10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPoveste: O gălățeancă este prima femeie condamnată la închisoare pe viață

Poveste: O gălățeancă este prima femeie condamnată la închisoare pe viață

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au aplicat în premieră națională pedeapsa de închisoare pe viață unei femei. Tanța Bâgu şi Sântion Gherasim, din comuna gălățeană Frumuşiţa au fost găsiți vinovați de uciderea cu premeditare şi cruzime a Ninei Petrea, cunoscută sub porecla de „Nina Farmacista“, o concubină a bătrânului şi o rivală a femeii.

„Instanța condamnă pe inculpata Bâgu Tanţa la pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 188 alin. 1 C. pen. raportat la art. 189 alin. 1 lit. h C. pen. (faptă din 04.01.2015)“, se spune în sentința nr. 58/28.01.2016, pronunțată de magistrații gălățeni în dosarul 2214/121/2015. Complicele, Sântion Gherasim a fost condamnat la o pedeapsă de 30 de ani închisoare, care echivalează tot cu închisoarea pe viață, pentru că bărbatul are o vârstă înaintată, de 75 de ani. Magistrații i-au mai obligat pe cei doi ucigași să plătească în solidar unei rude a victimei, Spirache Petrea, suma de 7.500 lei cu titlu de daune materiale şi suma de 7.500 lei cu titlu de daune morale.

O poveste caracteristică satelor uitate de lume

Crima s-a produs în contextul unor relații caracteristice satelor uitate de lume, în care principalele ingrediente ale vieții de fiecare zi sunt alcoolul, sexul și violența. Femeia de 46 de ani, Nina Petrea, a fost găsită moartă în casa lui Sântion Gherasim, în vârstă de 75 de ani, după ce fusese lovită și înjunghiată cu sălbăticie. Vecinii au presupus că ar fi vorba de o crimă comisă din gelozie sau pe fondul consumului de alcool, pentru că bătrânul mai era vizitat și de Tanța Bâgu, tot în vârstă de 40-50 de ani. Ambele femei îl vizitau des pe bătrân, pentru a-l ajuta la treburi gospodărești, care însă nu se limitau la pregătirea mesei sau dereticatul prin casă, ajungându-se ca bătrânul să aibă relații amoroase cu ambele femei. După ce Nina Petrea a fost găsită moartă în casa sa, la trei zile după crimă, bătrânul a negat că ar fi avut o relație cu aceasta. „Femeia asta mai venea pe la mine, dar nu pentru treburi rușinoase, mă mai ajuta la treabă. Duminică seară s-a împiedicat în casă și a căzut cu capul într-o găleată“, explica Sântion Gherasim.

Gelozie răzbunată cu sălbăticie

După zece zile de cercetări, polițiștii și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați și-au formulat primele acuzații, pe care de altfel cei doi criminali le-au și recunoscut în cursul audierilor. În noaptea respectivă, Nina Petrea a ajuns la casa bătrânului pentru ceva mâncare și băutură. Femeia a ajuns la o alcolemie de 2 la mie și a adormit. Starea „Ninei Farmacista“ era favorabilă dorinței de răzbunare a rivalei, Tanța Bâgu, care se afla de asemenea în casa bătrânului și a trecut la atac, mai întâi cu mâinile și picioarele, apoi cu un lemn din fața sobei.

„Inculpata Bîgu Tanţa, pe fondul stării de gelozie pe care a recunoscut că o manifesta faţă de victima Petrea Nina, a început pur şi simplu să o lovească pe aceasta în mod repetat, cu pumnii şi palmele peste cap precum şi cu picioarele în zona gurii. (…) Inculpatul Sîntion Gherasim a început să o lovească la rândul lui pe victima Petrea Nina cu un cuţit, aplicându-i acesteia un număr de 5-6 lovituri în zona genitală. A continuat să o lovească pe victimă cu un vătrai metalic şi cu o bucată de lemn de foc, loviturile fiind multiple şi aplicate cu precădere în zona genitală şi a membrelor“, se arăta în rechizitoriul procurorilor de la Parchetul Tribunalului Galați.

Condamnat pe viață, la 22 de ani

Cel mai recent caz de condamnare pe viață în regiunea de sud-est a României a avut loc vara trecută, în Constanța. Un tânăr de doar 22 de ani a fost condamnat după ce a ucis trei persoane. Ştefan Alexandru Stoica și-a ucis cu sânge rece în 2014, bunica, mătuşa şi un văr. Judecătorii au decis să-și petreacă tot restul vieții după gratii, dar și să plătească daune de circa 750.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, Ştefan Alexandru Stoica a comis triplul asasinat la data de 23 iulie 2014, în jurul orei 13.00, când a omorât-o pe Gherghina Pîrvuleţ, bunica sa, în vârstă de 81 de ani, împreună cu care locuia. Procurorii au stabilit că, după ce femeia a primit pensia, a refuzat să îi dea banii lui Ştefan Alexandru Stoica. Ca urmare, acesta a lovit-o cu un ciocan şi a înjunghiat-o cu un cuţit de bucătărie. Acelaşi tratament a fost aplicat şi mătuşii sale, Paraschiva Martoiu, de 57 de ani, şi vărului Cristian Martoiu, de 19 ani, care au intrat în casă imediat după crimă. Criminalul a furat portofelele victimelor și a smuls până și cerceii din urechile mătușii.   

Cazuri celebre

Mai mulți criminali își petrec viața după gratii, în Constanța. Este vorba despre Gilberto Ghiunal Şaban şi George Davidescu, condamnați pentru uciderea Laurei Șaban. Remus Ştefan Chiper a ucis trei persoane, după ce în prealabil le păcălea, spunând că vrea să le cumpere mașinile. Valentin Şlepac este închis tot pentru trei crime, în celebrul caz Sergiu Băhăianu. De asemenea, Ştefan Niculescu şi albanezul Shyti Blenis vor trăi în închisoare, după ce au omorât un bărbat și o femeie din Mangalia, soț și soție, iar pe fiica lor de numai 8 ani au îngropat-o de vie.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă