18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPremiera medicala la Tg.-Mures

Premiera medicala la Tg.-Mures

O echipa de medici specialisti de la Targu-Mures, in colaborare cu un medic din Debrecen, a extirpat in premiera nationala o tumora benigna de 29 centimetri lungime si 3 centimetri latime. Tumora penetrase prin vena iliaca interna stanga in vena cava inferioara pana in atriul drept al inimii unei paciente in varsta de 40 de ani.

Dupa cinci ani in care a suferit mai multe interventii chirurgicale si a fost purtata prin clinici din tara si strainatate, o brasoveanca de 40 de ani a scapat de o tumora lunga de nu mai putin de 29 centimetri si lata de 3 centimetri, care se intindea din zona membrelor inferioare pana in atriul stang si care putea sa-i provoace oricand moartea subita. "Cazul de fata este un exemplu de cooperare multidisciplinara in centrul medical de la Targu-Mures", a declarat seful Institutului de Boli Cardio-Vasculare si Transplant (IBCVT) Targu-Mures, prof. dr. Radu Deac. "Numarul redus de astfel de cazuri inregistrat pe plan mondial face ca interventia chirurgicala efectuata in IBCVT Targu-Mures sa constituie atat o premiera locala, cat si una nationala, datorita abordului concomitent al formatiunii tumorale transabdominal-transcav si transabdominal-transatrial drept in circulatie extracorporeala, fara oprirea cordului", a completat prof. dr. Radu Deac, potrivit caruia operatia a durat patru ore, iar starea postoperatorie a femeii este buna.

De altfel, pacienta a fost externata ieri din IBCVT Targu-Mures, la 11 zile de la interventia chirurgicala, iar starea sa este buna. "Am fost foarte increzatoare in echipa de medici de aici. A fost singura cale pe care puteam sa merg, si atunci mi-am indreptat toata atentia pe acest drum", a declarat V.L. Patru, care a recunoscut ca, in momentul in care a fost diagnosticata cu "leiomiom intracaval inferior cu extensie in atriul drept", faptul ca nu era nici o solutie clara pentru rezolvarea cazului sau in literatura de specialitate "a insemnat o clacare din punct de vedere psihic". Solutia a fost gasita insa de medicii de la IBCVT Targu-Mures, care au format o echipa din medici specialisti de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures plus un medic din Debrecen, echipa care, pentru indepartarea formatiunii tumorale, a realizat o interventie chirurgicala pe cord deschis, in circulatie extracorporeala, pe cord batand.

 

"Arestul circulator total presupune o serie de complicatii, asa ca am decis sa facem operatia pe cord batand pentru ca permite o abordare mai optima, iar interventia a fost facuta in conditii de securitate", a declarat dr. Zoltan Galajda, profesor asociat al UMF Targu-Mures, care a si efectuat partea de chirurgie cardiaca si a subliniat ca abordarea aleasa de echipa din care a facut parte a facut posibila extirparea integrala a tumorii. "Extractia unei astfel de tumori este foarte riscanta", a mai spus dr. Galajda, potrivit caruia o astfel de tumora provoaca, de regula, moartea subita a bolnavului, insa in cazul tratat la Targu-Mures recanalizarea tumorii a facut ca pacienta sa aiba o sansa in plus la viata.

"Daca nu ar fi avut acest lumen auxiliar in interiorul tumorii, care a permis o circulatie paralela, ar fi fost fatala", a explicat dr. Galajda, care a mai subliniat, referindu-se la diagnosticul pus brasovencei, ca "pe plan international este o boala rara si tehnica de rezolvare nu este cristalizata", iar experienta echipei de la Targu-Mures va face subiectul unei lucrari de specialitate ce va fi publicata pentru a veni in ajutorul altor persoane care sufera de aceeasi boala.

» Echipa
La operatie au participat prof. dr. Radu Deac – sef sectie Clinica Chirurgie Cardiovasculara I, prof. dr. Constantin Copotoiu – sef sectie Clinica Chirurgie I a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, prof. asociat al Universitatii de Medicina si Farmacie Targu-Mures, dr. Galajda Zoltan, dr. Victor Raicea – medic primar chirurgie cardiovasculara, dr. Sorin Balos – medic primar chirurgie cardiovasculara – si dr. Kovacs Judit – medic primar ATI. Costurile operatiei depasesc 11.000 de lei.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă