sensibilă”.

“Eu cred că, din păcate, subiectul emisiunii nu a fost incidentul de la lansarea de carte, nici măcar prezentarea cărţii. Subiectul principal a fost presupusa patologie a homosexualităţii, subiect care trebuie tratat cu atenţie deosebită, în mod imparţial şi cu prezentarea celorlalte puncte de vedere, ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus, la rândul său, Lorand Turos. “Să spui despre o minoritate sexuală că este caz patologic, să spui că sunt nişte oameni bolnavi este discriminare”, a mai spus Lorand Turos.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă