11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrecizările ministrului de Finanțe cu privire la proiectul de modificare a Codului...

Precizările ministrului de Finanțe cu privire la proiectul de modificare a Codului Fiscal

Ministerul Finanțelor a anunțat, miercuri, că nu are în vedere majorarea taxelor și impozitelor în acest an. Precizările vin ca reacție la informațiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, potrivit Mediafax.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Finanțelor precizează că singurele măsuri pe care le are în vedere vizează simplificarea procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.

Totodată, ministrul Anca Dragu a anunțat, miercuri, că a solicitat experţilor pe probleme de fiscalitate din minister o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri.

„În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente”, a precizar ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Potrivit sursei citate, ministerul nu urmărește o creștere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. De asemenea, Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale, nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării. Totodată, reprezentanții ministerului au precizat că nu vizează să acorde vreo amnistie fiscală.

„Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unor informații apărute, miercuri, în presă, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obţinut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă