4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPrefectura Covasna câștigă procesele pentru scoaterea inscripțiilor bilingve

Prefectura Covasna câștigă procesele pentru scoaterea inscripțiilor bilingve

Prefectura Covasna a câştigat până în prezent toate procesele împotriva autorităţilor locale privind înlăturarea unor steaguri sau inscripţii de pe sedii, prefectul Marius Popică spunând că asta înseamnă că acţiunile instituţiei sunt justificate, informează Mediafax.

„Sunt hotărâri judecătoreşti definitive, irevocabile, care trebuie puse în aplicare de către Prefectură. Deşi mi-am propus să nu vorbim mult despre steaguri sau de alte însemne, sunt câteva hotărâri judecătoreşti care se referă şi la arborarea unor steaguri pe clădirile consiliilor locale. Vreau să fim foarte corect înţeleşi: într-o ţară de drept, Prefectura trebuie să impună să se respecte legea, deci o hotărâre judecătorească cu atât mai mult nu poate fi comentată de nimeni şi trebuie pusă în aplicare”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, prefectul de Covasna, Marius Popică.

Popică a spus că au existat, în total, 55 de sesizări sau procese începute, o parte din ele fiind deja câştigate de Prefectura Covasna.

"Absolut toate sesizările care au fost urmate în instanţă şi care au ajuns la nivelul unei hotărâri judecătoreşti definitive au fost în favoarea Instituţiei Prefectului. Deci noi trebuie să mergem mai departe, dar trebuie să se înţeleagă că nu este nimic împotriva nimănui, ci este punerea în aplicare a hotărârii şi a legii", a precizat el.

Popică nu a putut să ofere date exacte cu privire la numărul proceselor câştigate de Prefectură, menţionând doar că, în ultimele două luni, de când el este în funcţie, au fost şase cazuri în care s-au dat hotărâri judecătoreşti definitive şi care încep să fie puse în aplicare. "Faptul că instanţa dă dreptate Instituţiei Prefectului înseamnă că într-adevăr aceste acţiuni ale instituţiei, totuşi, sunt justificate", a adăugat el.

Acţiunile foştilor prefecţi al judeţului Codrin Munteanu şi Dumitru Marinescu vizează îndepărtarea steagului secuiesc sau a celor ale localităţilor, precum şi înlăturarea unor inscripţii precum "Községháza" (Casa comunei) sau "Városháza" (Casa oraşului), de pe sediile administraţiilor.

De asemenea, Prefectura a cerut instanței, printre altele, dispunerea inscripţionării denumirilor sau informaţiilor de interes public mai întâi în limba română, şi apoi, în partea de jos, în cea maghiară.

Noul prefect al judeţului Covasna, Marius Popică, a fost instalat în funcţie în 4 aprilie, el înlocuindu-l pe Dumitru Marinescu, care s-a întors la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, unde ocupă funcţia de inspector-şef adjunct.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă