21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPremierul Cioloş, la Ora prim-ministrului: Partidele care vor modificarea legislației să își...

Premierul Cioloş, la Ora prim-ministrului: Partidele care vor modificarea legislației să își asume dezbaterea

UPDATE: Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că le-a pus în vedere secretarilor de stat rămaşi din Cabinetul anterior să nu facă politică de partid, iar prefecţilor şi subprefecţilor care au intenţia să participe în alegeri le-a cerut să renunţe la funcţie. 

“Legat de organizarea alegerilor cu oamenii fostului Guvern, vreau să vă spun că, în cea mai mare parte, secretarii de stat au fost schimbaţi, nu că ar fi aparţinut unui partid sau altul, ci pentru că asta a fost înţelegerea cu miniştrii pe care i-am propus în Guvern, să le permit să-şi aleagă colaboratorii cu care vor să lucreze. Şi, în cea mai mare parte, secretarii de stat au fost schimbaţi şi celor care au rămas le-am pus clar în vedere că, indiferent dacă aparţin sau nu unui partid politic, pe perioada mandatului acestui Guvern le cer să nu facă politică de partid, dacă vor să rămână în Guvern ca şi secretari de stat. Acolo unde voi constata că sunt secretari de stat care doresc să facă politică de partid îi voi invita să facă în partide şi nu în Guvern. Acesta a fost un mesaj foarte clar pe care l-am transmis”, a spus Cioloş, la ”Ora prim-ministrului” din Camera Deputaţilor. 

El a adăugat că prefecţii se află în evaluare şi o parte dintre ei vor fi schimbaţi din cauza lipsei de performanţă. “Toţi acei prefecţi sau subprefecţi care au intenţia să participe la alegeri într-un fel sau altul vor fi invitaţi să-şi părăsească posturile pe care le au în momentul de faţă. Funcţionarii publici se supun altor legi, mult mai stricte din acest punct de vedere – de a nu face politică de partid. Cred că demn ar fi ca funcţionarii publici care vor să facă politică de partid să se retragă pentru a nu interfera cu activitatea administrativă”, a subliniat Cioloş. 

El a arătat că este nevoie de reformarea sistemului administrativ din România şi va veni în faţa Parlamentului cu propuneri în acest sens. “Tocmai de aceea am considerat că e nevoie de reformarea sistemului administrativ din România şi voi veni cu propuneri în faţa dumneavoastră în câteva luni pentru asanarea sistemului administrativ şi a evita, pe viitor, astfel de potenţiale conflicte, între funcţia publică, pe de o parte, şi activitatea politică, pe de altă parte. Nu putem avea o administraţie publică performantă care să ducă la existenţa unui stat puternic atâta timp cât suntem ambigui din acest punct de vedere”, a arătat Cioloş. 

“Guvernul va pune la dispoziţia Parlamentului, până la sfârşitul săptămânii, un plan de măsuri pentru implementarea votului prin corespondenţă, a declarat, luni, la Camera Deputaţilor”, premierul Dacian Cioloş, arătând că responsabilitatea organizării alegerilor parlamentare în diaspora este împărţită între Executiv şi Autoritatea Electorală Permanentă. 

“Guvernul este preocupat de organizarea alegerilor în diaspora. Conform noii legislaţii, AEP, aflată în coordonarea Parlamentului, capătă responsabilităţi semnificativ mărite. Responsabilitatea privind organizarea acestor alegeri este împărţită între Guvern şi AEP”, a afirmat Cioloş, la ”Ora prim-ministrului”. 

El a explicat că Guvernul lucrează, în prezent, la pachetul legislaţiei secundare care trebuie adoptat în perioada imediat următoare. “Avem un prim pachet al acestei legislaţii secundare, de hotărâri de Guvern, la propunerea AEP, care vor trebui aprobate până la sfârşitul săptămânii viitoare, sunt în proces de avizare. După care, vom avea o perioadă care se va concentra pe înscrierea în registrul electoral pentru cei care au reşedinţa sau domiciliul în afara ţării şi, pentru această înscriere în registrul electoral, electorii vor putea să opteze pentru votul la urne sau pentru votul prin corespondenţă. În principiu, această înscriere în registrul electoral va rămâne deschisă până la sfârşitul lui iulie sau în august când vom veni cu o HG prin care să decidem data alegerilor parlamentare”, a spus Cioloş. 

Potrivit premierului, MAE a supus deja consultării publice lista documentelor doveditoare referitoare la reşedinţa în străinătate astfel încât cetăţenii să vină cu completări, iar, în paralel, MAE şi AEP au început o campanie de informare cu privire la votul prin corespondenţă. El a mai spus că Poşta Română, care are atribuţii legate de pregătirea corespondenţei pentru electoratul care doreşte să folosească acest tip de vot, este pregătită să-şi asume această responsabilitate. 

”Guvernul este în măsură să pună la dispoziţia Parlamentului în zilele următoare, până la sfârşitul acestei săptămâni, planul de măsuri detaliat privind pregătirea votului prin corespondenţă. Subliniez că responsabilităţile sunt împărţite între Guvern şi AEP. Pentru o imagine mai completă o discuţie cu AEP ar fi utilă”, a subliniat Cioloş.

Tot în cadrul “Orei Premierului”, Cioloş a mai spus “o dezbatere în Parlament pe marginea proiectelor de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu ar face decât bine pentru democraţia din România şi ar fi o dovadă de respect faţă de cetăţenii care doresc acest lucru”. “Eu personal, ca prim-ministru, înţeleg aşteptările cetăţenilor care doresc revenirea la alegeri în două tururi. Eu, în calitate de prim-ministru şi ca om de stat, consider că trebuie să ţin Guvernul departe de dispute politice în apropierea campaniei electorale, dacă vreau să duc mandatul până la capăt şi să duc la îndeplinire promisiunile din programul de guvernare”, a afirmat Dacian Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor. 

El a arătat că o discuţie reală în Parlament pe subiectul proiectelor de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar fi o dovadă de respect faţă de cetăţenii care doresc acest lucru. “Cred că o dezbatere reală în Parlament pe acest subiect, pe proiectele de lege care sunt depuse în Parlament în momentul de faţă ar fi o dovadă de respect faţă de cetăţenii care doresc alegeri în două tururi. Nu ştiu care va fi deznodământul acestei discuţii şi a votului în Parlament. Dar eu cred că pentru toţi care doresc o creştere a încrederii în Parlament de a reprezenta dezbaterea din societate o astfel de discuţie şi o asumare în Parlament a unui vot pe aceste proiecte de lege nu ar face decât să ducă la un câştig pentru democraţia din România, mai ales că există în acest moment o dorinţă de evoluţie şi oamenii îşi asumă puncte de vedere”, a spus Cioloş. 

Prim-ministrul consideră că nu ar fi fost democratic ca Guvernul să vină cu o ordonanţă de urgenţă pe această temă, acest tip de comportament fiind contestat la alte Cabinete. 
“Cred că o discuţie pe proiectele de lege privind votul în două tururi care sunt în Parlament nu ar face decât bine pentru democraţia din România”, este de părere Cioloş. 

Dacian Cioloș a declarat, în plenul Parlamentului, că alegerile vor fi organizate ”în mod nepărtinitor”. “Partidele care doresc modificarea legislatiei trebuie sa isi asume aceasta dezbatere si sa o conduca, nu culpabilizand Guvernul” pentru ca nu foloseste sisteme de modificare a legii pe care le criticau in trecut, a mai spus premierul. 

Cioloș a subliniat că rezolvarea problemei alegerilor în două tururi se află în Parlament, iar Guvernul va organiza alegerile pe baza legilor adoptate de parlamentari. “Eu inteleg asteptarile cetatenilor care doresc revenirea la doua tururi. Pe de alta parte eu, in calitate de prim ministru si om de stat, consider ca trebuie sa tin Guvernul departe de dispute politice inainte de campania electorala”, a spus Dacian Cioloș. 

—–

Premierul Dacian Cioloş va participa, luni, la Camera Deputaţilor, la Ora prim-ministrului, iar tema dezbaterii va fi “Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor”, transmite Agerpres

Grupul deputaţilor PNL a solicitat, la începutul săptămânii, ca luni să se organizeze o dezbatere politică cu tema “Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor”, cu prezenţa prim-ministrului, în temeiul articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care face referire la Ora premierului. Solicitarea liberalilor a fost aprobată miercuri în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. 

Potrivit solicitării semnate de liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, dezbaterea vizează subiecte precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar şi pregătirea alegerilor parlamentare şi garantarea accesului cetăţenilor din diaspora la votul prin corespondenţă. 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă