30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialVești proaste pentru cafegii. Crește prețul la cafea

Vești proaste pentru cafegii. Crește prețul la cafea

Vremea nefavorabilă din Vietnam și Brazilia ar putea duce la o creștere a prețului cafelei. Astfel, datele din piață arată că „arabica” ar putea ajunge la patru dolari pe kilogram, informează Agerpres.

Potrivit unei analize de specialitate, prețul cafelei este în creștere, fie că este vorba de cafeaua robusta sau de arabica. Sursa citată precizează că tipul de cafea robusta a fost „motorul” acestei mișcări de revenire în ultimele luni.

Vremea nefavorabilă din Vietnam, cel mai mare producător global, și din Brazilia a ajutat prețul să recupereze semnificativ. În vreme ce piața de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacționat contract pe cafeaua robusta a atins un preț record pe ultimele 18 luni, la Londra.

În timp ce revenirea prețului cafelei arabica a durat ceva mai mult, „robusta” a trecut de la un trend de piață moderat la unul agresiv, la începutul acestui an. După valoarea scăzută record din februarie, procesul de creștere a câștigat 61,8% față de 2014 și s-a îndreptat spre un sell-off. În săptămâna cu 30 august 2016, fondurile hedge au mărit pozițiile bullish pe cafea cu 11% (până la 26.655 de loturi), adică cea mai ridicată valoare din 2014 încoace.

În prezent, cafeaua arabica pare să testeze prețul de 154,75 cenți/livră (3,4 dolari/kg), ceea ce reprezintă o creștere de 38,2%.

O depășire a acestui preț ar putea însemna finalul perioadei de plafon. Acest trend ar putea duce inițial prețul spre 168,25 cenți/livră, dar există potențial chiar și pentru 181,75 cenți/livră sau chiar mai mult, se arată în analiză. În prezent, arabica este gata să ‘atace’ prețul de 154,75 cenți/livră.

Fondurile hedge dețin, în momentul de față, poziții nete long de 32.000 de loturi, doar un pic mai puțin decât valoarea record recentă (19 iulie). În 2014, când a crescut prețul, pozițiile long erau cam cu 36% mai multe, adică 50.000 de loturi. Recenta creștere a prețului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenția asupra stocurilor.

Organizația Internațională a Cafelei a dat publicității un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piața va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.

 

Cele mai citite

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă