12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPrimar din Galați, în conflict de interese

Primar din Galați, în conflict de interese

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul primarului comunei Poiana dn județul Galați, Trofim Tudor, după ce a emis dispoziții de plată prin care fiul său a beneficiat de bonusuri

Conform ANI, în perioada exercitării celui de al doilea mandat (2008 – 2012), Trofim Tudor a emis și semnat un număr de 21 dispoziții în baza cărora fiul său, în calitate de angajat al primăriei (aflat în directa subordonare a tatălui său), a beneficiat de avantaje materiale.

”În anul 2005, fiul persoanei evaluate a fost angajat în funcția de consilier debutant în cadrul Biroului Financiar-Contabilitate, în baza unei dispoziții emise de persoana evaluată, în calitate de Primar al Comunei Poiana, Jud. Galați (mandatul 2004 – 2008). Atât dispoziția, cât și contractul individual de muncă au fost semnate de către Trofim Tudor.

Începând cu data de 01 iulie 2007, Trofim Tudor a dispus numirea fiului său în funcția publică de execuție de consilier cu atribuții de contabil, iar, ulterior, în calitate de Primar al Comunei Poiana, Jud. Galați, respectiv ordonator de credite, a dispus ca fiul său să exercite controlul financiar preventiv propriu la Primăria Poiana. Această dispoziție a fost emisă de primar la cererea fiului acestuia”.

Tot la cererea fiului său, Trofim Tudor a dispus acordarea de beneficii salariale, constând într-un număr de 571 ore suplimentare, în perioada iunie 2008 – iunie 2009, prim emiterea a 15 dispoziții în acest sens.

De asemenea, tot în perioada exercitării mandatului de primar (2008 – 2012), acesta a dispus acordarea salariului de merit și a unor sporuri la salariul de bază (confidențialitate, complexitatea muncii) fiului său.

Trofim Tudor a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Trofim Tudor a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă