10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPresă locală: Președintele onofiric al PSD, Ion Iliescu, ar fi influențat propunerea...

Presă locală: Președintele onofiric al PSD, Ion Iliescu, ar fi influențat propunerea lui Sorin Grindeanu ca premier. Ce legătură ar avea șeful CJ Timiș cu lumea serviciilor secrete

Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, ar beneficia de lobby deosebit de puternic în interiorul partidului, cât și în zona serviciilor secrete, ceea ce l-ar putea determina pe președintele Klaus Iohannis să îl desemneze la șefia Executivului, potrivit Impact Press, care citează  surse importante de pe lângă Palatul Cotroceni.

Potrivit surselor citate, ar exista numeroase indicii contrare declarațiilor făcute de Grindeanu, care a negat că ar avea o legătură cu actualii sau vechii oameni ai serviciilor secrete și care a calificat prezența sa în Comisia parlamentară a SRI drept o „greșeală”.

La rândul său, și președintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi cedat „presiunilor venite din partea obscură a politicii românești”, mai susțin jurnaliștii Impact Press, care susțin că din „echipa de lobby” a viitorului premier ar face parte unul dintre foștii lideri ai PSD Caraș-Severin, generalul SIE Ioan Talpeș, care a fost consilierul personal al lui Ion Iliescu.

Conform presei locale, Talpeș ar fi stat și în spatele ascensiunii în PSD  a baronului mehedințean Adrian Duicu, dar și a vicepreședintelui PSD Ioan Mocioalcă sau a fostului primar al Reșiței, Mihai Stepănescu. 

Sursa citată mai precizează că, în anul 2000, după ce Ion Iliescu a devenit președintele României, Talpeș a fost numit în funcția de Consilier Prezidențial, Șef al Departamentului Securității Naționale, Șef al Administrației Prezidențiale (21 decembrie 2000  – 10 martie 2004).

În 10 martie 2004, Ioan Talpeș a fost numit în funcția de Ministru de Stat pentru Coordonarea Activităților din Domeniile Apărării Naționale, Integrării Europene și Justiției, îndeplinind această demnitate până la 28 decembrie 2004. În septembrie 2004 a devenit membru al Partidului Social Democrat, iar îÎn noiembrie a fost ales că senator PSD de Caraș-Severin.  El a părăsit PSD în aprilie 2005 , când a înființat Uniunea Populară Social Creștină.
Uniunii Populare Social Creștine. 

Anterior, în perioada 9 aprilie 1992 – 31 iulie 1997, Ioan Talpeș a îndeplinit funcția de director al Servicului de Informații Externe (SIE), cu rang de ministru, înlocuindu-l în această funcție pe generalul Mihai Caraman. A avut misiunea de a realiza reforma democratică a serviciilor de informații din România și de a asigura legăturile cu serviciile de informații din țările membre NATO. 
  
Jurnaliștii Impact Press mai susțin că, în 2005, Ilie Sârbu ar fi fost acuzat de un fost ofițer de Securitate că ar fi executat misiuni în Italia, ca ofițer acoperit al DIE.


Citește și: EXCLUSIV. Prim-ministrul propus, Sorin Grindeanu, datorează cariera politică unui demnitar comunist al regimului Ceaușescu, devenit mâna de fier a lui Adrian Năstase. Ce nu știa Dragnea despre prim-ministrul propus lui Iohannis

Liviu Dragnea a făcut o propunere surpriză pentru funcția de prim-ministru, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să o numească pe Sevil Shhaideh. L-a ales pe Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicațiilor în Guvernul Ponta și un fost apropiat al lui Victor Ponta și Ilie Sârbu.


Cine este Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeș, este căsătorit și are doi copii. În anul 1992, a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeș, iar în anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Și-a început activitatea profesională în anul 1998 când, pentru doi ani, a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2000 – 2001 a fost asistent la aceeași facultate. 
  
Din luna noiembrie 2001 și până în 2014 a fost director la Direcția pentru Tineret și Sport a județului Timiș. Din anul 2005, timp de trei ani a muncit în domeniul privat, iar din anul 2008 până în 2012 a devenit viceprimar al municipiului Timișoara. În anul 2012, la alegerile parlamentare a fost ales deputat de Timișoara, însă a demisionat din Parlament în 29 iunie 2016, când a câștigat alegerile locale și a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș, funcție pe care o ocupă în prezent. 
  
 În perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat poziția de ministru pentru Societatea Informațională, în Guvernul Ponta. 

În anul 1996 s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcții. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreședinte la organizația de tineret a PSD Timiș, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv județean al PSD Timiș și membru în Consiliul Național al TSD. În anul 2003 a fost ales președinte executiv al PSD Timiș, iar în 2005 a fost ales președinte al PSD Timișoara și primvicepresedinte al PSD Timiș. 
  
 În anul 2015 el a fost ales președintele PSD Timiș, funcție pe care o ocupa și în prezent. 
  
Potrivit declarației sale de avere, Sorin Grindeanu are, împreună cu soția sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005, de 503 mp, și un altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timișoara. Soția lui Grindeanu mai deține un teren intravilan de 2,8 hă în comuna Banloc din județul Timiș. Familia Grindeanu mai deține și o casă în comuna Giroc din județul Timiș, potrivit celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Timiș. Locuința a fost construită în anul 2007. La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declarația de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009. În luna martie, actualul lider al PSD Timiș a vândut un apartament cu sumă de 30.000 de euro.

Sorin Grindeanu a acordat și două împrumuturi, unul de 83.000 de lei și altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soția să este acționar. El are și un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro. La venituri, Grindeanu a trecut indemnizația de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul că ministru și 8 lei venituri și dobânzi. Pe lângă veniturile soției, în declarația de avere a social-democratului apare și o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu. 


Citește și:  Culisele ședinței în care PSD a stabilit că Sorin Grindeanu este noua propunere pentru postul de premier. Momentele în care Liviu Dragnea a fost forțat să țină cont de ce vrea partidul

Deputatul Sorin Grindeanu a fost propus de PSD pentru postul de premier. Liderii PSD au căutat un nou premier, de teamă că suspendarea președintelui Iohannis, dorită de unii social-democrați, va amâna intrarea partidului la guvernare.


Citește și:  Sorin Grindeanu a plecat de la Cotroceni după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuţia dintre cei doi ar fi durat o jumătate de oră. Șeful statului nu va face nicio propunere în cursul zilei de joi – surse

Sursele politice apropiate administraţiei prezidenţiale susţin că şeful statului va avea o întâlnire cu premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu. Discuţia dintre cei doi este programată pentru ora 12.00, la Palatul Cotroceni.


 Citește și: Liviu Dragnea a anunțat că Sorin Grindeanu este noua propunere de prim-ministru PSD, după ce Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh. Șeful statului a primit un document semnat de liderii coaliției PSD-ALDE, prin care îi comunică decizia. Reacțiile liderilor politici

Liderii PSD se întrunesc miercuri, de la ora 16, în cadrul şedinţei Comitetul Executiv Naţional pentru a decide ce nominalizare vor face pentru funcţia de prim-ministru şi ce poziţe va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.


  Citește și: Începuturile politice ale premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu. În 1996, tânărul crescut de un bunic deținut politic alege PDSR, în detrimentul CDR

Deciziile politice din tinerețea premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, sunt unele interesante. Deși președintele Consiliului Județean Timiș a fost crescut de un bunic care a fost deținut politic, studentul în anul cinci, Sorin Grindeanu, a decis, la vârsta de 23 de ani, să se înscrie în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), deși mai explicabil ar fi fost să se se alăture Convenției Democrate, care fusese victorioasă în alegerile parlamentar din 3 noiembrie 1996.

 

Cele mai citite

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă