15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportMJ: Prevederea legală prin care un deţinut poate beneficia de scăderea pedepsei...

MJ: Prevederea legală prin care un deţinut poate beneficia de scăderea pedepsei dacă scrie o lucrare ştiinţifică există din 1969

Scandalul lucrărilor scrise în penitenciar şi coordonate de profesori universitari este completat de informaţia dată publicităţiii de Agerpres. Această agenţie de ştiri a solisitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor situaţia cărţilor publicate din 2006 până în 2015.

 

Din răspunsul dat de ANP reiese că profesorul universitar doctor Ion Marin, de la Universitatea Hyperion, ar fi fost coordonator ştiinţific pentru nu mai puţin de 24 de lucrări publicate în perioada sus-amintită. Foarte interesant este un aspect semnalat de Ministerul Justiţiei, anume că încă din 1969 există în legislaţia noastră prevederea ca un deţinu să obţină reducerea pedepsei dacă scrie lucrări ştiinţifice. Cu toate acestea, abia în ultimii ani a apărut acest fenomen. Prezentăm în continuare datele pe care Agerpres le-a obţinut de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

Printre deținuții ale căror lucrări l-au avut drept coordonator științific pe Ion Marin se numără Sorin Roșca Stănescu, Dan Păsat, Dumitru Rebegea, Dan Diaconescu și Florentin Scalețchi.

Prof. univ.dr. Viorel Cojocaru de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport a coordonat 15 lucrări semnate de oameni de fotbal precum George Becali, Gheorghe Popescu, Ioan și Victor Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea și Vasile Avram.

La rândul său, prof. univ.dr. Dumitru Miron de la Academia de Studii Economice din București a fost coordonator științific pentru nouă lucrări publicate în ultimii doi ani, dintre care opt semnate de Dan Voiculescu.

Conf. univ. dr. Eliodor Tanislav a coordonat șapte lucrări, printre autori fiind Marius Locic și Cătălin Voicu. La alte cinci lucrări semnate de Cătălin Voicu apare drept coordonator conf. univ. dr. Dan Voinea.

Conf. univ. dr Eugen Nicolăescu (Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir) apare drept coordonator la o lucrare semnată de Marius Petcu, iar mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, la două lucrări semnate de George Becali.

 

După cum remarcă ministrul Justiției, Raluca Prună,  prevederea legală privind posibilitatea scăderii pedepselor pentru cei care scriu lucrări științifice în detenție datează din anul 1969. Cu toate acestea, problemele au apărut abia în ultimii ani, când a crescut foarte mult numărul cărților scrise de deținuți. Ministrul a cerut o situaţie exactă a acestor lucrări. Dar în special o statistică a celor care au fost coordonatorii acelor lucrări.

"Din anul 2007 până în 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din România. În 2011, am avut trei lucrări, în 2012 — șase, în 2013 — 11, 2014 — 69, în timp ce în 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări științifice. Am cerut ANP și am dat publicității lista completă cu aceste lucrări și sigur că rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numește 'Zborul unui suflet gol' sau 'Biruință în suferință' poate fi calificată lucrare științifică. Asta prevede legea și avem un regulament de aplicare a legii și avem o decizie care s-a adoptat de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor în 2011, care prevede detaliat care este procedura de urmat în situația în care o persoană condamnată dorește să scrie o lucrare științifică. Această procedură cere, printre altele, ca persoana care dorește să scrie o asemenea lucrare științifică să atașeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau conferențiar, care atestă importanța temei alese în domeniul științific respectiv (…). Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziție toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferențiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări științifice", a conchis ministrul Justiţiei.

 

Cele mai citite

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă