16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele CJ Covasna vrea ca Jandarmeria din "Gheorghe Doja" să se numească...

Președintele CJ Covasna vrea ca Jandarmeria din “Gheorghe Doja” să se numească “Dozsa Gyorgy”

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat că vrea să modifice denumirea Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna din "Gheorghe Doja" în "Dozsa Gyorgy". În acest sens, va adresa un memoriu conducerii Ministerului Afacerilor Interne, anunță Agerpres.

Tamas Sandor a spus că Dozsa Gyorgy s-a născut în localitatea Dalnic, din actualul județ Covasna, într-o familie de nobili maghiari și insistă ca numele acestuia să fie consemnat în limba maghiară.

"În ultimii 500 de ani, persoana lui Dozsa Gyorgy a născut controverse, deoarece mulți i-au contestat originea, numele și rolul său social, el însuși trăind între două limite, cel al curajului și al violenței. Însă un singur lucru este cert: Dozsa Gyorgy este al nostru, a fost un maghiar-secui, născut într-o familie nobiliară. Insistăm asupra numelui maghiar al celui care s-a născut odinioară la Dalnic, din acest motiv, sub semnul anului memorial, mă voi adresa în scris ministrului Afacerilor Interne, rugându-l să facă demersuri pentru înlocuirea numelui de Gheorghe Doja cu cel de Dozsa Gyorgy în denumirea Jandarmeriei Județene", a afirmat luni Tamas Sandor, care este și liderul UDMR Covasna.

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la moartea lui Gheorghe Doja, care în anul 1514 a condus o mare răscoală țărănească împotriva proprietarilor de pământ. Răscoala a fost înăbușită în sânge, iar liderul ei a fost prins, torturat și executat, fiind așezat pe un tron de fier înroșit în foc.

În memoria lui, autoritățile locale au dezvelit recent o placă comemorativă din bronz pe zidul Centrului cultural din localitatea Dalnic.

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă