23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPressOne: Fața nevăzută a senatorului PSD Șerban Nicolae. Lichidatorul cu zero experiență...

PressOne: Fața nevăzută a senatorului PSD Șerban Nicolae. Lichidatorul cu zero experiență agreat de Fiscul lui Blejnar

Senatorul PSD Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice din Senată, ar câștiga sume consistente ca practician în insolvență și, în paralel, se numără printre inițiatorii unui proiect în acest domeniu. Cu toate astea, potrivit PressOne, el susține că nu se află în incompatibilitate.

În 2010, el a înființat o firmă de profil, care a fost acceptată imediat în lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF, deşi nu îndeplinea un criteriu esențial: existenţa unui portofoliu. La acel moment, ANAF era condusă de Sorin Blejnar.

Ulterior, Şerban Nicolae şi-a vândut participaţiile. Astăzi, printre asociaţii acestei firme se află soţia lui Blejnar, Andreea-Florentina Blejnar, și şefa Direcţiei Juridice din ANAF de la momentul în care firma a fost agreată − Ioana Toma.

La acea dată, președinte al ANAF era Sorin Blejnar. Presa a scris despre relația sa de prietenie cu Șerban Nicolae. La rugămintea lui Blejnar, Nicolae l-a apărat pe unul dintre inculpații în dosarul șpăgilor de la Vama Moravița.

Comisia numită de Sorin Blejnar pentru analizarea dosarelor depuse de practicienii care doreau să ajungă pe lista agreată de ANAF a acordat punctaj maxim firmei lui Șerban Nicolae.

Din comisie, potrivit legii, a făcut parte și șefa de atunci a Direcției Juridice din ANAF, Ioana Toma.

Doi ani mai târziu, Ioana Toma intra în firma care îi aparținuse lui Șerban Nicolae. În 2014, în firmă ajungea și soția lui Sorin Blejnar, Andreea-Florentina Blejnar.

Contactat de PressOne, senatorul Șerban Nicolae a spus că nu mai ține minte să i se fi cerut vreo dovadă privind experiența în domeniu.

Surse din rândul practicienilor în insolvență au explicat pentru că nu doar lipsa de experiență a fost o problemă în cazul actualului senator.

Şerban Nicolae a depus cerere pentru a fi inclus pe lista practicienilor agreați în numele Cabinetului Individual pe care îl deținea. Dar pe lista finală publicată de ANAF a apărut nu Cabinetul, ci firma Prime Insolv Practice – în numele căreia, tehnic vorbind, nu se depusese cerere.

Un alt lichidator a protestat atunci față de această numire. A rezultat un proces încheiat cu o sentință parţial favorabilă lui Șerban Nicolae.

În cadrul procesului – derulat mai întâi la Curtea de Apel Suceava și apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) – au apărut o serie de detalii privitoare la modul în care Șerban Nicolae a ajuns pe lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF.

În 2012, contestatarul a câștigat în primă instanță în Dosarul nr. 461/39/2011: judecătorii Curții de Apel Suceava au desființat ordinul semnat de S Blejnar prin care societatea lui Șerban Nicolae ajungea pe lista practicienilor agreați de ANAF.

În baza acestei decizii, instanţa a desființat și procesul-verbal din 7 martie 2011 al Comisiei de selecție din ANAF care desemna firma lui Șerban Nicolae drept câștigătoare în dosarele de insolvență ale companiilor Termica SA și Apa Grup SA.

Din motivarea sentinţei date de Înalta Curte (care poate fi citită aici) reiese că lipsa unui portofoliu nu îl descalifica automat pe Șerban Nicolae, așadar Ordinul prin care el a acces în lista practicienilor agreați de ANAF nu poate fi considerat ilegal.

Totuși, ÎCCJ nu contrazice constatarea Curții de Apel Suceava potrivit căreia în dosarul societății Prime Insolv Practice:

"Nu se regăsesc actele prevăzute de dispoziţiile art. 9 alin. (1) lit. e) din Ordin, respectiv situaţia societăţilor în insolvenţă, reorganizare sau lichidare din portofoliul ofertantului, care au fost instrumentate în ultimii 5 ani, situaţia societăţilor comerciale pentru care a fost finalizată procedura şi situaţia societăţilor comerciale pentru care procedura se află în desfăşurare".

Contactată de jurnaliști, Ioana Toma a răspuns că nu își mai amintește dacă a făcut parte din Comisia ANAF care a acordat punctaj maxim societății Prime Insolv, deținută pe atunci de Șerban Nicolae, iar, în prezent, de ea însăşi.

În prezent, firma are un portofoliu impresionant, ocupându-se, printre altele, de insolvența uneia dintre afacerile lui Mircea Băsescu.

Șerban Nicolae și-a făcut o societate cu același obiect de activitate în anul în care a cedat Prime Insolv. Așadar, nu s-a retras din activitate, ci doar a cedat firma care intrase deja pe lista scurtă a ANAF.

Revenind la senatorul PSD Șerban Nicolae, el consideră că nu se află în situație de incompatibilitate. Admite, totuși, că s-a ferit să semneze anumite acte.

Nicolae este în prezent asociat al societăţii de insolvenţă Tempus Grup SPRL – care administrează AFC Dinamo, club deținut de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului PSD de la Sectorul 3, Robert Negoiță.

Senatorul Şerban Nicolae a comentat astfel posibila incompatibilitate:

"Da, sunt asociat fondator la Tempus Grup SPRL, dar nu e o activitate incompatibilă. Bine, m-am ferit să exercit acte propriu-zise de practician în insolvență, în sensul să și semnez, să particip la adunări ale creditorilor, să elaborez planuri de reorganizare, tocmai pentru a nu genera suspiciuni.

În principiu, nu ar trebui să fie incompatibilă, e o profesie liberă, dar ca să nu fie discuții cum că ar putea fi… Repet, nu pot fi asimilat unui administrator de firmă dacă sunt administrator judiciar pe o procedură de insolvență, pentru că nu sunt eu administratorul judiciar. Administratorul judiciar ar fi Tempus Grup SPRL".

La remarca reporterului, potrivit căruia Tempus Grup SPRL este chiar firma sa, Nicolae a replicat:

"Aia e altceva. Da, e firma la care sunt asociat fondator, nu sunt nici măcar singur. Că e a mea, da. Dar legea impune că nu ai voie să fii administrator la o societate comercială, nu spune că nu ai voie să fii asociat sau să ai firme.

Oricum, numai la noi este această aberație. În Franța, Bernard Tapie era ministru, era deputat, era primarul Marsiliei, era patron de firmă, inclusiv președintele Consiliului de Administraţie la toate firmele lui, și nu era nicio incompatibilitate, niciun conflict de interese. (Bernard Tapie, politician și magnat francez, a executat 8 luni de închisoare în 1995, pentru complicitate la fapte de corupție – n.r.).

Numai la noi se prezumă și am băgat noi în lege tot felul de aberații, în care simpla calitate de administrator de firmă generează incompatibilitate".

În ce privește situația deputatului Remus Borza, Șerban Nicolae spune că, probabil, acesta a devenit mai precaut după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

"La el a fost o chestiune legată și de faptul că s-a ales cu o condamnare − din punctul meu de vedere, absolut aberantă − de un an cu suspendare, cum că ar fi fost coordonator la o firmă de insolvență și că a avut ca avocați o firmă la care el, mă rog, e cunoscut, e asociat, e nu știu ce.

Probabil a vrut să se ferească de interpretări, dar el era implicat efectiv în activități de insolvență, intra personal, participa, convoca sub semnătura lui Adunările creditorilor, elabora planuri de reorganizare, publica în Buletinul Procedurilor de Insolvență ca reprezentant al firmei Euro Insol.

Dar, repet, pe lege nu e o chestiune de persoană fizică. Administrator judiciar la o firmă este entitatea în care practicianul își desfășoară activitatea. Mă rog, s-au mai făcut verificări, pentru că efortul de a mă prinde este destul de mare, inclusiv mă caută de la CNSAS.

Încă se fac sesizări la CNSAS, la ANI, la diverse, la DNA. Ce să vă zic, le urez succes!"

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă