6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimăria Cluj, BUNĂ DE PLATĂ pentru DISCRIMINAREA romilor. Vezi ce amendă a...

Primăria Cluj, BUNĂ DE PLATĂ pentru DISCRIMINAREA romilor. Vezi ce amendă a primit de la CNCD

Primăria Cluj-Napoca este obligată, prin decizie judecătorească, să plătească o amendă de 8.000 lei pentru discriminare, după ce a pierdut procesul cu Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD), conform unui comunicat remis redacţiei.

Citeşte şi CNCD a amendat cu 8.000 de lei Primăria Cluj-Napoca pentru mutarea unor romi în zona gropii de gunoi

În 2011, Primăria Cluj a evacuat mai multe familii de romi pe pe o stradă din oraş şi le-a mutat la groapa de gunoi Pata Rât. CNCD a amendat atunci primăria cu 8.000 lei, însă autorităţile locale au atacat amenda în instanţă.

Citeşte şi CNCD. Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, amendat cu 4.000 de lei pentru discriminarea romilor

În urma judecării cazului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Primăria Cluj şi a obligat municipalitatea să plătească sancţiunea aplicată de CNCD.

“Astazi, 29 mai 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin pronuntarea Deciziei Civile nr. 5443/28.05.2013, a respins recursul declarat de Municipiul Cluj-Napoca impotriva Sentintei Civile nr. 145/27.02.2012 a Curtii de Apel Cluj, dand astfel castig de cauza Consiliului in procesul de contestare a Hotararii C.N.C.D. nr. 441/15.11.2011. Prin Hotararea mentionata, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca fapta constand in „evacuarea comunitatii de romi, dar si conditiile relocarii in apropierea gropii de gunoi si a statiei de deseuri chimice ale orasului Cluj-Napoca”, intruneste elementele constitutive ale discriminarii, potrivit art. 2 alin. (1), coroborat cu art. 10 lit. (h), art. 13 alin. (1) si art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata. De asemenea, ca urmare a constatarii contraventiei, Consiliul a dispus sanctionarea primarului municipiului Cluj-Napoca cu amenda contraventionala in cuantum de 2000 lei, respectiv 6000 lei si cu avertisment contraventional“, se precizează în comunicatul CNCD, remis redacţiei.

Contactată miercuri de Mediafax, purtătoarea de cuvânt a autorităţilor locale, Oana Buzatu, a precizat că nu comentează decizia instanţei, deoarece soluţia ICCJ nu a ajuns încă la Primărie.

Citeşte şi Ministerul Educaţiei, amendat de CNCD, din cauza discriminării într-un liceu

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă