14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialPrimar din Mureș, trimis în judecată de DNA

Primar din Mureș, trimis în judecată de DNA

Primarul comunei Band din județul Mureș, Mircea Rus, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu , fals și uz de fals. De asemenea, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Domoks Bartha, viceprimar al comunei Band, un diriginte de șantier, administratorul și directorul general adjunct al unei firme.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2009 – 2012, inculpatul Rus Mircea, în calitate de primar al comunei Band, județului Mureş şi ordonator principal de credite, ajutat de inculpatul Bartha Domokos, a acceptat documente neconforme cu realitatea (facturi fiscale, situații și centralizatoare de lucrări, rapoarte ale inculpatului Focșăneanu Ovidiu, diriginte de șantier, etc), în baza cărora a plătit nejustificat constructorului SC EXPERT INSTAL SRL Iaşi suma totală de 2.252.868 lei (reprezentând un folos nejustificat pentru această societate), pentru lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate şi nepuse în operă la o investiţie de canalizare (stație de epurare ape uzate).

De asemenea, cei doi inculpați au semnat personal la poziția beneficiar înscrisuri neconforme cu realitatea, întocmite de inculpata Pascal Nicoleta, în baza cărora s-au solicitat fonduri de la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile pentru lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate şi nepuse în operă la investiţia respectivă.
Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpatul Berezoschi Valeriu a acceptat documente fictive (facturi fiscale, situații de lucrări etc.) de la diverse societăți comerciale subcontractante, care nu au furnizat efectiv bunurile sau nu au prestat toate lucrările facturate în cadrul investiției de canalizare, înscrisuri depuse ulterior spre decontare la Primăria comunei Band, județul Mureș.
În continuare, pe baza acestor înscrisuri fictive, inculpatul Rus Mircea, în calitate de ordonator principal de credite, a vizat spre decontare facturile fiscale ce includ lucrările neexecutate sau bunurile nelivrate.
În vederea recuperării prejudiciului, din oficiu, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Pascal Nicoleta, Berezovschi Valeriu și părții responsabile civilmente SC EXPERT INSTAL SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Cele mai citite

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Este în stare gravă. Un agresor a fost reținut

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a fost transportat la un spital. UPDATE: Starea premierului Slovaciei este gravă. El a fost internat la...

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă