19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportSituație fără precedent: Petre Roman redevine deputat printr-un vot al colegilor săi....

Situație fără precedent: Petre Roman redevine deputat printr-un vot al colegilor săi. ANI: Hotărârea deputaților este abuzivă şi nelegală. Roman: S-a făcut dreptate

Camera Deputaților a votat, marți, pentru reluarea mandatului de deputat a lui Petre Roman, potrivit Digi24. În acest context, Agenţia Naţională de Integritate a criticat decizia, precizând că hotărârea este abuzivă şi nelegală. Pe de altă parte, Petre Roman a declarat că este mulțumit că „s-a făcut dreptate”, iar situația lui „este un precedent care ar fi trebuit să nu existe”.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a precizat, marți, că hotărârea deputaților este „abuzivă” și „nelegală”.

„Agenţia Naţionalã de Integritate considerã cã hotãrârea adoptatã astãzi prin vot de plenul Camerei Deputaţilor cu privire la Petre Roman este abuzivã de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rãmas definitivã o data cu respingerea ca neîntemeiatã, de cãtre Tribunalul Bucureşti, a cererii de reexaminare formulatã de acesta. Mai mult decât atât, decizia de astãzi a deputaţilor este una nelegalã, întrucât, deşi contestaţia acestuia depusã la nouã luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisã de Curtea de Apel Bucureşti, contrar practicii judiciare existente, Agenţia a atacat cu recurs aceastã sentinţã. A acţiona în baza unei hotãrâri judecãtoreşti nedefinitive creeazã un precedent periculos, în sensul în care tuturor persoanelor care contestã rapoartele de evaluare emise în sarcina lor sã le fie întrerupte mandatele doar în baza sentinţelor pronunţate de instanţele de fond, deşi acestea nu au caracter definitiv”, potrivit unui comunicat de presă.

Reacția lui Petre Roman

Petre Roman s-a declarat foarte mulțumit de votul deputaților. Astfel, el a precizat că „s-a făcut dreptate”, potrivit Agerpes.

“Mulțumesc colegilor, mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a ascultat dorința. Sunt foarte bucuros pentru faptul că, cel puțin în această cauză, s-a dovedit că justiția în România funcționează. Lucrul ăsta e foarte important. Cel mai important pentru mine, în această perioadă de un an și jumătate, a fost să pot dovedi că e bine, că merită să avem încredere în justiție, în oamenii legii. Sigur că s-a făcut dreptate, sunt din nou în mandatul de deputat, nu l-am pierdut de fapt niciodată, este un precedent care ar fi trebuit să nu existe. Poate cu această ocazie să ne gândim mai serios la importanța, la greutatea unui mandat de parlamentar. În acest moment, eu sunt în contestație cu raportul inițial al ANI. Câtă vreme lucrurile se judecă, mandatul este valid. Partea de fond — urmează să vedem”, a spus Roman, la Palatul Parlamentului.

Petre Roman a precizat că raportul ANI care cerea încetarea mandatului său a fost anulat de Curtea de Apel București. „A fost un abuz clar. Domnul Zgonea, atunci președinte, a spus că ascultăm de raportul ANI și încetează mandatul lui Petre Roman. Am încercat să îi spun că am o hârtie de la Curtea de Apel care spune că dosarul meu a fost depus, că e acolo, așteptați că sunt încă în justiție, prin urmare am încă dreptul meu. Nu a vrut să asculte de treaba asta. Abuzul a fost din partea ANI care a dat lucrurile peste cap. Chiar și ANI a fost sesizată, Curtea de Apel a spus că are pe rol această cerere. Domnul Zgonea a spus că mi se anulează mandatul, ceea ce a fost, în cel mai bun caz, o grabă nejustificată. Aș putea să fac o plângere penală, nu am făcut-o până acum, o să mă mai gândesc”, a mai spus Petre Roman.

El a adăugat că își dorește ca banii pe care îi are de recuperat pentru tot acest timp cât nu a fost repus în drepturi să îi fie înapoiați de cei care au comis abuzul și nu de Parlament. „Nu aș vrea ca această sumă de bani să cadă în sarcina Parlamentului. Dacă e un abuz, plătește cine a comis abuzul, nu Parlamentul, nu instituția, fiindcă eu țin cu această instituție și unul dintre motivele pentru care nu am făcut plângere penală este tocmai asta — să nu mai adaug și eu ceva la lipsa de prestigiu actuală, din păcate, a Parlamentului, care este totuși instituția supremă a democrației în stat. Am cerut pe cale administrativă recuperarea prejudiciului, odată ce se stabilește că a fost un abuz trebuie să plătească cei care au comis abuzul, nu cetățenii României”, a afirmat el.

————–

Deputaţii se confruntă, marţi, cu o premieră. Ei trebuie să voteze pentru sau împotriva reluării mandatului de deputat al lui Petre Roman, care a părăsit Parlamentul în februarie 2015, în urma unui raport de incompatibilitate al ANI. Între timp, fostul deputat a contestat decizia inspectorilor de integritate şi a reuşit să pună dosarul său pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, spun jurnaliştii de la News.ro.

Petre Roman a fost găsit incompatibil de către ANI în 2014. Agenţia Naţională de Integritate anunţa că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la „Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.

În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, în ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea. ANI a început în acel moment o lungă corespondenţă cu Parlamentul, în care a cerut vacantarea postului de deputat deţinut de Petre Roman, pe motiv că decizia de incompatibilitate a rămas definitivă, nefiind atacată în termenul legal.

Între timp, Petre Roman a continuat seria de sesizări şi contestaţii, însă, după lungi tergiversări – care au culminat cu sancţionarea contravenţională a deputaţilor din Comisia juridică, în sumă de 2.000 de lei pentru fiecare membru, având în vedere neaplicarea unei decizii a instanţei – Camera Deputaţilor a votat, în februarie, încetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.

Ulterior, fostul deputat PNL a câştigat o primă bătălie în faţa Curţii de Apel, care i-a acceptat o sesizare şi a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat că a fost în incompatibilitate. Decizia nu era însă definitivă, iar următorul termen al procesului va avea loc în luna octombrie.

După decizia Curţii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputaţilor, afirmând că vacantarea mandatului său nu a fost legală. În iunie 2016, Comisia juridică a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit căruia încetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a făcut în condiţii legale, urmând ca Biroul să decidă procedura de urmat.

„Raportul de data trecută a stabilit că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă (…) ANI spune raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1.390/2016″, a declarat deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.

La începutul acestei sesiuni parlamentare, punctul de vedere al comisiei a fost discutat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Liderii forului au decis să pună pe ordinea de zi a plenului de marţi punctul de vedere, urmând ca, în cazul unui vot favorabil, Petre Roman să îşi reia mandatul de deputat.

Decizia plenului ar fi o premieră, având în vedere că până acum niciun parlamentar care şi-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, nu a mai revenit în funcţie în urma unei decizii a Parlamentului.

 

 

 

Cele mai citite

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă