12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPrețul gazelor naturale din producția internă rămâne neschimbat pentru consumatorii casnici

Prețul gazelor naturale din producția internă rămâne neschimbat pentru consumatorii casnici

Prețul gazelor naturale din producția internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

Executivul a aprobat astăzi hotărârea prin care se modifică anexa HG nr. 488/2015 privind stabilirea prețurile de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021, în concordață cu prevederile calendarului de eliminare treptată a prețurior reglementate pentru clienții finali”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

Potrivit sursei citate, decizia urmărește să protejeze clienții casnici de gaze naturale și de energie termică de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieței gazelor, generate de alinierea prețului gazelelor naturale la nivelul prețurilor practicate pe piețele europene.

„Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al  prețurilor la țiței din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței”, precizează sursa citată.

În aceste condiții, Ministerul Energiei a solicitat din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei un studiu privind evoluția prețurilor incidente sectorului românesc al gaselor naturale. În urma analizei primite s-a constat necesitatea reevaluării prețurilor din producția internă cuprinse în graficul HG nr. 488/2015. 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă