8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportFOTO. Vizita șefului de stat german la București. Iohannis: Relaţia României cu...

FOTO. Vizita șefului de stat german la București. Iohannis: Relaţia României cu Germania este una strategică

UPDATE 16:00. Klaus Iohannis a afirmat în cadrul declaraţiei comune de presă susţinută la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, că ”lupta anticorupţie este extrem de dificilă şi complicată pentru România”.

”Este o luptă care nu se desfăşoară doar în planul Justiţiei, ci sper să se desfăşoare şi în planul mentalităţilor. Doar că Justiţia poate să lucreze relativ mai repede decât se pot schimba mentalităţile”, a spus şeful statului. Klaus Iohannis a menţionat că este ”foarte complicat pentru societatea românească să urmărească de ce anumite faze ale luptei anticorupţie se petrec într-un fel” şi a adăugat că  ”toate aceste chestiuni nu sunt motive de şovăire”. ”Vom continua neabătuţi lupta anticorupţie, fiindcă această luptă este vitală pentru România. Doar o clasă politică care s-a reformat poate să fie garantul pentru o dezvoltare democratică sănătoasă şi pentru o economie sănătoasă în România”, a precizat şeful statului. 

Preşedintele german Joachim Gauck a subliniat, luni, la Palatul Cotroceni, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, arătând că este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă şi a adăugat că Germania doreşte consolidarea activităţii acestei instituţii, ca a treia putere în stat.

”Noi vă urmărim cu mare atenţie evoluţiile, domnule preşedinte. Cu mare plăcere constat că sprijiniţi aceste reforme, că o face Guvernul României şi mai ales, în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, de către justiţie, aveţi realizări importante. Justiţia este în stare să ofere soluţii, la problemele existente”, a spus preşedintele Republicii Federale Germania. 

Joachim Gauck a menţionat expres activitatea procurorilor DNA. ”Aş vrea să subliniez, în mod deosebit, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de la care porneşte un semnal îndreptat nu numai către economie, mediul de afaceri, dar şi către politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte şi dorim să consolidăm activitatea de pildă a DNA-ului, ca a treia putere în stat”, a spus Gauck.

UPDATE 15:00. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în declaraţia comună susţinută cu preşedintele german Joachim Gauck, că România consideră relaţia cu Germania ca una de importanţă strategică, bazată atât pe colaborarea în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi pe nivelul schimburilor economice dintre cele două state.

”Pentru România, relaţia cu Germania este una privilegiată şi de importanţă strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO. L-am asigurat pe preşedintele Gauck că România rămâne dedicată proiectului european şi acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene. Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar şi responsabil”, a declarat Klaus Iohannis după convorbirile avute cu preşedintele Joachim Gauck.

În plan economic, Iohannis a invocat faptul că Germania este principalul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră. ”Am arătat în discuţii că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creştere economică şi consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investiţional în oportunităţile oferite de piaţa românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani”, a mai spus preşedintele român.

Alte teme abordate au fost evoluţiile din vecinătatea estică a Uniunii Europene, migraţia şi funcţionarea spaţiului Schengen. ”L-am asigurat pe domnul preşedinte de valoarea adăugată pe care aderarea României la spaţiul Schengen ar aduce-o, aceasta rămânând un obiectiv prioritar al ţării noastre. Am abordat, de asemenea, situaţia din Republica Moldova. Menţinerea stabilităţii şi a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră şi credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni”, a spus Iohannis.

În ce priveşte apropiatul summit NATO de la Varşovia, preşedintele român crede că acesta trebuie să transmite un mesaj de solidaritate şi coeziune a Alianţei Nord-Atlantice. ”Am reiterat în acest context poziţia cunoscută a României privind întărirea echilibrată şi proporţională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluţiile de securitate din Zona Mării Negre”, a conchis preşedintele român.

——————–

Președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, a venit, luni, la București, într-o vizită oficială, la invitația președintelui României, Klaus Iohannis. 

Șeful statului german a fost primit de președintele Iohannis și de prima doamnă, Carmen Iohannis. După intonarea celor două imnuri nașionale și fotigrafia oficială, Iohannis și Joachim Gauck vor avea convorbiri tête-à-tête, apoi, cei doi președinți vor susține o declarație de presă comună.

Oficialul german va avea o întâlnire și cu premierul Dacian Cioloș.

Din delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şi consilierii prezidenţiali – Ion Oprişor, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, deputatul Ovidiu Ganţ, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu, Victor Micula, secretar de stat în MAE, şi Daniela Bârsan, consilier de stat. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor vor fi identificate modalităţile cele mai eficiente de dezvoltare şi intensificare a relaţiilor bilaterale, consolidate de dinamica dialogului politic, schimburile economice solide, dar şi de rolul important al minorităţii germane din România, alături de comunitatea de români din Germania, una dintre cele mai bine integrate pe piaţa muncii germane. 

În discuţiile pe care le va avea cu omologul german, preşedintele Iohannis va prezenta evaluarea Bucureştiului asupra modalităţilor de gestionare a provocărilor complexe, interne şi externe, cu care se confruntă Uniunea Europeană la ora actuală, inclusiv în vecinătate. Consultările vor cuprinde şi un schimb de opinii asupra apropiatului Summit NATO, în cadrul căruia şeful statului va evidenţia necesitatea consolidării echilibrate a întregului flanc estic al Alianţei. 

Tot luni, şeful statului german va avea o întrevedere la Palatul Victoria cu premierul Dacian Cioloş şi o întâlnire comună, la Parlament, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. 

Marţi, preşedintele Gauck va susţine alocuţiunea ''Europa: pasiune pentru raţiune'', la Biblioteca Naţională a României, după care se va deplasa la Sibiu, împreună cu preşedintele Iohannis. Cei doi se vor întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii germane, vor vizita Liceul Brukenthal şi biserica fortificată de la Cisnădie. 

Iohannis şi Gauck vor participa, miercuri, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani şi români, pentru a discuta asupra modalităţilor de dezvoltare, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă