11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Scutul antirachetă de la Deveselu este ACTIV. Precizările NATO și ale...

FOTO. Scutul antirachetă de la Deveselu este ACTIV. Precizările NATO și ale oficialilor români. Reacția Rusiei

UPDATE: Rusia cataloghează scutul antirachetă din România drept  o ”ameninţare” și a anunțat că va adopta contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Agerpres

”Indubitabil, desfăşurarea sistemului antirachetă american este cu adevărat o ameninţare pentru securitatea Federaţiei Ruse. Sunt luate măsuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Daţi-mi voie să vă amintesc că însuşi preşedintele (Vladimir Putin) s-a întrebat în mod repetat împotriva cui va funcţiona acest sistem?”, a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters. 

UPDATE: Premierul Dacian Cioloş a declarat joi,  la inaugurarea scutului antirachetă, că sistemul este destinat exclusiv apărării legitime împotriva ameninţării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume.  Totodată, premierul a mai spus că proiectul transpune în practică viziunea propusă prin Strategia Naţională de Apărare a Ţării iar ţara noastră “demonstrează încă odată că este un actor predictibil şi un aliat de încredere”. 

“Mediul de securitate continuă să fie afectat de provocări, ameninţări şi riscuri la adresa spaţiului european şi euro-atlantic. În vecinătatea estică observăm atât perpetuarea conflictelor îngheţate, cât şi apariţia unor conflicte noi, ceea ce confirmă, dacă mai era cazul, importanţa strategică a regiunii Mării Negre în ecuaţia de securitate şi stabilitate a zonei euro-atlantice. În proximitatea sudică, pe fondul instabilităţii din regiunea orientului Mijlociu şi Nordului Africii, asistăm la amplificarea fără precedent a fenomenului migraţionist necontrolat, dublat de ameninţarea teroristă şi proiectarea riscurilor de securitate asociate ISIL-Daesh în Europa”, a mai punctat Cioloș. 

UPDATE.  Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO susțin la această oră o conferință de presă. Iohannis a reiterat că scutul de la Deveselu este defensiv. ”Prezența dumneavoastră în România reflectă importantă pe care NATO o oferă țării noastre”, a spus Klaus Iohannis la începutul întrevederii. . 
  
 ”România rămâne un partener de încredere implicat activ în adoptarea și implementarea deciziilor NATO. Suntem un aliat credibil. Situația din vecinătatea estică a NATO continuă să fie volatilă. Apreciez în mod deosebit participarea domnului Stoltenberg la ceremonia de astăzi de la Deveselu. O spun încă o dată, sistemul antirachetă din România are rol defensiv, este îndreptat împotrivă unor amenințări cu rachete balistice din afară spațiului european. Cred că este esențial că la summit-ul de la Varșovia să adoptăm poziții echilibrate în legătură cu riscurile de securitate din afară spațiului euro-atlantic”, a mai spus Iohannis. 
  
Președintele a mai spus că România își dorește stabilirea cadrului unei prezente aliate permanente la Marea Neagră, bineînțeles cu respectarea acordului de la Montreaux și că țara noastră susține continuarea politicii NATO a ușilor deschise. ”Cred că susținerea partenerilor estici trebuie să se bucure de un profil sporit pe agendă NATO.  Țara noastră va continuă să fie un furnizor de securitate în regiune. Singurele soluții viabile rămân cele politice, nu cele militare”, a mai spus Iohannis. 

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltemberg, este de părere că România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastră comună. 

”Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuția României la NATO. Organizația a sporit prezența în partea estică a Alianței, inclusiv aici în România. Vom consolida prezența forțelor NATO dacă este necesar, nu pentru a ataca, ci pentru a ne apăra securitatea”, a declarat Stoltemberg.  
Rusia a schimbat granițe prin forță și continuă să își amenințe vecinii. Vom menține dialogul cu Rusia”. 
  
Stoltemberg a mai spus: ”România și-a asumat un angajament major de a crește bugetul apărării la 2% din PIB”, iar acest fapt demonstrează că țara noastră își respecttă angajamentele. ”Va încurajez să continuați pe această cale, apărarea securității cetățenilor este esențială. România joacă un rol cheie și în ceea ce privește Republică Moldova, Ucraina și Georgia”. 

Jens Stoltemberg a transmis că aduce un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut recent viață în Kandahar, în timpul misiunii din Afganistan.  
  
 El a vorbit, de asemenea și despre situația tensionată cu Rusia. ”Este imposibil că sistemul de la Deveselu să doboare rachete balistice rusești. 
 Nu văd niciun motiv pentru care el să justifice tensiunile. Amenințările Rusiei sunt iresponsabile. Rușii știu că nu este un sistem îndreptat împotriva Rusiei. Nu ne dorim un nou război rece și vom continuă să depunem eforturi pentru o relație mai constructivă cu Rusia. Ne dorim un dialog transparent, nu vedem nicio contradicție cu o apărare puternică.  Avem nevoie de această combinație de putere și angajament politic”, a mai spus oficialul NATO.  
  

—–

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, joi dimineață, la București, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Imediat după această întâlnire, la baza militară de la Deveselu (județul  Olt) este programată ceremonia de certificare a capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România.

La rândul lui, premierul Dacian Cioloș va fi prezent, joi, atât la întâlnirea de la Cotroceni, cât și la ceremonia de la Deveselu.

Citește și: Rusia: instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare

Pentru a participa la evenimentul de la Deveselu, în România au ajuns o serie de diplomați și de specialiști americani, în frunte cu Frank Rose, asistent al secretarului de stat al SUA pentru Controlul, Verificarea şi Conformitatea Armamentelor,  şi cu ambasadorul Douglas Lute, reprezentant permanent al SUA la NATO. De asemenea, la București se află adjunctul secretarului Apărării al SUA,  Robert Work, care a avut deja o întâlnire cu președintele Iohannis.

Elementele din România ale scutului antirachetă sunt instalate în interiorul Unității  de Sprijin Naval de la Deveselu, care este subordonată Forțelor Navale ale Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă