13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Bercea Modialu' mai face o "victimă": președinta Tribunalului Olt, ARESTATĂ pentru...

UPDATE. Bercea Modialu’ mai face o “victimă”: președinta Tribunalului Olt, ARESTATĂ pentru mită de 200.000 de euro! Soțul ei, arestat!

UPDATE marți

Președintele Tribunalului Olt, judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu,  ARESTATĂ preventiv pentru 30 de zile de judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Craiova deoarece a luat mită 200.000 de euro de la membri familiei interlopului Anghel Sandu, zis Bercea Mondialu'. Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Judecătoarea l-a eliberat de mai multe ori pe Anghel Sandu din arestul preventiv, însă ulterior interlopul  a fost condamnat definitiv la închisoare. Denunțul l-a făcut un membru al familiei interlopului, care a furnizat și probe procurorilor anticorupție de la filiala DNA din Craiova.

Metoda folosită pentru a proba mita dată a fost similară cu cea folosită în cazul Mircea Băsescu ( filmarea momentului în care se dau banii; filmarea discuțiilor de după darea mitei etc). Mircea Băsescu a fost arestat preventiv și apoi trimis în judecată pentru că a luat mită 250.000 de euro de la membri familiei lui Bercea Mondialu' pentru a interveni ca acesta să fie eliberat din arest și apoi să obtină achitare sau o condamnare cu suspendare.

 

UPDATE 0ra 17.00

Președintele Tribunalului Olt, judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu,  REȚINUTĂ! CSM a dat aviz pentru reținerea și arestarea preventivă ei preventivă pentru că a luat mită 200.000 de euro de la membri familiei Bercea Mondialu' . 

Președintele Tribunalul Slatina-Olt, judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu, a fost dusă cu mandat la Serviciul Teritorial Anticorupție Craiova, unde a fost audiată într-un dosar de corupție și s-a început urmărirea penală față de ea. Judecătoarea Marinescu este acuzată de luare de mită ( 200.000 de euro, în 2011, de la familia Bercea Mondialu')), trafic de influență și fals în declarații în formă continuată ( două acte materiale).

Ea a camuflat mita în declarația de avere prin aranjarea unei donații și printr-un împrumut fictiv. Judecătoarea NU a trecut în declarația de avere două dintre achizițiile imobiliare. 

Dosarul s-a deschis în urma denunțului unui membru al familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu', iar pentru probațiune procurorii au fost sprijiniți de către SRI.  

În dosar sunt vizați și alți magistrați, spun sursele României Libere.

Eugenia Carmen Marinescu a câștigat, în decembrie 2014,  funcția de șef al Tribunalului Olt -Slatina, în urma concursului organizat de Institutul Național al Magistraturii și după interviul în fața membrilor CSM. Tot în 2014, luna iunie, judecătoarea câștigase postul de vicepreședinte al Tribunalului Olt. 

După Mircea Băsescu, Bercea Mondialu' duce în arest familia președintelui Tribunalului Olt

Judecătoarea Marinescu ar fi primit mita de 200.000 de euro  în 2011,  de la ruda intelopului Anghel Sandu, prin  avocatul Dumitru Cismaru, arestat preventiv sâmbătă.  În dosar a fost arestat și soțul judecătoarei, Iuliu Severus Marinescu pentru implicarea în primirea tranșelor de mită și pentru camuflarea lor în achiziii imobiliare.

Banii au fost primiți pentru înlocuirea arestării preventive al lui Anghel Sandu, zis Bercea Mondialu, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Bercea Mondialu' fusese arestat în 2011 pentru că l-a înjunghiat pe nepotul său, Ionuț Anghel.

Denunțul l-a făcut un membru al familiei lui Bercea Mondialu'. Cel mai probabil, și în acest caz membrii familiei s-au "asigurat" cu înregistrări/filmări făcute pe ascuns, cu care să poată proba darea de mită.

De asemenea, în acest caz, fiind vorba de donație imobiliară și de contract fictiv de împrumut pentru achiziții imobiliare, au contat și declarațiile martorilor.

Culmea, tot pentru a scăpa de arest în dosarul înjunghierii, membrii familiei Bercea Mondialu' i-au dat mită 250.000 de euro și fratelui președintelui de atunci, Mircea Băsescu, arestat preventiv și trimis în judecată anul trecut. Mircea Băsescu ar fi primit mita prin omul de afaceri Marian Căpățână, arestat și el atunci. Și în cazul Mircea Băsescu, denunțătorii din familia interlopului Bercea au avut filmări făcute cu aparatură profesionistă.

Cum erau eliberați interlopii de către unii judecători de la Tribunalul Olt

Potrivit DNA , "suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins și a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunțătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat ( Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu' – nn)  din familia denunțătorului în stare de libertate și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urmau să judece cauza"

Suma de bani a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranșe și anume: -150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului prevenit cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea;
-50.000 de euro, în data de 20.09.2011, când  judecătorul Marinescu Eugenia Carmen, a amânat pronunțarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori țara. În data de 22.09.2011 ( după ce ar fi primit banii prin soțul ei, spun surse judiciare)  a și admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Cum se camuflează mita în declarația de avere

După primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronunțarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul 14-22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu luliu-Severus (soțul acesteia) au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă (mică), două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului. De afacerile imobiliare s-a ocupat soțul judecătoarei.
*Astfel, Marinescu luliu-Severus a primit de la o persoană apropiată de avocatul Cismaru Dumitru, o donație reprezentând un teren în suprafață de 703 mp și o construcție de 29 mp pe același amplasament, situat în localitatea Băile Olănești.
Pentru a evita menționarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpații Marinescu luliu-Severus și Cismaru Dumitru au deteminat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donație. În realitate, între părți s-a încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare, fiind plătit prețul de 55.000 lei.

*A doua achiziție făcută de soțul judecătoarei, Marinescu luliu-Severus, a fost prin cumpărare de la o altă persoană a unui teren situat în localitatea Corbu, județul Constanța, în suprafață de 1250 mp. Există indicii că acest teren din Corbu a fost cumpărat prin subevaluarea prețului achitat de inculpat. Procurorii DNA au dispus efectuarea unei expertize.Aceste două achiziții ( terenul și casa din Băile Olănești și terenul din Corbu-Constanța)  NU sunt menționate în declarațiile de avere întocmite și depuse în cursul anilor 2012 și 2013 de magistratul judecător Marinescu Eugenia-Carmen.

*A treia achiziție imobiliară – un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina- a fost consemnată de judecătoare îmn declarația de avere. Terenul cumpărat a aparținut domeniului public al Consiliului Local Slatina, dar a fost trecut, în iulie 2011, în domeniul privat al municipiului Slatina  și vândut.

Procurorii DNA Craiova susțin că familia judecătoarei Marinescu a achiziționat bunurile imobiliare cu bani din suma de 200.000 de euro primită ca mită de la familia Bercea Mondalu' prin intermediul avocatului Dumitru Cismaru.

Potrivit DNA, "Pentru a justifica dobândirea licită de către inculpații Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu Iuliu-Severus a terenului situat în intravilanul municipiului Slatina, inculpatul Cismaru Dumitru a determinat o persoană să încheie în data de 12.12.2011 un contract fictiv de împrumut sub semnătură privată, în care se menționa că acesta acorda un împrumut de 10.000 de euro soților Marinescu.
Folosind acest contract de împrumut, inculpații Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu Iuliu-Severus au dorit să creeze o aparență legală sumei de bani plătite pentru achiziționarea unui teren intravilan de 600 mp în municipiul Slatina, tranzacția și contractul de împrumut fiind consemnate în declarațiile de avere ale magistratului".

Metodele folosite pentru achiziționarea bunurilor imobiliare erau pentru a ascunde dobândirea lor ilicită, cu scopul de a se sustrage urmăririi penale, mai susțin procurorii.

Decizia de sâmbătă, prin care soțul judecătoarei și avocatul Cismaru au fost arestați preventiv


Prin încheierea penală nr. 48/21.03.2015 pronunțată în același dosar, de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Craiova, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului MARINESCU IULIU-SEVERUS, soțul suspectei Marinescu Eugenia Carmen și CISMARU DUMITRU, avocat, pe o perioadă de 30 de zile și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de inculpatul Bucă Ilie.
 

Solutia pe scurt: În baza art. 226 rap. la art. 202 alin. 4 lit. e şi art. 223 C.p.p.

Admite propunerea de arestare preventivă privitor la inculpaţii MARINESCU IULIU-SEVERUS şi CISMARU DUMITRU.

Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor MARINESCU IULIU-SEVERUS şi CISMARU DUMITRU pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 21 martie 2015 şi până la data de 19 aprilie 2015, inclusiv.

Dispune emiterea mandatelor de arestare. În baza art. 227 alin. 2 rap. la art. 202 alin. 4 lit. b, art. 211 şi art. 215 C.p.p.

Respinge propunerea de arestare preventivă privitor la inculpatul BUCĂ ILIE. Ia faţă de inculpatul BUCĂ ILIE măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 21 martie 2015 şi până la data de 19 mai 2015, inclusiv.

În baza art. 215 alin. 1 C.p.p., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Bucă Ilie trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv Poliţia din raza de domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 C.p.p., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului Bucă Ilie, să respecte următoarele obligaţii: – să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; – să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele de existenţă; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; – să nu comunice direct sau indirect cu ceilalţi inculpaţi, Marinescu Iuliu Severus şi Cismaru Dumitru sau cu martorii Anghel Florin, Anghel Sandu şi Anghel Fănica. În baza art. 215 alin. 3 C.p.p., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, urmând ca suma de 50 lei ce reprezintă 1/4 din contravaloarea onorariului apărătorului din oficiu pentru inculpatul Cismaru Dumitru şi suma de 200 lei ce reprezintă contravaloarea onorariului apărătorului din oficiu pentru inculpatul Bucă Ilie, să fie virate din contul Ministerului de Justiţie în contul Baroului de Avocaţi Dolj Cu drept de contestaţie. Pronunţată în Camera de Consiliu azi, 21 martie 2015".

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă