12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul a demolat manipulările din scandalul Intact

Premierul a demolat manipulările din scandalul Intact

Invitat în Senat pentru a răspunde în scandalul ANAF-Intact, Dacian Cioloș a explicat, punctual, cu articole de lege, de ce nu sunt adevărate diferitele scenarii vehiculate de trustul controlat de Dan Voiculescu.

Citeşte şi: Cazul Intact: Directorul Antena 3 cheamă telespectatorii în stradă. PSD ameninţă cu moţiune de cenzură

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, în plenul Sena­tului, că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare o decizie definitivă a justiţiei în cazul posturilor de televiziune ale grupului Intact şi a precizat, în acelaşi timp, că libertatea de exprimare va fi apărată ferm. „Statul român este proprietarul acelor clădiri şi este datoria instituţiilor statului să-şi controleze aceste bunuri, aşa cum ele sunt atribuite prin decizie definitivă a instanţei”, a precizar prim-ministrul. De menționat că statul român a devenit proprietar al clădirilor printr-o decizie a instanței din august 2014.

Dacian Cioloș a adăugat că termenul dat pentru evacuare voluntară, de cinci zile, este unul stipulat de Codul de Procedură Civilă şi nu este stabilit de ANAF, fiind aplicabil tuturor persoanelor juridice. Premierul a răspuns în acest fel criticilor lansate de trustul Intact, potrivit cărora s-ar fi încercat o operațiune de „evacuare subită”.  „Nu există prin lege termene diferite pentru televiziuni sau pentru alte tipuri de activităţi. Dacă nu se aplica termenul, atunci ANAF încălca termenele legale şi ar fi putut fi acuzat de discriminare”, a explicat Dacian Cioloș.

Procedură de durată

Mai mult, premierul a adăugat că „televiziunile vor emite inclusiv în ziua de luni din acele sedii pentru că sunt la începutul procesului de evacuare, ce ar putea dura câteva luni. Articolul din Codul de Procedură Civilă pe care l-a invocat ANAF se referă la evacuarea voluntară. Dacă, însă,  televiziunile nu părăsesc clădirile, se aplică articolul potrivit căruia „proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu“.

Dacian Cioloș a explicat că statul este obligat să treacă la vânzarea bunurilor, pentru că așa prevede legislația în vigoare. „La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confiscate de stat este reglementată de Ordonanţa 14/2007, care presupune doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora, lucru confirmat şi de către Curtea Constituţională prin Decizia 859/2015, publicată în 10 februarie anul acesta”, a menționat premierul.

Citeşte şi: Iohannis CRITICĂ procedura ANAF în cazul Antena Group

După ce posturile de televiziune implicate au susținut că au făcut cereri pentru a plăti chirie statului, prim-ministrul a precizat că nu există cadrul legal în momentul de faţă care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv. „Acest aspect a fost comunicat oficial şi celor care folosesc în momentul de faţă imobilul, încă din iunie 2015. În tot acest timp, contractul de închiriere nu a fost încheiat cu ANAF, ci cu fostul proprietar (Dan Voiculescu n.r.). Potrivit hotărârii judecătoreşti, bunul a fost trecut în proprietatea privată a statului liber de orice sarcini, deci automat şi contractele de închiriere care existau înainte de această decizie judecătorească îşi încetau activitatea”, a declarat prim-ministrul. De fapt, ani de zile, trustul Intact i-a plătit, teoretic, chirie lui Dan Voiculescu, iar acesta a cerut justiției să constate valabilitatea contractului după ce a pierdut imobilul. Valabilitatea acestui contract ar fi însemnat că imobilul nu este lipsit de sarcini, iar autoritățile ar fi avut dificultăți să îl vândă.

Dacian Cioloş a mai declarat că libertatea de exprimare va fi apărată „ferm” şi că a cerut noii conduceri ANAF să-şi analizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea, pentru că lucrează în interesul cetăţeanului. Premierul a condamnat modul în care s-a acţionat la Antena Group şi i-a cerut preşedintelui ANAF să elimine „reflexele” nedobândite în timpul actualei guvernări, dar a adăugat că modul în care au intervenit inspectorii ANAF nu are nicio legătură cu fondul cauzei, acţiunea fiind legală.

Criticile senatorilor

În ciuda explicațiilor punctuale ale premierului, senatorii l-au criticat pe  Dacian Cioloș pentru acțiunea ANAF în cazul Intact. „Am semnalat derapajul de la ideea de democrație”, a declarat liderul senatorilor social-democrați, Mihai Fifor. La rândul său, senatorul liberal Ben-Oni Ardelean a declarat că partidul său susține statul de drept, dar că este inacceptabil ca, la 26 de ani de la revoluţie, să asistăm la „un modus operandi absolut ieșit din comun”. „Un mare abuz”, a caracterizat situaţia și senatorul UNPR Ruxandra Jipa. Cristiana Anghel, senator ALDE, l-a declarat pe premierul Dacian Cioloş vinovat pentru problemele cu justiţia ale lui Dan Voiculescu, fiind scoasă din sala de ședință.

La ședința de ieri a Senatului, a fost prezent și președintele PSD, Liviu Dragnea, care a stat în loja presei, nefiind membru al Senatului. „Da, vreau să stau cu voi, ziariştii, ca să nu deranjez senatorii”, a spus Dragnea, pe holul Senatului. Autorul unui controversat proiect de lege privind defăimarea, Dragnea a sprijinit, în ultimele zile, demersul Antena 3, pozând într-un apărător al libertății de exprimare.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă