16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Cioloş: decizia modificării legii alegerilor locale rămâne la Parlament. Constat că...

Premierul Cioloş: decizia modificării legii alegerilor locale rămâne la Parlament. Constat că nici partidele nu ştiu ce vor

Decizia modificării legii alegerilor locale rămâne la Parlament – a declarat premierul Dacian Cioloş luni seara, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria, după consultările care au avut loc cu liderii partidelor parlamentare şi cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema modificării legii alegerilor locale. 

Şeful executivului a precizat că guvernul este decis să-şi ofere sprijinul pentru o astfel de dezbatere: “România are nevoie de o primenire a clasei politice, e nevoie de un suflu nou în politică, dar această primenire nu se poate face prin acte de forţă ale Guvernului. Modul cel mai eficace al guvernului actual e să vină cu elementele de reformă inclusiv în administraţie, astfel încât primenirea clasei politice să aibă instrumentele necesare ca lucrurile să se îmbunătăţească. Soluţia este în Parlament şi Guvernul e gata să îşi dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere care să aibă loc în Parlament. Dacă există o dorinţă a societăţii civile de a duce la o schimbare a modului de funcţionare a clasei politice, această exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul în care electoratul votează candidaţii în care au încredere”.

Cioloş a explicat că “există în faţa guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine ideea de a relua discuţia pe alegerea primarilor în 2 tururi, dar decizia, fiind politică, trebuie asumată în Parlament. Guvernul ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care ar exista o majoritate care să pună în discuţie alegere primarilor”. Premierul a spus că a avut întâlniri cu toate partidele parlamentare pe tema alegerilor primarilor în două tururi pentru “a vedea cum se poziţionează în Parlament, pentru că tema este politică”, dar “a constat că nici partidele nu ştiu ce vor”, în contextul în care nu a existat o majoritate clară în Parlament. “Am constat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament. Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect” – a spus Cioloş.

Şeful guvernul a adăugat că, “pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţiile pe sistemul electoral, însă o majoritate a partidelor preferă ca discuţiile să nu aibă loc acum, însă ar fi dispuse să o reia pentru următoarele alegeri”.

În ce priveşte metodele prin care ar putea schimba legea alegerilor locale, Dacian Cioloş a declarat că, “dacă guvernul vine cu o ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii, există riscul de a fi o acţiune în forţă a Guvernului”, adăugînd că “o ordonanţă ar putea fi respinsă în parlament, iar o asumare a răspunderii tot nu ar rezolva problema”.

Citeşte şi: Premierul Cioloş analizează condiţiile în care poate fi revocat procurorul general Tiberiu Niţu

În declaraţia de presă de la Palatul Victoria, premierul a mai spus că “Guvernul nu trebuie să se transforme în instrumentul niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun”. “Nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament”, a insistat Cioloş. El a conchis că încă există discuţii între unele partide privind poziţionarea lor faţă de modificarea legii electorale, în condiţiile în care există două proiecte de lege în Parlament.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă