6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Consiliului Psihologilor din România, trimis în judecată de DNA: ar fi...

Președintele Consiliului Psihologilor din România, trimis în judecată de DNA: ar fi încheiat două contracte cu el însuși şi încă unul cu soţia

Cu mai puțin de o lună până la alegerile pentru conducerea Colegiului Psihologilor din România (CPR), Mihai Aniței, președintele în exercițiu al acestui for, are mari probleme cu legea.

Potrivit unui comunicat al DNA, „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Aniței Mihai, președinte al Colegiului Psihologilor din România, sub aspectul comiterii infracțiunilor de: conflict de interese în formă continuată (trei acte materiale), folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

DNA îi impută suma de 350.000 de lei pe care acesta și i-ar fi înșușit în mod frauduros.

Mihai Aniței conduce Consiliul Psihologilor cu o mână de fier, fiind acuzat de majoritatea membrilor CRP că dă dovadă de lipsă de transparență și nu oferă niciodată explicații despre modul în care cheltuiește milioanele de euro din bugetul instituției.

Contract încheiat cu soţia

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupţie au reținut următoarea stare de fapt: “În contextul derulării proiectului „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanțat din fonduri europene, implementat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, inculpatul Aniței Mihai, în calitatea sa de președinte al Colegiului Psihologilor din România, și-a atribuit și a încheiat a două contracte cu el însuși, iar un alt contract l-a atribuit și l-a încheiat cu soția sa.
Decizia de atribuire și încheiere a contractelor a fost luată de inculpat în exercitarea atribuțiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România – entitate juridică de interes public, atribuții vizând activitatea psihologilor din domeniul privat sau public, stabilite prin Legea nr. 213/2004 și care atrag calitatea de funcționar public în accepțiunea art. 175 al. 2 Cod penal.

Un conflict a izbucnit în interiorul Colegiului Psihologilor din România, ca urmare începerii procesului electoral intern pentru alegerea unei noi conduceri la nivel central, dar și la nivel de filiale

Concret, două contracte de prestări de servicii au fost încheiate pe o durată de un an (01.11.2010 – 01.11.2011) de Mihai Aniței în numele Colegiului Psihologilor din România cu psihologul Mihai Aniței, având ca obiect prestarea de către acesta a unui număr de 1.596 ore ca și coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor;
Un alt contract de prestări servicii a fost încheiat de Mihai Aniței în numele Colegiului Psihologilor din România cu soția sa, psiholog, având ca obiect prestarea activități supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore.
Astfel, inculpatul Aniței Mihai a obținut un folos pentru sine și pentru soția sa de 336.147 lei (din care 307.475 lei – sumă aferentă contractelor încheiate cu propria persoană și 28.672 lei – sumă aferentă contractului încheiat cu soția sa)”, afirmă procurorii DNA.

Mihai Aniţei nu a putut fi momentan contactat.


 România liberă va publica, săptămâna viitoare, o investigație legată de neregulile de la Colegiul Psihologilor din România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă