11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrefectul de Caraş-Severin, implicat într-o REȚEA de evaziune fiscală. Ce rol avea...

Prefectul de Caraş-Severin, implicat într-o REȚEA de evaziune fiscală. Ce rol avea prefectul în gruparea infracțională

UPDATE

Prefectul județului Caraș Severin, Nicolae Ciobanu, a fost ridicat de către procurorii DIICOT. El este suspectat de implicare într-o puternică rețea de evaziune fiscală. Între 2010-2012, Ciobanu a fost administrator la o firmă de pază și securitate, implicată în rețeaua de evaziune.  Sunt implicați și alți funcționari publici și chiar și angajați ai unor bănci.

 Anchetatorii ridică de la această societate documente fiscale şi contabile, precum şi acte care ar atesta operaţiuni comerciale ilicite săvârşite în colaborare cu mai multe firme din ţară. 

 În acest dosar, DIICOT face acum 77 de percheziții la persoane fizice și la firme, cu sprijinul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, a Inspectoratului de Politie al Judeţului Caraş-Severin, a Direcției Generale Anticorupție – Serviciul  Județean Anticorupție Caraș Severin, a Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Caraş-Severin, a Brigazii Mobile de Jandarmi Timisoarai.

 La sediul DIICOT vor fi duse pentru audieri  32  de persoane. Deocamdată, în acest amplu dosar s-a început urmărirea penală față de 55 persoane fizice si juridice, pentru savarsirea infractiunilor de:

– constituire, aderare si sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscala și spălare a banilor,

– evaziune fiscala în formă continuată săvârșită prin ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile,

– evaziunea fiscală în formă continuată costând în omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate

– evaziune fiscala în formă continuată săvarsita prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive,

– spalare a banilor în formă continuată

Din raportul de constatare întocmit de specialiștii din cadrul DIICOT Structura Centrală s-a estimat că prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă totală de 24.379.022 lei din care: suma de 5.113.918 lei reprezentând impozit pe profit; suma de 7.670.877 lei TVA nedeductibilă; suma de 1.047.447 lei impozit pe dividende și suma de 10.546.780 lei reprezentând obligații fiscale evidențiate, declarate și neachitate.

Constituirea rețelei. Modul de acțiune

Începând cu anul 2010, pe raza județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat ce a desfășurat activități din sfera macrocriminalitati economice, constând în infracțiunea de evaziune fiscală și spălare de bani. Liderul grupării, Pistol-Ivan Viorel-Călin-Marian, beneficiind de sprijinul celorlalți membri, între care și de actualul prefect de Caraș Severin, Nicolae Ciobanu,  a pus bazele unui mecanism evazionist ce presupunea trei circuite distincte, dar complementare, al căror obiectiv era reprezentat de păstrarea SC Mike Security Group SRL într-o aparentă sferă a legalității, sustragerea acesteia de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și asigurarea bunului mers al afacerii, având în vedere că societatea de securitate era privită ca o ”emblemă” a grupului infracțional.

În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, gruparea infracţională acţiona pe paliere, fiecare membru al grupării având un rol prestabilit. 

Palierul cu rol decizional si de coordonare  era asigurat de catre liderul grupării, care controla „din umbră” întreaga activitate infracţională, precum si de persoane apropiate, care aveau ca sarcina monitorizarea punerii in aplicare a dispozitiilor acestuia.

Din palierul cu rol de execuţie fac parte membrii ai grupării, în cea mai mare parte persoane care iniţial au lucrat ca angajaţi în firma „mamă”, iar ulterior din dispoziţia liderului, au fost folosiţi ca administratori/asociaţi au unor societăţi comerciale coordonate, multe din ele de tip ”societate fantomă”. De asemenea din acest palier mai fac parte persoane care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în firmă (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantoma, asigurarea legăturii între membrii grupării, etc).

Din palierul de sprijin fac parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, desfăşoară activităţi în sprijinul acesteia exemplificând persoane din cadrul autorităţilor statului care sprijina activitatea gruparii, funcţionari bancari, persoane care cu bună ştiinţă au acceptat să fie înfiinţate firme pe numele sau la adresa lor, persoane care au acceptat transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre), ş.a.

 

Cu privire la modul de operare folosit, în timp, au existat mereu una-două societăţi comerciale coordonate de liderul grupării, care desfăşoară o activitate comercială relativ corectă şi care participă şi de regulă câştigă licitaţii având ca obiect asigurarea pazei la diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate este transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care nu plătesc nici un fel de impozite la stat şi sunt utilizate temporar, ulterior fiind radiate.

O alta latura a activitatii infractionale consta in transferarea angajatilor societatilor ”curate” catre societatile ”fantoma”, in baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligatiile fiscale aferente, fara a incasa însa nici un profit din aceasta activitate comerciala aparent legala (inchirierea de forta de munca). 

SRI a monitorizat gruparea infracțională.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă