15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPrefectul de Timiş, audiat la DNA Timişoara în dosarul foştilor şefi ai...

Prefectul de Timiş, audiat la DNA Timişoara în dosarul foştilor şefi ai IPJ, acuzaţi de corupţie

Prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, a fost audiat, luni, la DNA Timişoara, în calitate de martor, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie foştii şefi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş,  informează Mediafax.

Citește și: Șeful interimar al Poliției Timiș, audiat la DNA

"A fost o declarație de martor în dosarul cu Recaș, cu polițiștii de la IPJ Timiș", a declarat Eugen Dogariu.

Potrivit procurorilor DNA din Timișoara și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin (PSD), urmează să fie audiat ca martor, în același dosar.

Bojin a mai fost audiat de către procurori în acest dosar, după ce apăruseră informații că ar fi condus o mașină pe contrasens, pe autostrada Timișoara – Lugoj, în luna mai 2014, iar o șoferiță care a încercat să evite un accident a intrat cu mașina într-un parapet, apoi întregul incident ar fi fost mușamalizat cu sprijinul șefilor Poliției Timiș.

Citește și: Preşedintele CJ Timiş, audiat la DNA în dosarul de corupţie al şefilor IPJ Timiş

Titu Bojin a fost audiat ca martor, în 22 ianuarie, la DNA Timișoara, iar la ieșirea de la audieri a declarat că nu se afla el la volanul acelei mașini care intrase pe contrasens pe autostradă și că el "nu este șofer".

Bojin a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că cel mai probabil de această dată urmează să dea o declarație scrisă la DNA.

"Prima dată când am fost la audieri nu mi s-a luat declarație scrisă din cauză că au lipsit avocații polițiștilor. Probabil că acum urmează să dau declarația scrisă", a declarat Bojin.

Fostul şef al Poliţiei Judeţene Timiş Sorin Muntean, adjunctul său Florin Bolbos, fostul şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Marcel Crăciunescu şi primarul din Recaş, Teodor Pavel, care inițial au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, au fost plasaţi în arest la domiciliu, în 18 februarie, decizia Curţii de Apel Timişoara fiind una definitivă.

În acest dosar, Sorin Muntean şi Florin Bolbos sunt acuzaţi de abuz în serviciu, Marcel Crăciunescu, de patru infracţiuni de luare de mită, iar primarul din Recaş, Teodor Pavel, este acuzat de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu.

În acest caz mai sunt cercetaţi poliţiştii Cosmin Ionuţ Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru dare de mită, fostul şef al Poliţiei Recaş Marian Temu, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Marian Milutinovici, pentru instigare la abuz în serviciu.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, primarul din Recaş, Teodor Pavel, care se află la primul mandat, le-ar fi solicitat şefilor de la Poliţia Timiş să dea ordin subalternilor lor să nu îşi îndeplinească sarcinile de serviciu în Recaş. În caz contrar, poliţiştii care nu îndeplineau ordinele erau mutaţi, schimbaţi ori li se desfiinţa funcţia.

Citește și: VIDEO. Șefii de la IPJ Timiș și primarul din Recaș, REȚINUȚI. Cum au încercat să obțină bunăvoința alegătorilor pentru candidatul PONTA

"În cadrul activităţilor de serviciu, unor polițiști din Poliți Recaș li s-a cerut să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de către unii şefi care le-a interzis lucrătorilor din cadrul compartimentului rutier Recaş efectuarea de controale şi acţiuni pe linie de poliţie rutieră pe DC 147, DJ 609E, precum şi pe străzile din interiorul localităţilor aflate pe raza de competenţă a Poliţiei Recaş, motivat de faptul că primarul oraşului Recaş, Pavel Teodor, nu doreşte să mai fie sancţionaţi cetăţenii de pe raza teritorială a oraşului Recaş, mai ales în perioada campaniei electorale prezidenţiale deoarece doreşte să câştige cu 51%", se arăta în document.

Pentru toate acestea, primarul Teodor Pavel a apelat la omul de afaceri Eugen Milutinovici, un apropiat al PSD Timiș, a cărui firmă are în derulare un contract cu Primăria Recaş pentru asfaltarea de drumuri în localitate. De asemenea, edilul a mai apelat și la "alții din conducerea Prefecturii", se mai arăta în document.

Potrivit documentului citat, unul dintre cei care ar fi ascultat ordinele superiorilor este fostul șef al Poliției orașului Recaș Marian Temu, acesta arătându-și obediența față de primarul din localitate.

De asemenea, conform aceluiași document, primarul din Recaș i-a reproşat fostului șef al Poliției Rutiere Timiș că a amplasat o mașină cu aparat radar chiar pe drumul care leagă orașul de Cramele Recaș, avertizându-l pe acesta că nu dorește ca pe timpul campaniei electorale locuitorii să fie sancționați de polițiștii rutieri.

Potrivit documentului, foștii șefi de la IPJ Timiș se interesau periodic dacă ordinele le sunt ascultate. De exemplu, fostul adjunct al șefului IPJ Timiș Florin Bolbos, aflând că s-a aplicat o amendă de 3.200 de lei, a spus: "Păi nu-s normali mă! (…) n-au înţeles încă nimic", referindu-se la faptul că polițiștii nesocoteau cerinţele primarului de a nu mai fi date amenzi în localitate.

De asemenea, potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, poliţiştii care nu se conformau dispoziției primarului din Recaş, Teodor Pavel, erau mutați în alte posturi sau le erau desființate posturile, iar pentru a-și îndeplini scopul primarul acţiona și pe linie politică, apelând la omul de afaceri Gelu Milutinovici şi la reprezentanți ai Prefecturii Timiș.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale primarului din Recaş, Teodor Pavel, Muntean și Bolboș au dispus, în calitatea pe care o aveau, întocmirea unei propuneri către MAI, pentru radierea postului unui agent de poliție din statele de funcţii ale Poliţiei Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din IPJ Timiş de desființare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formațiuni de poliţie.

În sprijinul aceluiași demers, Marian Temu, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Teodor Pavel.

În același scop, șeful Poliției Locale Recaș, Doru Adrian Berzescu, s-a implicat personal în supravegherea agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal în cadrul Postului de Poliție Recaș.

Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cât şi în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta şi la domiciliul său.

Potrivit DNA, Berzescu a întocmit chiar rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat, cât și alți angajați ai Poliției Recaș s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

DNA susţine că această procedură dispusă de către Sorin Muntean a fost aprobată în urma instigării venite din partea primarului Teodor Pavel și a lui Eugen Milutinovici, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul de relaţii al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.

Conform DNA, Marcel Nicuşor Crăciunescu, în calitate de şef al Serviciului Rutier Timiş, a pretins şi a primit, în martie 2014, de la Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (opt bucăţi) jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal. În 25 martie 2014, conform celor promise de către Crăciunescu, cei doi au fost avansaţi la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliţie.

La sfârşitul anului 2013 – începutul anului 2014, Crăciunescu a pretins şi a primit de la doi agenţi de poliţie un set de anvelope (patru bucăţi), pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparţinând soţiei sale, şi un televizor LCD, potrivit DNA. După remiterea acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, la Compartimentul Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancţionat pentru abaterile constatate în activitatea sa, ca urmare a unui control.

Cele mai citite

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă