10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Iohannis l-a numit pe Gabriel Oprea prim-ministru. Vezi ceremonia de la...

Preşedintele Iohannis l-a numit pe Gabriel Oprea prim-ministru. Vezi ceremonia de la Regimentul 30 Gardă

Preşedintele Klaus Iohannis i s-a adresat astăzi lui Gabriel Oprea cu formula “domnule prim-ministru” – fără a adăuga precizarea “interimar”.

Şeful statului a folosit această titulatură cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Regimentul 30 Gardă din Bucureşti.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Duşa au participat la ceremonia dedicată aniversării a 155 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de gardă din Armata României. În acest context, şeful statului a susţinut un discurs pe care l-a început cu formula “domnule prim-ministru”. Cu excepţia şefului statului, toţi oficialii prezenţi l-au numit pe Gabriel Oprea “prim-ministru interimar”.

Deşi participa la o ceremonie militară şi deşi are grad de general în Ministerul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea a venit la eveniment îmbrăcat în costum civil.

În discursul lui, Klaus Iohannis a subliniat că “pentru cei mai buni militari ai Armatei Române, este o onoare să servească sub drapelul Regimentului 30 Gardă. Strategia Națională de Apărare, recent adoptată, vorbește despre o Românie puternică în Europa și în lume, care știe să-și promoveze și respecte valorile și simbolurile naționale. Voi reprezentați România puternică. Prin tot ceea ce faceți sunteți un exemplu pentru cei care vă vor urma”.

În aceeaşi ceremonie, şeful statului a decorat Drapelul de luptă al Regimentului 30 cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Ofiţer.

La finalul acţiunii, preşedintele Iohannis a dezvelit un nou monument – statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazu, amplasată în faţa cazărmii Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazu”.

Sculptura este realizată de un artist militar, colonelul (r) Valentin Tănase. Statuia este realizată din bronz, în mărime naturală, şi este aşezată pe un soclu din marmură neagră. Înălţimea totală a monumentului este de circa şase metri.

Citeşte şi: FOTO. Regimentul de Gardă al României. De la Cuza la Klaus Iohannis

La ceremonia aniversară de miercuri a asistat şi principele Radu Duda, soţul principesei Margareta.

Regimentul 30 va fi redenumit Brigada 30

Prima unitate de gardă din România a fost înfiinţată în anul 1860, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Unitatea a funcţionat neîntrerupt, sub diferite denumiri, până în ziua de azi.

Miercuri, cu prilejul ceremoniei de aniversare, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că va semna în zilele următoare documentele necesare pentru a modifica, încă o dată, denumirea unităţii. Regimentul 30 va deveni, din nou, Brigada 30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
Ultima oră
Pe aceeași temă