15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPremierul Cioloş, în vizită la răniţii Colectiv din Belgia

Premierul Cioloş, în vizită la răniţii Colectiv din Belgia

Premierul Dacian Cioloş a scris, vineri seară, pe pagina sa de Facebook, că înainte de întoarcerea în România după participarea la Consiliul European i-a vizitat pe pacienții răniți în incendiul din clubul Colectiv‬ care sunt internați la spitalul militar din Bruxelles.

“Dincolo de drama fiecăruia în parte, am văzut în ochii lor și al rudelor o sclipire de speranță. Câțiva dintre ei se simt mai bine și m-am bucurat să pot vedea că până și cei care au trecut prin operații grele au puterea să lupte pentru a merge mai departe”, a scris premierul Dacian Cioloş, pe pagina de Facebook, adăugând că în semn de omagiu pentru dăruirea medicilor belgieni a semnat în cartea de onoare a spitalului.

De asemenea, potrivit Mediafax, primul-ministru a scris că le-a “confirmat românilor” că Guvernul va face tot posibilul pentru ca recuperarea răniţilor să continue “fără probleme sau griji în plus”. “Toți sunt oameni tineri pe care vrem să-i vedem acasă cât mai curând și care trebuie să se întoarcă în societate ca oameni normali, activi, utili și independenți. Acesta este noul nostru țel. Puterea lor de a depăși drama prin care trec îmi dă și mie putere. Le-am urat să aibă sărbători fericite și încredere în noi. Este responsabilitatea noastră să-i susținem”, a mai scris Dacian Cioloş.

Opt tineri răniți în incendiul din Colectiv au fost transferați pe 7 noiembrie în Belgia, la Secţia de Arşi a Spitalului Militar “Regina Astrid”. Într-un răspuns oferit, la începutul lunii, la solicitarea ziarului România liberă, care a întrebat dacă persoanele rănite în Colectiv care au fost transferate din spitale din Capitală au ajuns în unitatea medicală din Belgia cu infecţii, medicii de la Bruxelles au făcut referire la posibile infecţii nosocomiale.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Spitalul Militar din Bruxelles confirmă oficial: toți pacienții de la Colectiv trimiși în Belgia, infectați cu bacterii

Managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” a explicat, într-o conferinţă de presă organizată pe 8 decembrie la Ministerul Sănătăţii, că în informaţiile transmise de spitalul din Bruxelles nu se face referire la o infecţie intraspitalicească, ci la o “colonizare” cu un anumit tip de germeni, însă care nu generează proces infecţios.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a precizat că a analizat fiecare cuvânt din comunicatul spitalului din Bruxelles, în care se spune “cât se poate de clar şi de limpede că pacienţii păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie”, şi nu infectaţi.

“Aş vrea să spun, de la început, că este un prototip de mod de a răspunde în termeni politically correct şi urmărim fiecare cuvânt în parte. Ceea ce spune acest comunicat cât se poate de clar şi de limpede este că pacienţii păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie. Colonizaţi, atenţie, şi nu infectaţi. Este o diferenţă majoră între colonizat şi infectat. Colonizarea înseamnă că este o populare cu un anumit tip de germeni, dar care nu generează proces infecţios”, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

“Se ştie cât se poate de clar că noi suntem colonizaţi peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, mâini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar. Dacă nu am fi colonizaţi, nu am mai putea să creştem şi să ne dezvoltăm, pentru că aceste microorganisme care ne colonizează, ne populează pe dinafară şi efectiv prin interior constituie o serie de elemente, printre care şi vitaminele care ne ajută la creştere. Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infecţii”, a explicat Adrian Streinu Cercel informaţiile din comunicatul medicilor de la spitalul din Bruxelles.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus că medicii de la Bruxelles şi-au luat şi o marjă de siguranţă, aşa cum face orice spital din momentul în care o persoană este internat, arătând că, pe zi ce trece, există un risc minim de a dezvolta infecţii nosocomiale, “ceea ce este perfect adevărat”.

“Aşa cum se poate întâmpla în orice spital din Franţa, SUA, România, această infecţie intraspitalicească poate fi dată de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat, cum este cazul de faţă, sau pe care îl ia de la un alt pacient care este vizavi de patul său, iar aceasta este adevărata infecţie nosocomială. Deci, din acest comunicat se vede cât se poate de clar că persoanele respective (opt răniţi în incendiul din Colectiv, n.r.) nu sunt infectate, ci sunt colonizate, deci populate potenţial cu anumiţi germeni. Nu face referire la niciun germen de spital, care să aibă rezistenţă modificată şi nici că există o şansă mică de a contracta o astfel de infecţie nosocomială”, a subliniat Streinu Cercel, făcând referire la datele comunicate de spitalul din Bruxelles.

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă