15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPrim procurorul din Măcin, reținut pentru 24 de ore

Prim procurorul din Măcin, reținut pentru 24 de ore

Procurorii anticorupție au dispus punerea sub urmărire penală și reținerea pentru 24 de ora a prim procurorului al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, Constantin Balaban, pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii, în formă continuată(7 acte materiale), şantaj, luare de mită, favorizarea făptuitorului, potrivit unui comunicat al DNA. 

De asemenea, procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală și control judiciar pe grefiera în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, Alexandrina Jijileanu pentru  complicitate la infracţiunea de dare de mită, complicitate la infracţiunea de luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și favorizarea făptuitorului.

Procurorii au descoperit că, în perioada  23 iulie 2007-04 martie 2015, Balaban  a administrat o societate comercială ce avea ca asociat unic şi administrator pe soția lui. În aceste condiții, procurorul s-a implicat direct în gestionarea relaţiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu: obţinerea de contracte comerciale, colectarea sumelor de bani cuvenite societăţii în urma desfăşurării activităţii comerciale, asigurarea logistică a celor două autocamioane şi a celor două semiremorci deţinute de societate, organizarea contabilităţi primare a societăţii, gestionarea resurselor umane, reprezentarea societăţii în contact cu autorităţile fiscale de control.

Citește și: SURSE: Prim-procurorul Parchetului din Măcin, în vizorul DNA

La data de 16 august 2007, urmărind înfiinţarea şi operaţionalizarea firmei respective, Constantin Balaban a creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei şi în 16 iulie 2012, cu suma de 4.200 de lei.

Totodată, în datele de 23 iulie 2007, 02 martie 2009 și 01 noiembrie 2011, procurorul, prin intermediul administratorului, a creditat aceeași societate cu suma totală de 375.000 de lei.

Însă, procurorii arată că împrumuturile nu se regăsesc menţionate în declaraţiile de avere întocmite, în calitate de procuror, de către Balaban, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 şi nu există date din care să fi rezultat că aceste creanţe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, în cuprinsul acestor declaraţii Balaban a declarat la rubrica „Venituri” salariul lui, în calitate de procuror, precum şi salariul soţiei lui, fără a exista vreo menţiune despre firma respectivă, deşi soția acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator şi asociat unic, iar societatea sus menţionată a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei.

În data de 12 ianuarie 2015, Constantin Balaban, prin intermediul unui agent de poliţie, şef de post al unei localități din județul Tulcea, a exercitat ameninţări cu reţinerea, arestarea şi condamnarea unei persoane, suspect în cazul unei infracţiuni de furt, în vederea achitării până în seara aceleiaşi zile a unei părți din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, adică prejudiciul reclamat.

Cauza penală susmenţionată a fost instrumentată de către agentul de poliţie respectiv, iar cercetările s-au aflat sub supravegherea procurorului. 

De asemenea, în intervalul 10 noiembrie 2014 – 23 februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, cu ajutorul grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin Alexandrina Jijileanu, a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferenţial, promiţându-i de asemenea stabilirea unei pedepse cu închisoarea de 8 luni şi amânarea aplicării acesteia în cadrul unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Persoana respectivă a fost depistată în data de 12 septembrie 2014, de către lucrători din cadrul Poliţiei Rutiere ai Oraşului Măcin, conducând un autoturism, cu o alcoolemie de 0,80 gr./litru în aerul expirat.

În acest sens, Jijileanu şi-a exercitat influenţa asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, cu ocazia instrumentării prezentei cauze.

De asemenea, în data de 11 decembrie 2014, procurorul a acceptat, prin intermediul Alexandrinei Jijileanu , promisiunea remiterii unor cantităţi de băuturi alcoolice din partea unei persoane, cu privire la care se dispusese anterior clasarea urmăririi penale.

În cauza respectivă, Constantin Balaban, în calitate de procuror, a întocmit acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de viol.

Constantin Balaban va fi prezentat la data de 27 martie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează DNA. 

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă