5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Iohannis şi principalii membri CSAT au discutat Strategia de Apărare. Cine...

Preşedintele Iohannis şi principalii membri CSAT au discutat Strategia de Apărare. Cine a LIPSIT de la reuniune

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la o reuniune pe tema noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării.

Au fost prezenţi o serie de membri ai CSAT, dar premierul Ponta, vicepreşedintele CSAT, a lipsit de la reuniune.

Recent aprobată de Parlamentul României, Strategia Naţională include, printre obiectivele sale, consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO şi UE, precum şi intensificarea cooperării regionale.

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis le-a prezentat ambasadorilor străini viitoarea Strategie Naţională de Apărare

Reuniunea de joi a fost organizată de Academia de Științe ale Securității Naționale.

Alături de şeful statului şi de preşedintele Academiei, Remus Pricopie, la întâlnire au fost prezenţi o serie de membri ai CSAT: vicepremierul Gabriel Oprea – ministru de Interne, Mircea Duşa – ministrul Apărării Naționale, precum şi Robert Cazanciuc – ministrul Justiției.

În locul directorului SRI, Eduard Hellvig, la reuniune a participat unul dintre adjuncţii acestuia, generalul locotenent Viorel Voinescu.

La întâlnire a venit şi Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (acesta nefiind membru CSAT).

România va oferi nu doar securitate, ci şi „idei despre securitate”

“România nu dorește să fie doar un beneficiar de securitate, ci și un furnizor. Vin în fața dumneavoastră și vă spun de această dată că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci și de idei despre securitate, de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI”, a declarat, în cadrul reuniunii, preşedintele Iohannis.

Strategia deja aprobată de Parlamentul României trebuie urmată de câteva “priorități până la finele acestui an, toate implicând dialog și parteneriat între diferite instituții”, a subliniat şeful statului.

Potrivit acestuia, Strategia Națională de Apărare “va trebui urmată și dublată de un plan de aplicare la nivelul tuturor autorităților cu atribuții în domeniu și vizate de cadrul stabilit prin conținutul acesteia”.

Pe de altă parte, trebuie realizate “unificarea, corelarea și actualizarea legislației în domeniu”, consideră Klaus Iohannis.

De asemenea, trebuie respectat angajamentul de creștere a bugetului pentru Apărare, până la 2 la sută din PIB, “indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstanțe”.

La rândul lui, George Cristian Maior, primul preşedinte al Academiei de Științe (nominalizat ca ambasador în SUA), a precizat că noua Strategie de apărare extinde conceptul de securitate către elemente “care țin de condiția de securitate a cetățeanului”.

“Nu doar statul este un factor central în ceea ce privește securitatea națională, ci și cetățeanul, cu drepturile sale, cu condiția sa în ceea ce privește elementele societale, elementele economice, elementele de sănătate care sunt importante pentru condiția sa”, a subliniat ambasadorul George Cristian Maior.

Citeşte şi : SERBIA – mai aproape de RUSIA decât de Uniunea Europeană. Decizie MILITARĂ controversată la Belgrad

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă