12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPrim-adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, a fost suspendat din funcţie de Eduard...

Prim-adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, a fost suspendat din funcţie de Eduard Hellvig. Directorul SRI a dispus o anchetă care verifică inclusiv documente prezentate de cel vizat în ancheta internă

UPDATE 19.00: Surse apropiate comisiei de anchetă de la SRI spun că generalul Florian Coldea s-ar fi aflat ultima dată  în anturajul lui Sebatian Ghiță în octombrie 2012, la Paris. Acolo ar fi fost făcută ultima fotografie împreună.  În octombrie 2012, Sebastian Ghiță nu era încă parlamentar, astfel că prim-adjunctul SRI, acum suspendat, nu ar fi fost în conflict de interese.

De asemenea, sursele României Libere relatează că generalul Coldea și-ar fi achiziționat biletele de vacanță de la o firmă de turism și că prin acea firmă ar fi ajuns în același anturaj cu Sebastian Ghiță și cu alte persoane. Generalul a prezentat comisiei de anchetă seturi de documente care ar proba aceste informații. Comisia SRI va da un verdic în câteva zile, mai spun sursele noastre.


Citeşte şi: Sabin Orcan: Viorel Voinescu va prelua interimatul la SRI

“Viorel Voinescu acoperă interimatul. Un civil nu poate prelua lucruri din SRI, iar Voinescu este general şi adjunct. Aşa spune o sursă de-a mea. O să vedem”, a declarat jurnalistul RL la B1 TV. 


Potrivit regulamentelor SRI, un ofițer al serviciului nu are voie ca, prin relațiile personale, să vulnerabilezeze serviciul. De asemenea, dacă relațiile ar fi fost apropiate în perioada în care Sebastian Ghiță era deputat și membru al comisiei de control al SRI, cei doi s-ar fi aflat într-o situație circumscrisă conflictului de interese.

Generalul SRI Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, a fost suspendat din funcție și pus la dispoziția directorului general Eduard Hellvig. O comisie de anchetă a serviciului secret verifică dacă generalul Coldea a încălcat legea sau codul deontologic. Sunt analizate toate circumstanțele descrise de fostul deputat Sebastian Ghiță, urmărit internațional pentru fapte de corupție.


Prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, a fost suspendat din funcţie de directorul Eduard Hellvig, se arată într-un comunicat emis de instituție în seara aceasta.

Comunicatul SRI spune că măsura a fost luată de directorul Eduard Hellvig, „în urma informaţiilor apărute în spaţiul public” și vine după noi acuzații lansate de fostul deputat Sebastian Ghiţă, inculpat în anchete DNA care a fugit, a primit un mandat de arestare preventivă în lipsă și este dat în urmărire.

”În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la general-locotenentul Florian Coldea, directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, Florian Coldea este pus la dispoziţia directorului, se arată într-un comunicat al SRI.

Atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către directorul SRI. 

Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenentul Florian Coldea…”


Citeşte şi: VIDEO + FOTO. Sebastian Ghiţă revine cu noi acuzaţii la adresa prim-adjunctului SRI: Am fost în vacanţe împreună cu Coldea şi Dîncu. Dan Andronic a confirmat întâlnirea cu Coldea, la Istanbul, dar a precizat că nu îşi aminteşte de Ghiță

Două posturi de televiziune din România au transmis o nouă înregistrare video cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, în care mogului IT, acum fugar, susține că a avut o legătura strânsă de prietenie cu generalul SRI Florian Coldea. Totodată, omul de afaceri, urmărit în patru dosare penale, a menționat că “binomul” Coldea – Kovesi îl are “prizonier” pe preşedintele Klaus Iohannis, aflat sub ameninţarea unor dosare penale atât pe numele său, cât şi al soţiei sale, Carmen Iohannis.


Potrivit comunicatului de presă, SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp.

Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi, ulterior, adoptă măsurile adecvate.

Instituţia apreciază ca deosebit de important principiul legalităţii, care guvernează întreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garanţie a respectării drepturilor omului şi a reputaţiei cadrelor instituţiei. SRI îşi reafirmă determinarea de a menţine standardele de profesionalism pe care sunt construite alianţele din care SRI face parte alături de servicii partenere din state cu tradiţie şi democraţii consolidate.

Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte misiunile cu bună credinţă, în interesul securităţii naţionale şi a cetăţenilor români.


Citește și opinii pe această temă: 


Redactorul-șef România Liberă, Răzvan Chiruță: Pericolul Ghiţă. Statul s-a întărit, dar în direcţia greşită 

Pe acest fundal agravat, poziția relaxată a instituţiilor importante ale statului după fuga şi dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă rămâne de neînţeles, deoarece principala victimă a serialului pe care fostul politician îl difuzează la toxicul său post de televiziune nu este, în final, doar o persoană, fie aceasta şefa DNA Laura Codruţa Kövesi sau directorul adjunct al SRI Florin Coldea, ci însăşi lupta anticorupţie…. citește mai departe aici


Redactorul-șef Romanialibera.ro, Mălin Bot: Lucruri simple care demonstrează că Ghiță face doar circ ieftin și ascunde adevăruri grave

SRI a comunicat ca face verificari interne pe aceasta tema. Cam tarziu. Trebuiau începute din momentul cand Ghita a dispărut, după ce a fost la petrecerea SRI.  Decizia este una normala la acest nivel. Trebuie verificate legaturile lui Ghiță din sistem și suspendarea este o condiție strict necesara, pentru a nu exista ulterior suspiciuni că generalul Coldea a influențat rezultatul ei, dacă rezultatul îi este pozitiv. Daca generalul Coldea a încălcat proceduri legale legate de tot ce a însemnat colaborarea lui Ghiță cu SRI, este evident că nu putea să rămână pe funcție în timpul anchetei și e foarte bine că se face curațenie în serviciile secrete… citește mai departe aici … 


Citeşte reacţiile privind suspendarea lui Florian Coldea


Traian Băsescu, despre suspendarea prim-adjunctului SRI, Florian Coldea: Era o măsură necesară. Instituția trebuia să reacționeze

”Cred că era o măsură necesară. O Comisie, probabil contra-informațiile interne, vor ancheta evenimentele spuse de Ghiță. Dacă nu a avut eleganța să demisionez,e nu se mai putea, instituția trebuia să reacționeze. Pagubele produse sunt majore. Adevărul trebuie scos la lumină în ceea ce privește relația Ghiță – Coldea –  Kovesi, e mai complicat. Nu știu dacă va ieși și Kovesi. Asta trebuie să decidă CSM și Ministerul Justiției. Doameni Kovesi îi dau puteri delatorii, mai puțin SRI. E fericită până la lacrimi dacă ei pronunță un nume de politician.”, a spus Traian Băsescu la B1 TV.


Victor Ponta: Dosarul meu a fost făcut în biroul preşedintelui Iohannis după ce George Maior a demisionat de la conducerea SRI

“La fel de adevarat este faptul ca si dosarul meu penal ( pt activitatea de avocat din 2007-2008!!!) a fost facut tot in Biroul Presedintelui Romaniei – SINGURA diferenta ca nu era Basescu ci Iohannis – restul identic / Cand? – imediat ( o zi sau doua) dupa ce George Maior a demisionat de la conducerea SRI! Cand Basescu sau Iohannis vorbesc despre “lupta anticoruptie” si “independenta justitiei” la asta se refera – nu au nicio treaba si niciun respect pt judecatori si legi! Dar pana la urma se va face “Dreptate pana la capat”! Update – in cele doua situatii mentionate mai sus NU Generalul COLDEA a fost in birou la Basescu / Iohannis! Poate Coldea ordona ( nu stiu) dar altcineva executa!”


Fostul senator PSD, membru în Comisia de control a SRI, Daniel Savu, despre suspendarea lui Florian Coldea: Este o decizie care îmi ridică multe semne de întrebare

”Este o decizie care mie îmi ridică destul de multe semne de întrebare, pentru că SRI are un departament de protecţie internă, care trebuia să aibă pregătit dosarul. Nu mai era nevoie să facă o comisie, când cei de la Protecţia Internă trebuia să-ţi pună pe masă toate datele. Trebuia să deţină toate datele. Dosarul trebuia să existe”, a spus Daniel Savu.


Elena Udrea: Coldea şi Kovesi acţionează mafiot. Demiterea lui Coldea este începutul, iar deparazitarea României abia a început

“Acum fix doi ani, pe 30 ianuarie 2015, am spus in fatidicul interviu de la Hotnews, pentru prima data, ca exista un general SRI, Coldea, care conduce Romania, prin teroarea catuselor din mana lui Kovesi. Ca cei doi actioneaza mafiot, ca sunt beneficiari de bunuri si avantaje in mod ilegal, ca au relatii nepermise chiar ilegale cu oameni de afaceri si politicieni, ca intervin in afaceri, politica, decid cine conduce institutiile, cine candideaza, cine castiga alegerile, cine e liber cine nu etc.

A doua zi au urmat 7 cereri, de retinere si arestare preventiva, intr-o reactie furibunda a celor doi, denumiti Binom de catre Ion Cristoiu in lunile care au venit. M-au bagat 8 zile apoi inca 72 in puscarie, au incercat sa ma mai aresteze o data, a treia oara, dupa 6 luni dupa ce ma eliberasera…Mi-am petrecut ultimii doi ani intre DNA si ICCJ, mi-au făcut cinci dosare penale, mi-au blocat cariera si viata…”, a declarat Udrea.

 


Citeşte şi: Sabin Orcan: Sebastian Ghiţă, invenţia predecesorului lui Coldea, a produs nişte dovezi pe care cineva trebuie să le confirme sau să le infirme

“Ghiţă nu a fost inventat de Florian Coldea, ci de Dumitru Zamfir, predecesorul lui Coldea, de pe vermea lui Radu Timofte”, a declarat Sabin Orcan.


Ştire în curs de actualizare.

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă