21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrefectul de Suceava, Florin Sinescu spune că l-ar fi informat pe Prințul...

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu spune că l-ar fi informat pe Prințul Paul că nu-i poate retroceda pădurile

Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a declarat pentu Mediafax că l-ar fi informat pe Prinţul Paul, în urmă cu două zile, că nu poate repune pe rolul Comisiei judeţene de fond funciar Suceava cererile de retrocedare a aproape 40.000 de hectare în Broşteni şi Crucea întrucât comisia a respins cererea, confirmată şi de instanţe.

Prefectul a spus că în urmă cu aproximativ o lună, Prinţul Paul a depus cereri la Prefectura Suceava prin care solicită moşia, în nume propriu, ca dobânditor al drepturilor succesorale ale Principelui Nicolae, o suprafaţă de 39.885,38 hectare, din care 34.000 de hectare de păduri, dar că această solicitare este inadmisibilă pentru că în acest domeniu Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a respins cererea în anul 2007, iar ulterior aceasta a fost confirmată şi de instanţă.

Sinescu a explicat că în această speţă Comisia judeţeană privind stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava, analizând documentaţiile trimise de Comisia locală de fond funciar Broşteni şi Comisia locală de fond funciar Crucea, a respins prin Hotărârea nr. 350 din 1 martie 2007 cererea prin care se solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 39.885,38 hectare, din care 34.000 de hectare de păduri, situată pe raza oraşului Broşteni şi pe raza comunei Crucea, Ocolul Silvic Crucea şi Ocolul Silvic Broşteni.

Citește și: UPDATE. VIDEO. Viorel Hrebenciuc, inculpat în dosarul retrocedărilor

Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a invalidat în luna martie 2007 solicitarea Prinţului Paul întrucât cererea de restituire a suprafeţei de 40.000 de hectare de pădure în judeţul Suceava a fost depusă în nume propriu de Paul Lambrino, iar potrivit legislaţiei solicitantul trebuia să fie tatăl acestuia, Carol Mircea, care era în viaţă la data depunerii cererii, a declarat la acea data prefectul judeţului, Orest Onofrei.

Autorităţile sucevene au apreciat că cei îndreptăţiţi să solicite această proprietate erau Carol Mircea sau Regele Mihai, iar cererea a fost depusă de către fiul lui Carol Mircea.

Această suprafaţă de pădure a fost proprietatea privată a prinţului Nicolae (n.r. – cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, fratele mai mic al regelui Carol al II-lea și unchi al regelui Mihai I al României) , iar acesta, prin testament, a transmis toată averea sa soţiei sale, Tereza, din Venezuela, în încheierea testamentului prinţului Nicolae fiind inclusă fraza "Blestemaţi să fie toţi cei care nu vor ţine cont de voinţa celor care au testat”.

Citește și: UPDATE. VIDEO. Ilie Sârbu, la DNA Brașov.Liderul senatorilor PSD este însoțit de un avocat. Ar fi urmărit penal

Prefectul Florin Sinescu a mai arătat că prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei la data de 23 aprilie 2007, Prinţul Paul a chemat în judecată Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Suceava, solicitând instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună anularea deciziei din martie 2007, reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 39.885,38 de hectare teren forestier, naţionalizate în anul 1948 de la Prinţul Nicolae al României, şi a sediilor ocoalelor silvice situate în localităţile Crucea şi Broşteni, a altor construcţii necesare pazei şi administraţiei fondului forestier, care au existat în proprietatea petentului. Totodată, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 20,50 hectare de teren agricol situată pe un amplasament precizat pe Valea râului Neagra – Broşteni, precum şi a construcţiilor accesorii acestor terenuri situate pe teritoriul localităţilor Crucea şi Broşteni, aşa cum au fost consemnate într-un proces-verbal din 1946, prin acelaşi decret şi obligarea Comisiei judeţene Suceava la emiterea titlului de proprietate.

Judecătoria Vatra Dornei a respins în 26 iunie 2007 acţiunea civilă formulată de Prinţul Paul Philippe al României, ca nefondată, iar în 27 noiembrie 2007 Tribunalul Suceava a respins ca nefondat recursul declarat de Prinţul Paul împotriva sentinţei civile a Judecătoriei Vatra Dornei.

 

Sinescu a mai arătat că, în baza legislaţiei, persoanele fizice şi juridice puteau formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferenţele de suprafaţă ce pot fi restituite, până la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv, iar modificarea termenului de depunere a cererilor în baza legilor fondului funciar se putea face numai prin lege, şi nu prin comisia judeţeană sau instanţa de judecată.

"Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava nu-şi poate anula sau revoca propria hotărâre, ci aceasta poate fi cenzurată doar de către instanţa de judecată la solicitarea celor direcţi interesaţi", susţine Florin Sinescu, care menţionează că o cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o sigură dată, iar soluţia cuprinsă în hotărâre este prezumată a exprima adevărul.

"Hotărârea judecătorească fiind înzestrată cu autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţionale, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a tranşat deja pe calea judecăţii", a mai arătat prefectul de Suceava.

El i-a transmis Prinţului Paul că în acest caz Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava nu poate repune în discuţie problema analizată definitiv şi irevocabil printr-o hotărâre judecătorească.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia ar urma să fie audiaţi şi ei, miercuri, la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt implicaţi mai mulţi magistraţi, precum şi Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi deputatul PSD Ioan Adam, afirmă surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă, iar Prinţul Paul şi prinţesa Lia vor fi duşi la DNA Braşov pentru a fi audiaţi.

Sursele citate arată că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion".

Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

La DNA Braşov au fost audiaţi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna, precum şi deputatul PSD de Braşov Ioan Adam, care este şi avocat.

De asemenea, în jurul orei 10.45 a ajuns la DNA Braşov, însoţit de un avocat, şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, el ieşind din sediul instituţiei după mai puţin de o oră.

Înainte de a se urca în maşină, Ilie Sârbu le-a spus jurnaliştilor că nu are de făcut nicio declaraţie, iar când a fost întrebat dacă a fost audiat, acesta a răspuns negativ, după care a închis uşa maşinii.

În acest dosar, procurorii DNA Braşov fac cercetări pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă. Miercuri dimineaţă, procurorii au făcut 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti, dintre care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane, preciza DNA.

Între cele cinci instituţii publice la care au avut loc loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna. De asemenea, au fost făcute percheziţii la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi, judeţul Bacău. Anchetatorii au percheziţionat şi biroul de avocatură din Braşov al deputatului PSD Ioan Adam.

În acest dosar sunt vizaţi judecătorii Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, CSM anunţând că a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor.

În acelaşi dosar sunt implicaţi şi deputatul PSD Ioan Adam, care este avocat şi este soţul judecătoarei Roxana Adam, şi un avocat din Baroul Covasna.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă