22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPrahova: 17 localităţi, afectate de alunecări de teren

Prahova: 17 localităţi, afectate de alunecări de teren

Ploile din ultima perioadă au dus la activarea sau reactivarea unor alunecări de teren în 15 comune şi două oraşe din judeţul Prahova, în unele localităţi fiind oameni la care se poate ajunge doar mergând pe jos, iar în altele existând riscul ca sate întregi să fie rupte de restul lumii dacă alunecările vor continua, potrivit Mediafax

Localităţile din judeţ afectate de alunecări de teren sunt oraşele Breaza şi Urlaţi şi comunele Bălţeşti, Bertea, Brebu, Ceptura, Chiojdeanca, Cornu, Drajna, Gura Vitioarei, Izvoarele, Predeal Sărari, Salcia, Şoimari, Şotrile, Surani şi Telega, potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Raluca Vasiloae. 

Citește și: Vrancea: Alunecare de teren, din cauza precipitațiilor

Una din cele mai grave situaţii se înregistrează în comuna Brebu, unde un drum s-a rupt după ce terenul de sub el a alunecat, iar aproximativ 40 de case sunt izolate, accesul autovehiculelor în zonă fiind imposibil.

Primarul comunei Brebu, Adrian Ungureanu, a declarat că în acest caz este vorba de o alunecare de teren nouă, care a afectat platforma drumului, iar la familiile care locuiesc în zona izolată se poate ajunge doar pe jos.

“Noi ne-am propus să reparăm un drum şi exact la începutul drumului pe care noi vrem să-l reparăm, să-l modernizăm, s-a surpat terenul pe distanţă de 30 de metri. Nu intră nicio maşină acolo, nici căruţa. Există o rută ocolitoare, pe o potecă de munte unde se poate ajunge cu piciorul, cel mult cu căruţa, în niciun caz cu maşina şi este vorba de câţiva kilometri în plus”, a spus primarul Adrian Ungureanu.

El a adăugat că alunecarea de teren a afectat şi o locuinţă şi că va propune Consiliului Local să aloce familiei respective un teren pentru a-şi construi o altă casă, într-o zonă sigură.

Citește și: Bacău: Persoanele afectate de alunecări de teren vor fi cazate în locuinţe modulare

În oraşul Breaza, alunecări de teren s-au produs pe mai multe străzi, precum Ştefan cel Mare, Stejarului, Orizontului şi Colinei.

Conform reprezentanţilor Primăriei Breaza, cel mai afectat este cartierul Irimeşti, unde anul acesta s-a produs o alunecare de teren de un kilometru şi jumătate, cu o lăţime de 200 de metri, care a afectat mai multe case, din care doar unele erau locuite. În zona respectivă locuiesc nouă familii, iar casele a trei dintre acestea au fost avariate de valul de pământ care a alunecat. Două dintre familii au cerut autorităţilor locale să le pună la dispoziţie terenuri pentru a-şi construi case în altă parte.

Tot în oraşul Breaza, altă alunecare de teren s-a produs pe strada Poieniţei, unde locuiesc zece familii şi unde s-a prăbuşit o parte din carosabil şi se poate circula cu dificultate, pe un singur sens.

Oraşul Breaza este afectat de alunecări de teren de mai mulţi ani, însă cele mai vechi sunt stabile, au precizat reprezentanţii Primăriei.

În localitatea Chiojdeanca, drumul comunal 51 s-a prăbuşit pe o lungime de 50 de metri şi o lăţime de trei metri, iar, dacă terenul de sub drum va continua să alunece, un sat întreg şi o treime dintr-un alt sat ar putea rămâne izolate, a declarat primarul localităţii, Gheorghe Baba-Iana.

El a menţionat că alunecări de teren s-au produs şi pe drumul judeţean 234, care este afectat de mai mulţi ani de astfel de fenomene.

“Dacă se continuă alunecarea pe acest drum se blochează cam trei sferturi din satul Nucet, aproximativ 140 de gospodării. Acum se ajunge acolo, dar dacă mai plouă o să se rupă cu totul drumul şi nu există rută ocolitoare”, a spus primarul din Chiojdeanca.

El a adăugat că localitatea este afectată de alunecări de teren de mai mulţi ani, că există proiecte, dar nu sunt fonduri pentru consolidarea terenurilor cu risc.

Un alt drum judeţean afectat de alunecări de teren este DJ 230 în comuna Drajna, unde, din cauza unei viituri venite pe râul Drajna, s-a erodat şi s-a prăbuşit malul râului pe o lungime de 40 de metri, la o diferenţă de nivel de şase metri, iar corpul drumului judeţean a fost distrus, platforma prăbuşindu-se în albia râului.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, Prefectura Prahova nu a dat publicităţii date despre măsurile care se întreprind pentru stoparea alunecărilor de teren din localităţile afectate de acest fenomen.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Zelenski, îngrijorat de alegerile din SUA. “Unele mesaje ridică semne de întrebare”

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat luni, într-un interviu acordat în exclusivitate la Kiev, pentru Reuters, că aliaților occidentali ai Ucrainei au nevoie de prea...

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă